Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.nask.pl!ne
ws.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews
.com!nntp.giganews.com!postnews.google.com!j14g2000yqm.googlegroups.com!not-for
-mail
From: czeremcha <c...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Najlepszą zupę z dyni...
Date: Sat, 21 Nov 2009 01:54:47 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 48
Message-ID: <1...@j...googlegroups.com>
References: <139vdlf9qlx7g$.1dixzunq1aa5n$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 87.198.16.22
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1258797287 8200 127.0.0.1 (21 Nov 2009 09:54:47 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Sat, 21 Nov 2009 09:54:47 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: j14g2000yqm.googlegroups.com; posting-host=87.198.16.22;
posting-account=Fz5JGgoAAAAu6udldw8-HJSe9EQB6qrH
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.15)
Gecko/2009101601 Firefox/3.0.15 (.NET CLR
3.5.30729),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325369
Ukryj nagłówki
1. Zupa z dyni, słodkich ziemniaków i imbiru:
Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku o ciężkim dnie, włóż dużą, drobno
pokrojoną cebulę i duś, aż zmięknie. Dodaj ok. 900 g oczyszczonej i
pokrojonej na kawałki dyni, słodkie ziemniaki /300 g/, starty imbir /
kawałek ok. 3,5 cm/ i 2 posiekane ząbki czosnku. Duś mieszając przez
6-8 minut. Zalej 900 ml wywaru warzywnego, dodaj sól i pieprz do
smaku, zagotuj po czym zredukuj gaz /przesuń na brzeg płyty ;-) / i
gotuj /ok. 30 min/. Lekko zmiksuj, pozostawiając nieco grubszych
kawałków. Podaj z grzankami.
2. Zupa z dyni i czerwonej soczewicy
Rozgrzej łyżkę oleju w garnku j.w., dodaj drobno posiekane papryczkę
chili i 1 cebulę, duś do miękkości. Dodaj 500 g dyni, 350 g słodkich
ziemniaków, posmaż przez 6-8 minut, mieszając. Zalej wywarem
warzywnym /1,5 l/, pogotuj przez 10 minut. Dodaj soczewicę /125 g/,
gotuj pod przykryciem, aż soczewica się rozgotuje /ok. 10 minut/.
Lekko zmiksuj, podaj udekorowaną chili.
Obie robiłam z dyni piżmowej i były bardzo dobre.
Tej jeszcze nie - ale wygląda dobrze:
3. Zupa dyniowo - czosnkowa
Umieść pokrojoną, oczyszczoną dynię /750 g/ i 6 ząbków czosnku /
nieobranego/ na blasze do pieczenia, skrop 2 łyżkami oleju. Piecz w
piekarniku /200 st/. aż zmiękną i zaczną brązowieć. W międzyczasie
rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, dodaj 2 cebule /posiekane/ i 2 łodygi
selera naciowego /j.w./ i smaż przez 10 min albo do momentu, gdy tylko
się zrumienią. Dodaj 50 g ryżu, 1,5 l wywaru warzywnego, zagotuj.
Dogotuj wolno przez następne 15-20 min lub do ugotowania ryżu. Ostudź
upieczoną dynię z czosnkiem, usuń skórkę z czosnku, włóż dynię i
czosnek do garnka z zupą. Pogotuj, lekko zmiksuj.
Ania
|