Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "MORGANO/BYTOM" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Napoje słodzone aspartamem
Date: Tue, 20 Aug 2002 13:17:29 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 101
Message-ID: <ajt8l1$gdb$1@news.tpi.pl>
References: <s...@o...pl>
NNTP-Posting-Host: pc190.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1029842403 16811 213.76.10.190 (20 Aug 2002 11:20:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Aug 2002 11:20:03 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Subject: Odp: Napoje słodzone aspartamem
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:8875
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Radek" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:slrnalg5rh.4l.radek@otchlan.pl...
> Czy bezpieczne jest picie napojów słodzonych aspartanem (?) takich jak Pepsi
> Light? Czy można je pić odchudzając się?
Ze względu dla dobra NAS WSZYSTKICH tekst ten nie może pozostać pominięty.
Do jednych z największych silnych trucizn jest zaliczany przez naukowców właśnie
Aspartan.
Aspartan odkryto przez przypadek w 1965 roku podczas poszukiwań leku na wrzody.
Najpierw od 1981 roku dodawano go do suchej żywności, bowiem słodził, ale był
"dietetyczny" czyli nie tuczył jak cukier. No i był tańszy można go było
wyprodukować w fabryce w dowolnych ilościach. Potem od 1983 roku słodzono nim
napoje gazowane mimo , że 5 grudnia 1974 roku po protestach naukowców i lekarzy,
amerykański Urząd ds. Leków i Żywności uchylił zgodę ( wydaną klika miesięcy
wcześniej) na stosowanie tej substancji. Potem znów dopuszczono go do użytku,
gdy producenci przedstawili wyniki badań dowodzące, że aspartan jest całkowicie
bezpieczny.
Ale jak może być bezpieczny, skoro składa się z trzech trucizn?
ZABÓJCA OCZU.
W skład aspartanu wchodzą trzy związki: kwas asparaginowy, fenyloalanina i
metanol. Najbardziej szkodliwy jest ten ostatni, gdyż rozkłada się w organizmie
na kwas mrówkowy i formaldehyd - silnie toksyczną neurotoksynę. ( Często
słyszymy, jak ludzie, którzy opili się alkoholem metylowym tracą wzrok a nawet
umierają.
Maksymalna bezpieczna dla nas dawka to 7,8 mg/dzień, a 1 litr słodzonego
aspartanem napoju zawiera około 56 mg metanolu!
Co więcej, organizm lepiej wchłania wolny metanol, a ten powstaje, gdy produkt
spożywczy ( np. galaretki słodzone aspartanem) podgrzewamy do temperatury
wyższej niż 30 st./C.
Zdaniem naukowców zjedzenie aspartanu może wywołać następujące schorzenia ( lub
zaostrzyć ich przebieg ): nowotwory mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsję,
syndrom chronicznego zmęczenia, chorobę Alzheimera, zaniki pamięci, chłoniaka,
chorobę Parkinsona, cukrzycę, wady wrodzone u płodu.
Faktem jest, że aspartan jest odpowiedzialny na ponad 75% przypadków złego
tolerowania dodatków żywnościowych, zgłaszanych amerykańskiemu Urzędowi ds.
Leków i Żywności. Mówi się o napadach epilepsji ( zwłaszcza u pilotów, bardzo
podatnych na zawroty głowy i ataki padaczki), a nawet o przypadkach
śmiertelnych. Owszem, tak krańcowe reakcje są rzadkie, zależne od wrażliwości
organizmu, ale niestety nikt nie jest bezpieczny, doprawiając sobie herbatę czy
kawę aspartanowym słodzikiem. Najczęściej wywołuje on bóle i zawroty głowy,
mdłości, wysypki, tycie (tak!) bezsenność zaburzenia wzroku, rozdrażnienie,
palpitacje serca, kłopoty ze słuchem, napady niepokoju, szum w uszach,
zaburzenia pamięci i bóle stawów.
ŚMIERĆ DLA KOMÓREK.
Nadmiar kwasu asparaginowego prowadzi do śmierci pewnych neuronów w mózgu, gdyż
powoduje napływ wapnia do komórek. Dzięki temu powstaje mnóstwo wolnych rodników
zabijających te komórki. Substancji tej nie wolno zażywać kobietom w ciąży,
ludziom starszym i dzieciom oraz przewlekle chorym - na cokolwiek a zwłaszcza na
cukrzycę, gdyż przyspieszają rozwój chorób związanych z cukrzycą, np. zaćmy.
Podobne trujące właściwości ma glutaminian sodu ( jest w niemal wszystkich
przyprawach czy zupkach w torebkach)
Kolejny składnik aspartanu, fenyloalanina. Jest aminokwasem. który także
występuje w naszym mózgu. W większych ilościach jest ona jednak wyjątkowo
szkodliwa - a nawet zabójcza - dla cierpiących na fenyloketonurię. U pozostałych
osób ( zwłaszcza gdy zjadają dużo słodzików ), powoduje zmniejszenie ilości
serotoniny w mózgu, co prowadzi np. do depresji. Znany jest przypadek Johna
Cooka, który wypijał dzienni od 6do 8 dietetycznych napojów słodzonych
aspartanem. Gdy poziom fenyloalanihy w jego krwi zaczął się podnosić, nękały go
zaniki pamięci, bóle głowy, raptowne wahania nastrojów - od euforii po
wściekłość. Jego mózg został uszkodzony. Gdy Cook odstawił napoje z aspartenem
jego stan wkrótce się bardzo poprawił. Dr Luis J. Elsas zaznając przed Kongresem
Stanów Zjednoczonych, stwierdził, że ten składnik aspartanu może koncentrować
się
w pewnych rejonach mózgu i jest szczególnie niebezpieczny dal niemowląt i
rozwijającego się płodu.
ZMOWA PRODUCENTÓW.
Jeżeli aspartan jest tak groźny dla zdrowia dlaczego (?) nie jest wycofany z
handlu, dlaczego został w końcu dopuszczony przez Amerykański Urząd ds. Leków i
Żywności?
Już w latach 70 udowodniono, że wyniki badań wykonywane przez
producentów słodzików były wielokrotnie fałszowane, ale nadal nie ma zakazu. i
mimo
wielu artykułów w prasie naukowej. książek napisanych przez niezależnych
naukowców, przedstawiających wstrząsające wyniki własnych badań, ora istnienia
niezbitych dowodów na związek aspartanu z powstawaniem raka mózgu, cukrzycy,
epilepsji, mimo śledztw prowadzonych przez Kongres- aspartan nadal jest
dodawany niemal do wszystkiego.
Czyżby kiedyś świat miał się dowiedzieć o największej aferze łapówkarskiej XX
wieku?
CO JEST ZATRUTE JESZCZE ASPARTANEM ?
Multiwitaminy, guma do żucia bez cukru, rozpuszczalne kakao, leki drinki,
słodziki, napoje z herbatą, polewy, jogurt, galaretki, napoje owocowe i mleczne,
rozpuszczalna kawa i herbata, roki przeczyszczające, mrożone desery, napoje
kawowe, miętowe, odświeżacze oddechu , płatki.
Ps.
Młodzież bardzo chętnie popija oranżady słodzone aspartenem tzw. 1,5 litrowy
(PET) zawiera dawkę dzienną przekroczoną 10 krotnie. A jeżeli raczą wypić sobie
dwie lub trzy takie butelki? A do tego jeszcze Hamburger. To po co wojna skoro
NARÓD w naturalny sposób od wewnątrz zostanie umysłowo uszkodzony i
zdegradowany.
Osobiście odrzucam produkty słodzone aspartanem. Czasami warto przeczytać
składniki. Pozdrawiam Morgano
|