Data: 2009-11-21 09:54:47
Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...
Od: czeremcha <c...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
1. Zupa z dyni, słodkich ziemniaków i imbiru:
Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku o ciężkim dnie, włóż dużą, drobno
pokrojoną cebulę i duś, aż zmięknie. Dodaj ok. 900 g oczyszczonej i
pokrojonej na kawałki dyni, słodkie ziemniaki /300 g/, starty imbir /
kawałek ok. 3,5 cm/ i 2 posiekane ząbki czosnku. Duś mieszając przez
6-8 minut. Zalej 900 ml wywaru warzywnego, dodaj sól i pieprz do
smaku, zagotuj po czym zredukuj gaz /przesuń na brzeg płyty ;-) / i
gotuj /ok. 30 min/. Lekko zmiksuj, pozostawiając nieco grubszych
kawałków. Podaj z grzankami.
2. Zupa z dyni i czerwonej soczewicy
Rozgrzej łyżkę oleju w garnku j.w., dodaj drobno posiekane papryczkę
chili i 1 cebulę, duś do miękkości. Dodaj 500 g dyni, 350 g słodkich
ziemniaków, posmaż przez 6-8 minut, mieszając. Zalej wywarem
warzywnym /1,5 l/, pogotuj przez 10 minut. Dodaj soczewicę /125 g/,
gotuj pod przykryciem, aż soczewica się rozgotuje /ok. 10 minut/.
Lekko zmiksuj, podaj udekorowaną chili.
Obie robiłam z dyni piżmowej i były bardzo dobre.
Tej jeszcze nie - ale wygląda dobrze:
3. Zupa dyniowo - czosnkowa
Umieść pokrojoną, oczyszczoną dynię /750 g/ i 6 ząbków czosnku /
nieobranego/ na blasze do pieczenia, skrop 2 łyżkami oleju. Piecz w
piekarniku /200 st/. aż zmiękną i zaczną brązowieć. W międzyczasie
rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, dodaj 2 cebule /posiekane/ i 2 łodygi
selera naciowego /j.w./ i smaż przez 10 min albo do momentu, gdy tylko
się zrumienią. Dodaj 50 g ryżu, 1,5 l wywaru warzywnego, zagotuj.
Dogotuj wolno przez następne 15-20 min lub do ugotowania ryżu. Ostudź
upieczoną dynię z czosnkiem, usuń skórkę z czosnku, włóż dynię i
czosnek do garnka z zupą. Pogotuj, lekko zmiksuj.
Ania
|