Data: 2008-09-12 00:44:11
Temat: Re: [OT] Pieczywo - bardzo nie zdrowe !
Od: "ZASK" <Z...@z...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Znalazłem jeszcze jeden tekst i tu nie ma cytatów ani Kwaśniewskiego, ani
Bieruta, ani Cimoszewicza czy Tuska :D
Ten chleb moze powodowac bialaczke!
Co 12 piekarnia dodaje do chleba niedozwolony barwnik, a polowa pieczywa
produkowanego w Polsce jest zle oznakowana. Takie sa wyniki wyniki
najnowszej kontroli przeprowadzonej przez Inspekcje Jakosci Handlowej
Artykulów Rolno- Spozywczych - pisze "Dziennik Polski".
Inspektorzy sprawdzili jakosc handlowa pieczywa pszennego, zytniego i
mieszanego w 182 piekarniach na terenie 16 województw. Ponad 8 proc.
skontrolowanych piekarni stosowalo do produkcji pieczywa karmel jako
barwnik, co jest zakazane.
- Badania wykazaly, ze karmel amoniakalny i amoniakalno- siarczynowy jako
dodatek do pieczywa moze powodowac zmiany w obrazie krwi, glównie
zmniejszajac liczbe bialych cialek krwi, co moze prowadzic do bialaczki.
Substancja ta powoduje równiez nadpobudliwosc i nadmierne skurcze miesni -
wyjasnia Stanislaw Kowalczyk, zastepca inspektora IJHARS.
Barwienie chleba to sposób na zafalszowanie skladu chemicznego miekiszu. -
Konsumenci kojarza ciemny kolor pieczywa z jego wiekszymi wartosciami
zdrowotnymi. Faktycznie, produkty z maki razowej maja wiecej blonnika,
witamin z grupy B i skladników mineralnych. Taki chleb ma jednak mankamenty
technologiczne - trudniej wyrasta, ma bardziej zbita strukture i latwiej sie
kruszy.
Barwienie pieczywa to pomysl na to, by zaproponowac klientowi chleb
"ciemny", a jednoczesnie majacy pozadane wlasciwosci organoleptyczne,
charakterystyczne dla wypieków z maki jasnej - ocenia prof. Halina Gambus,
specjalista w dziedzinie przetwórstwa zbóz z Katedry Technologii
Weglowodanów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
zródlo:
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/mazowieckie/warsz
awa/news/ten-chleb-moze-powodowac-bialaczke,1176408
To jest Interia.pl
Z
|