Data: 2005-03-09 20:15:33
Temat: Re: [OT] Dzi? zrobi?am/Babka błyskawiczna Grazyny Szkudlinskiej
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
pusiak wrote:
> Babka błyskawiczna
>
> 4 jaja
> 1 szklanka cukru (1 cup)
> 1,5 szklanki maki ziemniaczanej (1.5 cup)
> 0,5 szklanki maki pszennej (0.5 cup)
> 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia (2.5 amerykanskiego)
> zapach, np cytrynowy (duzo, plus skorka)
> 1 kostka masla (6 oz - 1.5 stick)
> Cukier i jajka dobrze rozmieszac, dodac obie maki i proszek oraz zapach. wlac
> roztopione i troche ostudzone maslo i do wysmarowanej maslem i tarta bulka
> foremki wlac wszystko. Piec ok pol godziny w temp 190-200 stopni.
> Mozna do formy wlac 3/4 ciasta a do pozostalej cwiartki wmieszac lyzke
> kakao. To ciemne ciasto wylac na wierzch, bedzie babka marmurkowa. Ja czasem
Ten przepis jest autorstwa Grazyny Szkudlinskiej, nie moj. Sama te babke
wielokrotnie robilam i jest bardzo dobra, szczegolnie, jesli sie doda
duzo skorki cytrynowej lub pomaranczowej.
Magdalena Bassett
|