Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia [OT] Dziś zrobiłam

Grupy

Szukaj w grupach

 

[OT] Dziś zrobiłam

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-05 17:31:57

Temat: [OT] Dziś zrobiłam
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ach. Naszła mnie ochota od rana na pikantne pasty do pieczywa i na śledzie.
Zrobiłam:
- pikantny twarożek z czosnkiem i szczypiorkiem,
- pastę z żółtego sera (kulinaria),
- jajka faszerowane sardynkami (kulinaria),
- śledzie w śmietanie (Kuchnia Polska),
- śledzie w oleju z pomidorami.

Nie omieszkałam zajrzeć do przepisów Magdaleny Bassett i zrobiłam błyskawiczną
babkę - wreszcie upiekłam babkę bez zakalca.Udało się!

Jestem z Wami tutaj od połowy stycznia tego roku. Dzięki Wam rozwinęłam się
kulinarnie. Przestałam się bać nowych przepisów. Doszłam do wniosku, że piec i
gotować może nauczyć się każdy - to jest tak jak z nauką czytania i pisania.

Do rodzinnego menu dotychczas trafiły z forum:
- tort ananasowy Magdaleny Bassett,
- błyskawiczna babka Magdaleny Bassett,
- ciasteczka piwne Kruszyny,
- ciasto budyniowe z jabłkami na zimno (zapomniałam autora - może ktoś przypomni),
- czenaki,
- pikantny omlet z serem,
- kuskus z warzywami,
- hortobagyi palacsinta - Włądysław Los

Ostatnio z przepisów Macieja Kuronia wypróbowałam i gorąco polecam:
- sernik jagodowy,
- piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem.
- lody na jajach i śmietanie

pozdrawiam
pusiak, który zamiast siedzieć w internecie nad biznesem i ekonomią, zajmuje się
kuchnią - wyszukiwaniem i testowaniem przepisów kulinarnych






--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-03-05 17:57:13

Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłam
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <3...@n...onet.pl>,
"pusiak" <p...@b...pl> wrote:


> Jestem z Wami tutaj od połowy stycznia tego roku. Dzięki Wam rozwinęłam się
> kulinarnie. Przestałam się bać nowych przepisów. Doszłam do wniosku, że piec
> i
> gotować może nauczyć się każdy

Może po prostu masz talent?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 18:06:34

Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłam
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Trudno powiedzieć. Może. W każdym razie nie umiałam w ogóle przyprawiać -
wszystko było jałowe Pierwsze co zrobiłam w styczniu, zanim zaczęłam testować
Wasze przepisy, to poleciałam do sklepu z przyprawami - wydałam sporo, bo nic w
domu nie miałam - tylko sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Rozsmakowałam się przez Was.

pusiak

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 19:40:44

Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłam
Od: "ewa" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "pusiak" <p...@b...pl> napisał w wiadomości
news:3a15.00000b42.4229ed0d@newsgate.onet.pl...
>
> Nie omieszkałam zajrzeć do przepisów Magdaleny Bassett i zrobiłam
> błyskawiczną
> babkę - wreszcie upiekłam babkę bez zakalca.Udało się!

A mogłabyś podać namiary na tę babkę Magdaleny?



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 20:25:29

Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłam
Od: tucherka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Ostatnio z przepisów Macieja Kuronia wypróbowałam i gorąco polecam:
> - sernik jagodowy,



no to gratuluje :)
a moglabys podac przepis na ten sernik jagodowy ?? :)
tuch :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 20:27:40

Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłam
Od: tucherka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

tucherka napisał(a):
>
>>
>> Ostatnio z przepisów Macieja Kuronia wypróbowałam i gorąco polecam:
>> - sernik jagodowy,
>
>
>
>
> no to gratuluje :)
> a moglabys podac przepis na ten sernik jagodowy ?? :)
> tuch :)


nie przepadam za Kuroniem odkad zrobil ogromna ilosc salatki w wanience
dla dziecka....ten nietakt mnie zupelnie do niego zniechecil....no ale
spojrzec na przepis zawsze moge....:)

tuch :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 20:38:03

Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłam
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "tucherka" <p...@w...pl>
> nie przepadam za Kuroniem odkad zrobil ogromna ilosc salatki w
wanience
> dla dziecka....ten nietakt mnie zupelnie do niego zniechecil....no ale
> spojrzec na przepis zawsze moge....:)

Ciesz się, że nie miałaś okazji zobaczyć go w akcji na żywo, to dopiero
atrakcja jak się nie da nic wyciąć.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 21:58:43

Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłam
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wklejam przepis na babkę Magdaleny Bassett:
Babka błyskawiczna

4 jaja
1 szklanka cukru (1 cup)
1,5 szklanki maki ziemniaczanej (1.5 cup)
0,5 szklanki maki pszennej (0.5 cup)
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia (2.5 amerykanskiego)
zapach, np cytrynowy (duzo, plus skorka)
1 kostka masla (6 oz - 1.5 stick)
Cukier i jajka dobrze rozmieszac, dodac obie maki i proszek oraz zapach. wlac
roztopione i troche ostudzone maslo i do wysmarowanej maslem i tarta bulka
foremki wlac wszystko. Piec ok pol godziny w temp 190-200 stopni.
Mozna do formy wlac 3/4 ciasta a do pozostalej cwiartki wmieszac lyzke
kakao. To ciemne ciasto wylac na wierzch, bedzie babka marmurkowa. Ja czasem
daje zapach pomaranczowy i troche skorki pomaranczowej
Magdalena Bassett





--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 22:36:01

Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłam
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Podaje przepis na sernik z jagodami Macieja Kuronia

Spód:
175g pokruszonych herbatników maślanych
50g mielonych migdałów
75g roztopionego masła oraz masło do wysmarowania formy

Masa:
225g serka śmietankowego
50g cukru pudru
jajko (oddzielnie żółtko i białko)
150 ml śmietany kremówki
275 g odsączonych jagód w syropie
2 łyżeczki żelatyny

Dekoracja
150ml smietany kremówki
24 świeze lub mrożone jagody
listki świeżej mięty

Pokruszone herbatniki i zmielone migdały wymieszać z roztopionym masłem. Spód
tortownicy posmarowac masłem i wyłożyć papierem. Masę z herbatników nałożyć do
tortownicy i docisnąć. Schłodzić w lodówce prze 30min.
Serek śmietankowy utrzeć z cukrem i żółtkiem na gładką masę. Śmietanę lekko ubić
i delikatnie wymieszać. Jagody przetrzeć. Dodać do masy serowej i starannie
wymieszać.
Żelatynę wsypać do naczynia z 4 łyżkami wody. Odstawić na 5 min. Podgrzac nad
rondlem z wrzątkiem, aż całkiem się rozpuści. Po wystudzeniu dodać do masy
serowo-jagodowej.
Bialka ubić na niezbyt sztywna pianę a potem wymieszać delikatnie z masą
serowo-jagodową.
Masę na sernik przelać do przygotowanej tortownicy. Chłodzić w lodówce przez
2,5-3 godz, aż zastygnie. Przed podaniem ubić śmietanę. Sernik wyjąć z
tortownicy. Ozdobić rozetkami z bitej śmietany, jagodami oraz listkami mięty.

Tu już moje uwagi:
Zamiast herbatników na spód można użyć biszkoptu. Jagody z syropu można zastąpić
jagodami mrożonymi. Na masę serowo-jagodową można wylać cieniutką warstwę
galaretki. Jagody można zastąpić truskawkami albo malinami - będzie wówczas
sernik z truskawkami albo malinami.

pozdrawiam
pusiak


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 22:44:44

Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłam
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Z tą babką to miałam przeboje.
Otóż roztopiłam masło i wyniosłam na chwilę na balkon żeby ostygło. Składniki
wymieszałam dokładnie i na śmierć zapomniałam o tym stygnącym maśle. Babka się
upiekła. Zadowolona zostawiłam ją do ostygnięcia.
Wyglądam przez balkon- a tam masło! Zapomniałam dodać masła! Rozkroiłam babkę.
No dobra - da się zjeść. Troche sucha jedynie.

Zrobiłam drugą ale już z masłem. Różnica ogromna. Pyyyyszna babka!

pozdrawiam
pusia

PS Babka bez masła i tak została zjedzona

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Lody
wielkanoc?:) grupowo
Krem Karmel - Gdzie kupić w Warszawie ?
"Pytanie na Śniadanie"
Krups typ 866 - jak zrobić cappuccino

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »