Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.astercity.n
et!news.aster.pl!not-for-mail
From: "ZASK" <Z...@z...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
References: <48c98c9d$0$12196$f69f905@mamut2.aster.pl> <gac6jf$l70$3@inews.gazeta.pl>
<48c9a409$0$12140$f69f905@mamut2.aster.pl> <gacb8o$3sj$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: [OT] Pieczywo - bardzo nie zdrowe !
Date: Fri, 12 Sep 2008 02:44:11 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.3790.3959
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.3790.4325
Lines: 42
Message-ID: <48c9bb5b$0$12178$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Date: 12 Sep 2008 00:44:11 GMT
NNTP-Posting-Host: 85.222.104.141
X-Trace: 1221180251 mamut2.aster.pl 12178 85.222.104.141:2214
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:250315
Ukryj nagłówki
Znalazłem jeszcze jeden tekst i tu nie ma cytatów ani Kwaśniewskiego, ani
Bieruta, ani Cimoszewicza czy Tuska :D
Ten chleb moze powodowac bialaczke!
Co 12 piekarnia dodaje do chleba niedozwolony barwnik, a polowa pieczywa
produkowanego w Polsce jest zle oznakowana. Takie sa wyniki wyniki
najnowszej kontroli przeprowadzonej przez Inspekcje Jakosci Handlowej
Artykulów Rolno- Spozywczych - pisze "Dziennik Polski".
Inspektorzy sprawdzili jakosc handlowa pieczywa pszennego, zytniego i
mieszanego w 182 piekarniach na terenie 16 województw. Ponad 8 proc.
skontrolowanych piekarni stosowalo do produkcji pieczywa karmel jako
barwnik, co jest zakazane.
- Badania wykazaly, ze karmel amoniakalny i amoniakalno- siarczynowy jako
dodatek do pieczywa moze powodowac zmiany w obrazie krwi, glównie
zmniejszajac liczbe bialych cialek krwi, co moze prowadzic do bialaczki.
Substancja ta powoduje równiez nadpobudliwosc i nadmierne skurcze miesni -
wyjasnia Stanislaw Kowalczyk, zastepca inspektora IJHARS.
Barwienie chleba to sposób na zafalszowanie skladu chemicznego miekiszu. -
Konsumenci kojarza ciemny kolor pieczywa z jego wiekszymi wartosciami
zdrowotnymi. Faktycznie, produkty z maki razowej maja wiecej blonnika,
witamin z grupy B i skladników mineralnych. Taki chleb ma jednak mankamenty
technologiczne - trudniej wyrasta, ma bardziej zbita strukture i latwiej sie
kruszy.
Barwienie pieczywa to pomysl na to, by zaproponowac klientowi chleb
"ciemny", a jednoczesnie majacy pozadane wlasciwosci organoleptyczne,
charakterystyczne dla wypieków z maki jasnej - ocenia prof. Halina Gambus,
specjalista w dziedzinie przetwórstwa zbóz z Katedry Technologii
Weglowodanów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
zródlo:
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/mazowieckie/warsz
awa/news/ten-chleb-moze-powodowac-bialaczke,1176408
To jest Interia.pl
Z
|