Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: "pusiak" <p...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [OT] Dziś zrobiłam
Date: 5 Mar 2005 23:36:01 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 47
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1110062161 32394 213.180.130.18 (5 Mar 2005 22:36:01
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Mar 2005 22:36:01 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 81.15.139.149, 192.168.243.43
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5)
Gecko/20041108 Firefox/1.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:233997
Ukryj nagłówki
Podaje przepis na sernik z jagodami Macieja Kuronia
Spód:
175g pokruszonych herbatników maślanych
50g mielonych migdałów
75g roztopionego masła oraz masło do wysmarowania formy
Masa:
225g serka śmietankowego
50g cukru pudru
jajko (oddzielnie żółtko i białko)
150 ml śmietany kremówki
275 g odsączonych jagód w syropie
2 łyżeczki żelatyny
Dekoracja
150ml smietany kremówki
24 świeze lub mrożone jagody
listki świeżej mięty
Pokruszone herbatniki i zmielone migdały wymieszać z roztopionym masłem. Spód
tortownicy posmarowac masłem i wyłożyć papierem. Masę z herbatników nałożyć do
tortownicy i docisnąć. Schłodzić w lodówce prze 30min.
Serek śmietankowy utrzeć z cukrem i żółtkiem na gładką masę. Śmietanę lekko ubić
i delikatnie wymieszać. Jagody przetrzeć. Dodać do masy serowej i starannie
wymieszać.
Żelatynę wsypać do naczynia z 4 łyżkami wody. Odstawić na 5 min. Podgrzac nad
rondlem z wrzątkiem, aż całkiem się rozpuści. Po wystudzeniu dodać do masy
serowo-jagodowej.
Bialka ubić na niezbyt sztywna pianę a potem wymieszać delikatnie z masą
serowo-jagodową.
Masę na sernik przelać do przygotowanej tortownicy. Chłodzić w lodówce przez
2,5-3 godz, aż zastygnie. Przed podaniem ubić śmietanę. Sernik wyjąć z
tortownicy. Ozdobić rozetkami z bitej śmietany, jagodami oraz listkami mięty.
Tu już moje uwagi:
Zamiast herbatników na spód można użyć biszkoptu. Jagody z syropu można zastąpić
jagodami mrożonymi. Na masę serowo-jagodową można wylać cieniutką warstwę
galaretki. Jagody można zastąpić truskawkami albo malinami - będzie wówczas
sernik z truskawkami albo malinami.
pozdrawiam
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|