Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia O zachowaniu się przy stole

Grupy

Szukaj w grupach

 

O zachowaniu się przy stole

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 157


« poprzedni wątek następny wątek »

111. Data: 2012-01-18 20:39:48

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-18 21:39, medea pisze:
> W dniu 2012-01-18 21:15, XL pisze:
>> Dnia Wed, 18 Jan 2012 20:58:38 +0100, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-01-18 20:28, XL pisze:
>>>> Ano. Zgodnie z tym trendem na najbliższą sobotę znajomych zaprosiłam
>>>> na jagnięcy udziec. Oczywiście przed nim będzie coś
>>>> śródziemnomorskiego, podszept tęsknoty za latem i słońcem - sałatka ze
>>>> szpinaku z piniowymi orzeszkami... Mniam :-)
>>> No weź się tak nie chwal i nie wywyższaj, że taką ekskluzywną ucztę
>>> szykujesz. ;-P
>>
>> To? Eksluzywne?
>> Nonieprzesadzaj 3-)
>
> Nie przesadzam. U mnie tylko zwykła polska

ups, przepraszam - pyzza.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


112. Data: 2012-01-18 20:45:51

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 18 Jan 2012 21:39:03 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2012-01-18 21:15, XL pisze:
>> Dnia Wed, 18 Jan 2012 20:58:38 +0100, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-01-18 20:28, XL pisze:
>>>> Ano. Zgodnie z tym trendem na najbliższą sobotę znajomych zaprosiłam
>>>> na jagnięcy udziec. Oczywiście przed nim będzie coś
>>>> śródziemnomorskiego, podszept tęsknoty za latem i słońcem - sałatka ze
>>>> szpinaku z piniowymi orzeszkami... Mniam :-)
>>> No weź się tak nie chwal i nie wywyższaj, że taką ekskluzywną ucztę
>>> szykujesz. ;-P
>>
>> To? Eksluzywne?
>> Nonieprzesadzaj 3-)
>
> Nie przesadzam. U mnie tylko zwykła polska pizza. ;-P

Pyzza?
3-)


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


113. Data: 2012-01-18 20:46:24

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 18 Jan 2012 21:39:48 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2012-01-18 21:39, medea pisze:
>> W dniu 2012-01-18 21:15, XL pisze:
>>> Dnia Wed, 18 Jan 2012 20:58:38 +0100, medea napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2012-01-18 20:28, XL pisze:
>>>>> Ano. Zgodnie z tym trendem na najbliższą sobotę znajomych zaprosiłam
>>>>> na jagnięcy udziec. Oczywiście przed nim będzie coś
>>>>> śródziemnomorskiego, podszept tęsknoty za latem i słońcem - sałatka ze
>>>>> szpinaku z piniowymi orzeszkami... Mniam :-)
>>>> No weź się tak nie chwal i nie wywyższaj, że taką ekskluzywną ucztę
>>>> szykujesz. ;-P
>>>
>>> To? Eksluzywne?
>>> Nonieprzesadzaj 3-)
>>
>> Nie przesadzam. U mnie tylko zwykła polska
>
> ups, przepraszam - pyzza.
>
> Ewa

Osz, zdążyłam odpowiedzieć na poprzedni post :-D
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


114. Data: 2012-01-18 20:49:39

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-18 21:36, XL pisze:
> Dnia Wed, 18 Jan 2012 21:32:37 +0100, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-01-18 21:13, XL pisze:
>>> Dnia Wed, 18 Jan 2012 20:54:35 +0100, medea napisał(a):
>>>
>>>>> A dobre wychowanie nie polega na wymuszaniu go na innych
>>>>> tylko na zgrabnym unikaniu sytuacji niezręcznych, czy kłopotliwych, co
>>>>> akurat doskonale Ci medeo moim zdaniem wyszło...
>>>> Z drobną pomocą innych mi wyszło.
>>> Czasem ludzie wolą pomóc odsunąć stół, niż ruszyć się zza niego.
>> To po prostu strrraszszne! ;-P
>>
> No 3-)

"Kreatywność jest złem, myślenie jest złem..." to cytat z mojego
ulubionego odcinka "FF". Nadawałabyś się na dyrektora ośrodka
poprawczego. ;-P

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


115. Data: 2012-01-18 20:50:10

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-18 21:45, XL pisze:
> Dnia Wed, 18 Jan 2012 21:39:03 +0100, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-01-18 21:15, XL pisze:
>>> Dnia Wed, 18 Jan 2012 20:58:38 +0100, medea napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2012-01-18 20:28, XL pisze:
>>>>> Ano. Zgodnie z tym trendem na najbliższą sobotę znajomych zaprosiłam
>>>>> na jagnięcy udziec. Oczywiście przed nim będzie coś
>>>>> śródziemnomorskiego, podszept tęsknoty za latem i słońcem - sałatka ze
>>>>> szpinaku z piniowymi orzeszkami... Mniam :-)
>>>> No weź się tak nie chwal i nie wywyższaj, że taką ekskluzywną ucztę
>>>> szykujesz. ;-P
>>> To? Eksluzywne?
>>> Nonieprzesadzaj 3-)
>> Nie przesadzam. U mnie tylko zwykła polska pizza. ;-P
> Pyzza?
> 3-)

Nie. Papuga.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


116. Data: 2012-01-18 23:53:51

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-18 18:44, Paulinka pisze:

>>> Wczoraj był grillowany stek z miecznika z sałatą i lampką wina gdzieś
>>> na Sycylii.. ehhhh
>>
>> A u nas pod Kielcami mróz jak ta lala, więc stosownie do porcji utraconej
>> na ogrzanie się energii - żeberka duszone w kapuście!
>> Jakie tam sałaty i wino, kielonek wódeczki na tę aurę jest jedyny!
>
> OMG ja mam dzieci na feriach i uwaga (!) nie gotuję :))))))

Ja od jutra też :) Tylko zupy :)
(no i może jeszcze coś, czego młoda nie lubi, a czeka w zamrażarce na
jej wyjazd;))

--
Pozdrawiam - Aicha

Ze szkoły zostały mi tylko luki w wykształceniu
/Oskar Kokoschka/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


117. Data: 2012-01-18 23:58:58

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Aicha pisze:
> W dniu 2012-01-18 18:44, Paulinka pisze:
>
>>>> Wczoraj był grillowany stek z miecznika z sałatą i lampką wina gdzieś
>>>> na Sycylii.. ehhhh
>>>
>>> A u nas pod Kielcami mróz jak ta lala, więc stosownie do porcji
>>> utraconej
>>> na ogrzanie się energii - żeberka duszone w kapuście!
>>> Jakie tam sałaty i wino, kielonek wódeczki na tę aurę jest jedyny!
>>
>> OMG ja mam dzieci na feriach i uwaga (!) nie gotuję :))))))
>
> Ja od jutra też :) Tylko zupy :)
> (no i może jeszcze coś, czego młoda nie lubi, a czeka w zamrażarce na
> jej wyjazd;))
>

Sama sobie to tylko fanaberie, ale totalnie ekstremalne. Jutro pierożki
z ciasta francuskiego z mascarpone i szpinakiem z sosem borowikowym, bo
te akurat grzyby mam.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


118. Data: 2012-01-19 07:59:56

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-18 20:28, XL pisze:

> Ano. Zgodnie z tym trendem na najbliższą sobotę znajomych zaprosiłam na
> jagnięcy udziec. Oczywiście przed nim będzie coś śródziemnomorskiego,
> podszept tęsknoty za latem i słońcem - sałatka ze szpinaku z piniowymi
> orzeszkami...

Proponuję do tego jagnięcia tradycyjne danie toskańskie, fasolę pieczoną
w butli, smaczne, aromatyczne, łatwe, tanie i efektowne, zaskoczysz ich,
bo w Pl nieznane (chyba). A na deser semifreddo (mam dobry przepis od
Włocha), na trawienie oczywiście limoncello.

> Mniam :-)

To "mniam" kojarzy się z mlaskaniem i ciamkaniem, czy to przystoi damie?
--
Bbjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


119. Data: 2012-01-19 14:00:58

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-19 08:59, Bbjk pisze:
>
> Proponuję do tego jagnięcia tradycyjne danie toskańskie, fasolę
> pieczoną w butli, smaczne, aromatyczne, łatwe, tanie i efektowne,
> zaskoczysz ich, bo w Pl nieznane (chyba).

A co to takiego? Możesz podać przepis?

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


120. Data: 2012-01-19 15:39:07

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-19 15:00, medea pisze:

> A co to takiego? Możesz podać przepis?

Fasola pieczona w butli (Toskania):
- 400 g suchej fasoli lub 1 kg świeżej,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka listków świeżej szałwii, sól i pieprz

* suszoną fasolę zalać zimną wodą i moczyć przez 12 h.
* ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć. Do pękatej butli z szeroką szyjką
włożyć fasolę, wlać 0,5 l wody i 4 łyżki oliwy, dodać szałwię,
czosnek, trochę solo i pieprzu.
* pasek płótna mocno zrolować i zatkać nim butelkę, dzięki czemu para
wodna będzie mogła powoli uchodzić ze środka. Butlę zagłębić w
gorącym popiele w kominku* i zabezpieczyć, żeby się nie stoczyła.
* fasola musi się piec długo, co najmniej 3 h. W tym czasie woda
odparuje, a oliwa wraz z czosnkiem i szałwią nadadzą fasoli wyrazisty
aromat.
* upieczoną fasolę przesypać do salaterki i podawać gorącą. Można
oprószyć solą oraz pieprzem i skropić świeżą oliwą.

Oliwa musi być najlepszej jakości i świeżości.
_________
* Kominek nie jest konieczny. Ten klasyczny sposób można oczywiście
zmodyfikować i dusić fasolę na "małym ogniu" w szczelnie przykrytym
rondlu. Można też butlę włożyć do popiołu ogniskowego lub "piecowego",
jeśli pali się drewnem w tradycyjnej kuchni.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 11 . [ 12 ] . 13 ... 16


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

W kontekście jajek
Pekajace jaja
Kuchnia pana Kleksa.
Zabarwiony garnek emaliowany :(
Dla Panslavisty

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »