Data: 2010-03-14 15:25:42
Temat: Re: Niedaleko pada jabłko terroru od drzewa idealizmu.
Od: medea <X...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
XL pisze:
> To masz słabe doświadczenie - może Ci i ciasto wyrasta wysokie aż do nieba,
> ale pęcherzyki w nim bedą grubościenne i ich mniej, i przez to ciasto nie
> bedzie lekkie.
To raczej Ty masz słabe doświadczenie, skoro takie ciasto Ci wychodzi.
Ja często zostawiam wszystkie składniki na drożdżówkę, jedynie bez mąki,
w misce na noc w ogóle nie zamieszawszy. Na drugi dzień rano dodaję
tylko mąkę i miksuję, przez pół godziny jeszcze wyrasta i trafia do
piekarnika. Zawsze wychodzi wspaniale puszyste. Zresztą w "Kuchni
polskiej" jest podobny przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania, które
jedynie zostawia się na noc do wyrośnięcia.
Kiedyś wyrabiałam ciasto ręcznie i długo, jak tradycja nakazywała, i
nigdy nie wychodziło mi tak puszyste, jak obecnie.
//mowa tu nie o pizzy, która faktycznie powinna być
> gniotowata
Ciasto na pizzę zawsze i tak cienko wałkuję, tylko boki są grubsze.
Ewa
|