| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-07 20:20:32
Temat: feijoadaWitam wszystkich. Po raz pierwszy na liście i od razu pytanie:
czy ktoś z Państwa wie, jak przyrządzic brazylijskie danie zwane "feijoada"?
Pozdrawiam
d.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-07 20:29:44
Temat: Odp: feijoadajuż znalazłem.
gdyby kogoś interesowało, to podaję poniżej (po angielsku):
pozdrawiam
d.
======
FEIJOADA'S RECIPE (for six)
INGREDIENTS:
200 g. of smoked or salted pork chops
200 g. of salted pork foot
100 g. of salted pork tail
100 g. of salted pork ear
150 g. of smoked or salted pork tenderloin
100 g. of thick pork sausage
100 g. of Portuguese sausage
100 g. of smoked cow tongue
50 g. of bacon
900 g. of black beans
200 g. of chopped onions (beans seasoning)
100 g. of chopped garlic (beans seasoning)
06 bay leaves (beans seasoning)
02 oranges (well washed but not peeled)
PREPARATION:
Clean the salted meats, remove any hairs left on the pork skin and
all fat and nerve excess. Soak for 24 hours and change the water at least,
four times.
Boil the entire salted meats, for aproximately 20 minutes in high
heat, then discard the water which contains all the fat excess.
Finally, boil the salted meats, the beans, the bay leaves and the
half cut oranges, as follow:
Boil the pork jerked beef with the pork foot and ear, then add and cook the
tongue, the tail and the pork chops for aditionally 30 minutes. Add the
tender loin, the sausage, the thick pork sausage and the bacon. During the
boiling, take out all the fat excess which emerges.
In a frying pan with two cups of pre-heated oil, fry the onion and
garlic until they are brown.Add the onions, garlic and oil to the meat and
cook them together again. Remove the half cut oranges from the meat pan
(which have helped to remove the fat excess).
After cooking for two hours, test the meat with a fork and remove
the soft pieces, setting them aside. When all the meats and the beans are
ready, cut the meats in small pieces and mix them together. Cook up to 10 to
15 minutes on median heat.
Serve with white rice, collard greens on a sauce of sautéed oil
and garlic and with a delicious manioc "farofa" (dish made of golden-fried
manioc meal, garnished with eggs, chopped meat, onions and olives).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 00:13:45
Temat: Re: Odp: feijoadaLudzie jedza dziwne rzeczy. Trudno w to uwierzyc.
> 200 g. of smoked or salted pork chops --- wedzony lub solony schab
> 200 g. of salted pork foot --- solone wieprzowe nozki
> 100 g. of salted pork tail --- solone wieprzowe ogony
> 100 g. of salted pork ear --- solone wieprzowe USZY
[...]
> 100 g. of smoked cow tongue --- wedzony wolowy ozor
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 07:21:34
Temat: Re: Odp: feijoada
>Ludzie jedza dziwne rzeczy. Trudno w to uwierzyc.
>
>> 200 g. of smoked or salted pork chops --- wedzony lub solony schab
>> 200 g. of salted pork foot --- solone wieprzowe nozki
>> 100 g. of salted pork tail --- solone wieprzowe ogony
>> 100 g. of salted pork ear --- solone wieprzowe USZY
>[...]
>> 100 g. of smoked cow tongue --- wedzony wolowy ozor
>
>
>MB
a swinskie ucho z chrzanem (niekoniecznie wedzone), to przeciez
warszawski przysmak, o ile mi wiadomo...
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 08:06:28
Temat: Re: feijoada
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9sdebn$sj7$1@news.tpi.pl...
: Moj tesc i jego bracia bija sie prawie o te wedzone ogony i uszy a jak
: kiedys tesciowi sprzedali wedzona glowizne bez uszu to niezla awanture
: urzadzil ;-)
Uszy - nie jadlam, ale ogony .......mmmm ... uwielbiam!
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 08:07:33
Temat: Re: feijoada> a swinskie ucho z chrzanem (niekoniecznie wedzone), to przeciez
> warszawski przysmak, o ile mi wiadomo...
Nie jestem wlasciwa osoba do wypowiedzi na ten temat, ale to jest cos...nie
bede sie wyrazac ;-(
Moj tesc i jego bracia bija sie prawie o te wedzone ogony i uszy a jak
kiedys tesciowi sprzedali wedzona glowizne bez uszu to niezla awanture
urzadzil ;-)
Na szczescie nie mieszkamy pod jednym dachem i nie musze zagladac mu w
talerz...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 08:23:00
Temat: Re: feijoada
>: Moj tesc i jego bracia bija sie prawie o te wedzone ogony i uszy a jak
>: kiedys tesciowi sprzedali wedzona glowizne bez uszu to niezla awanture
>: urzadzil ;-)
>
>Uszy - nie jadlam, ale ogony .......mmmm ... uwielbiam!
>pozdr. Wilma
ja uszy tez moge zostawic w spokoju, ale dobra zupke ogonowa
jadlam pare razy...ostatni raz ze 25 lat temu
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 09:04:03
Temat: Re: Odp: feijoadaMagdalena Bassett <m...@w...net> a écrit dans le message :
3...@w...net...
> Ludzie jedza dziwne rzeczy. Trudno w to uwierzyc.
>
> > 200 g. of smoked or salted pork chops --- wedzony lub solony schab
> > 200 g. of salted pork foot --- solone wieprzowe nozki
> > 100 g. of salted pork tail --- solone wieprzowe ogony
> > 100 g. of salted pork ear --- solone wieprzowe USZY
> [...]
> > 100 g. of smoked cow tongue --- wedzony wolowy ozor
>
A nie pamietasz z czasow komuny ?
"Z czego sklada sie swinia ?
- z kopyt, z ogona i z czesci eksportowej"
czyli jak mowia Francuzi : "tout est bon dan le cochon" ("wszystko ze swini
jest dobre")
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 10:40:32
Temat: Re: feijoada> a swinskie ucho z chrzanem (niekoniecznie wedzone), to przeciez
> warszawski przysmak, o ile mi wiadomo...
Masz racje. Najlepsze z kapusniakiem, mniammmmmm, stare dobre czasy mi sie
przypomnialy. Gdzie teraz mozna kupic ucho. A taki np. prawdziwy salceson?
Najbardziej z niego lubie opakowanie, znaczy sie te naturalne, palce
lizac.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 11:02:31
Temat: Re: feijoada
Użytkownik Jerzy <0...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9sdn5v$2r0$...@s...icm.edu.pl...
> > a swinskie ucho z chrzanem (niekoniecznie wedzone), to przeciez
> > warszawski przysmak, o ile mi wiadomo...
> Masz racje. Najlepsze z kapusniakiem, mniammmmmm, stare dobre czasy mi sie
> przypomnialy. Gdzie teraz mozna kupic ucho. A taki np. prawdziwy salceson?
> Najbardziej z niego lubie opakowanie, znaczy sie te naturalne, palce
> lizac.
> pozdr. Jerzy
>
Przykro że Cię rozczaruję, nawet w małych wiejskich masarniach nie ma
takiego salcesonu, a jeszcze ozorkowy mniam.Pozostaje mieć zaprzyjażninego
rolnika,ale takiego kontaktu ja też nie mam.
Pozdrawiam niewydolny kontaktowo Ramzes.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |