« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-05 17:31:57
Temat: [OT] Dziś zrobiłamAch. Naszła mnie ochota od rana na pikantne pasty do pieczywa i na śledzie.
Zrobiłam:
- pikantny twarożek z czosnkiem i szczypiorkiem,
- pastę z żółtego sera (kulinaria),
- jajka faszerowane sardynkami (kulinaria),
- śledzie w śmietanie (Kuchnia Polska),
- śledzie w oleju z pomidorami.
Nie omieszkałam zajrzeć do przepisów Magdaleny Bassett i zrobiłam błyskawiczną
babkę - wreszcie upiekłam babkę bez zakalca.Udało się!
Jestem z Wami tutaj od połowy stycznia tego roku. Dzięki Wam rozwinęłam się
kulinarnie. Przestałam się bać nowych przepisów. Doszłam do wniosku, że piec i
gotować może nauczyć się każdy - to jest tak jak z nauką czytania i pisania.
Do rodzinnego menu dotychczas trafiły z forum:
- tort ananasowy Magdaleny Bassett,
- błyskawiczna babka Magdaleny Bassett,
- ciasteczka piwne Kruszyny,
- ciasto budyniowe z jabłkami na zimno (zapomniałam autora - może ktoś przypomni),
- czenaki,
- pikantny omlet z serem,
- kuskus z warzywami,
- hortobagyi palacsinta - Włądysław Los
Ostatnio z przepisów Macieja Kuronia wypróbowałam i gorąco polecam:
- sernik jagodowy,
- piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem.
- lody na jajach i śmietanie
pozdrawiam
pusiak, który zamiast siedzieć w internecie nad biznesem i ekonomią, zajmuje się
kuchnią - wyszukiwaniem i testowaniem przepisów kulinarnych
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-05 17:57:13
Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłamIn article <3...@n...onet.pl>,
"pusiak" <p...@b...pl> wrote:
> Jestem z Wami tutaj od połowy stycznia tego roku. Dzięki Wam rozwinęłam się
> kulinarnie. Przestałam się bać nowych przepisów. Doszłam do wniosku, że piec
> i
> gotować może nauczyć się każdy
Może po prostu masz talent?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 18:06:34
Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłamTrudno powiedzieć. Może. W każdym razie nie umiałam w ogóle przyprawiać -
wszystko było jałowe Pierwsze co zrobiłam w styczniu, zanim zaczęłam testować
Wasze przepisy, to poleciałam do sklepu z przyprawami - wydałam sporo, bo nic w
domu nie miałam - tylko sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Rozsmakowałam się przez Was.
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 19:40:44
Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłam
Użytkownik "pusiak" <p...@b...pl> napisał w wiadomości
news:3a15.00000b42.4229ed0d@newsgate.onet.pl...
>
> Nie omieszkałam zajrzeć do przepisów Magdaleny Bassett i zrobiłam
> błyskawiczną
> babkę - wreszcie upiekłam babkę bez zakalca.Udało się!
A mogłabyś podać namiary na tę babkę Magdaleny?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 20:25:29
Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłam
>
> Ostatnio z przepisów Macieja Kuronia wypróbowałam i gorąco polecam:
> - sernik jagodowy,
no to gratuluje :)
a moglabys podac przepis na ten sernik jagodowy ?? :)
tuch :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 20:27:40
Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłamtucherka napisał(a):
>
>>
>> Ostatnio z przepisów Macieja Kuronia wypróbowałam i gorąco polecam:
>> - sernik jagodowy,
>
>
>
>
> no to gratuluje :)
> a moglabys podac przepis na ten sernik jagodowy ?? :)
> tuch :)
nie przepadam za Kuroniem odkad zrobil ogromna ilosc salatki w wanience
dla dziecka....ten nietakt mnie zupelnie do niego zniechecil....no ale
spojrzec na przepis zawsze moge....:)
tuch :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 20:38:03
Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłamUżytkownik "tucherka" <p...@w...pl>
> nie przepadam za Kuroniem odkad zrobil ogromna ilosc salatki w
wanience
> dla dziecka....ten nietakt mnie zupelnie do niego zniechecil....no ale
> spojrzec na przepis zawsze moge....:)
Ciesz się, że nie miałaś okazji zobaczyć go w akcji na żywo, to dopiero
atrakcja jak się nie da nic wyciąć.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 21:58:43
Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłamWklejam przepis na babkę Magdaleny Bassett:
Babka błyskawiczna
4 jaja
1 szklanka cukru (1 cup)
1,5 szklanki maki ziemniaczanej (1.5 cup)
0,5 szklanki maki pszennej (0.5 cup)
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia (2.5 amerykanskiego)
zapach, np cytrynowy (duzo, plus skorka)
1 kostka masla (6 oz - 1.5 stick)
Cukier i jajka dobrze rozmieszac, dodac obie maki i proszek oraz zapach. wlac
roztopione i troche ostudzone maslo i do wysmarowanej maslem i tarta bulka
foremki wlac wszystko. Piec ok pol godziny w temp 190-200 stopni.
Mozna do formy wlac 3/4 ciasta a do pozostalej cwiartki wmieszac lyzke
kakao. To ciemne ciasto wylac na wierzch, bedzie babka marmurkowa. Ja czasem
daje zapach pomaranczowy i troche skorki pomaranczowej
Magdalena Bassett
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 22:36:01
Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłamPodaje przepis na sernik z jagodami Macieja Kuronia
Spód:
175g pokruszonych herbatników maślanych
50g mielonych migdałów
75g roztopionego masła oraz masło do wysmarowania formy
Masa:
225g serka śmietankowego
50g cukru pudru
jajko (oddzielnie żółtko i białko)
150 ml śmietany kremówki
275 g odsączonych jagód w syropie
2 łyżeczki żelatyny
Dekoracja
150ml smietany kremówki
24 świeze lub mrożone jagody
listki świeżej mięty
Pokruszone herbatniki i zmielone migdały wymieszać z roztopionym masłem. Spód
tortownicy posmarowac masłem i wyłożyć papierem. Masę z herbatników nałożyć do
tortownicy i docisnąć. Schłodzić w lodówce prze 30min.
Serek śmietankowy utrzeć z cukrem i żółtkiem na gładką masę. Śmietanę lekko ubić
i delikatnie wymieszać. Jagody przetrzeć. Dodać do masy serowej i starannie
wymieszać.
Żelatynę wsypać do naczynia z 4 łyżkami wody. Odstawić na 5 min. Podgrzac nad
rondlem z wrzątkiem, aż całkiem się rozpuści. Po wystudzeniu dodać do masy
serowo-jagodowej.
Bialka ubić na niezbyt sztywna pianę a potem wymieszać delikatnie z masą
serowo-jagodową.
Masę na sernik przelać do przygotowanej tortownicy. Chłodzić w lodówce przez
2,5-3 godz, aż zastygnie. Przed podaniem ubić śmietanę. Sernik wyjąć z
tortownicy. Ozdobić rozetkami z bitej śmietany, jagodami oraz listkami mięty.
Tu już moje uwagi:
Zamiast herbatników na spód można użyć biszkoptu. Jagody z syropu można zastąpić
jagodami mrożonymi. Na masę serowo-jagodową można wylać cieniutką warstwę
galaretki. Jagody można zastąpić truskawkami albo malinami - będzie wówczas
sernik z truskawkami albo malinami.
pozdrawiam
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 22:44:44
Temat: Re: [OT] Dziś zrobiłamZ tą babką to miałam przeboje.
Otóż roztopiłam masło i wyniosłam na chwilę na balkon żeby ostygło. Składniki
wymieszałam dokładnie i na śmierć zapomniałam o tym stygnącym maśle. Babka się
upiekła. Zadowolona zostawiłam ją do ostygnięcia.
Wyglądam przez balkon- a tam masło! Zapomniałam dodać masła! Rozkroiłam babkę.
No dobra - da się zjeść. Troche sucha jedynie.
Zrobiłam drugą ale już z masłem. Różnica ogromna. Pyyyyszna babka!
pozdrawiam
pusia
PS Babka bez masła i tak została zjedzona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |