| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-14 12:12:18
Temat: OlejeWitam!
W literaturze pojawiają się 2 terminy:
olej z pierwszego tłoczenia
i olej tłoczony na zimno.
Czy te pojęcia oznaczają to samo?
Jeśli nie, to czym się różnią i który jest lepszy?
Jakim olejem z punktu widzenia powyższych
określeń jest Olej z ryżu - Rizi?
Na opakowanoi nie ma żadnej informacji.
Pozdrawiam
TW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-07-14 13:01:37
Temat: Re: Oleje
Użytkownik "TW" <t...@t...com> napisał w wiadomości
news:e981r4$m8c$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
>
> W literaturze pojawiają się 2 terminy:
> olej z pierwszego tłoczenia
> i olej tłoczony na zimno.
> Czy te pojęcia oznaczają to samo?
> Jeśli nie, to czym się różnią i który jest lepszy?
IMHO: - olej z pierwszego tłoczenia to przeciwieństwo oleju z wytłoków,
czyli z "resztek" po pierwszym tłoczeniu,
- olej tłoczony na zimno to przeciwieństwo oleju tłoczonego na ciepło, który
to proces pogarsza jego jakość, np: "olej z nasion lnu tłoczony na zimno
wykorzystywany jest do celów leczniczych, kosmetycznych, kulinarnych,
natomiast tłoczony na gorąco ma zastosowanie techniczne do produkcji farb,
lakierów, pigmentów, kitu i żywic artystycznych."
--
pzdr
kasia maruda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-07-14 13:42:43
Temat: Re: Oleje
Użytkownik "kasia maruda" <k...@g...pl> napisał
> IMHO: - olej z pierwszego tłoczenia to przeciwieństwo oleju z wytłoków,
> czyli z "resztek" po pierwszym tłoczeniu,
> - olej tłoczony na zimno to przeciwieństwo oleju tłoczonego na ciepło,
> który
> to proces pogarsza jego jakość, np: "olej z nasion lnu tłoczony na zimno
> wykorzystywany jest do celów leczniczych, kosmetycznych, kulinarnych,
> natomiast tłoczony na gorąco ma zastosowanie techniczne do produkcji farb,
> lakierów, pigmentów, kitu i żywic artystycznych."
>
Troche z iinej beczki ale dalej o olejach.
Słyszalem że do smazenia wysokotemperaturowego nie powinno sie uzywac oleju
a raczej smalec, łój , słonine. Na oleju mozna ew dusic warzywa.
Czy ten pogląd ma jakieś uzasadnienie?
--
Arek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-07-14 13:52:13
Temat: Re: OlejeUżytkownik "Arek" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e98792$7oj$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Słyszalem że do smazenia wysokotemperaturowego nie powinno sie uzywac
> oleju a raczej smalec, łój , słonine. Na oleju mozna ew dusic warzywa.
W wysokiej temperaturze łatwiej rozkładają sie wiązania nienasycone, stąd
oleje są gorsze od smalcu - czy tłuszczy roslinnego, gdzie przeważają kwasy
nienasycone (olej kokosowy). Lepsza jest oliwa (kwasy jednonianasycone) niż
np. olej słonecznikowy (kwasy wielonienasycone). Margaryny itp. trują cię
kwasami trans, więc nie uzywaj.
Do duszenia lepszy jest olej (więcej kwasów nienasyconych i brak
cholsterolu), a temperatura jest niższa i się nie rozkłada.
Na surowo wysokogatunkowa oliwa lub oleje jak słonecznikowy czy z pestek
winogron.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-07-16 12:19:12
Temat: Re: Olej ryżowyDzięki za wszystkie odpowiedzi.
A co Państwo sądzą o Oleju z ryżu - Rizi?
Jaki on jest jeśli chodzi o tłoczenie -
na opakowaniu nie ma żadnej informacji
na ten temat.
Jego niewątpliwą zaletą jest to, że jest
praktycznie bezzapachowy.
Ale czy jest zdrowy?
Jaki inny olej do smażenia bezzapachowy
byłby dobry?
Pozdrawiam
TW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-07-16 12:29:24
Temat: Re: Olej ryżowy
"TW" <t...@t...com> wrote in message news:e9db0h$doq$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
>
> A co Państwo sądzą o Oleju z ryżu - Rizi?
> Jaki on jest jeśli chodzi o tłoczenie -
> na opakowaniu nie ma żadnej informacji
> na ten temat.
> Jego niewątpliwą zaletą jest to, że jest
> praktycznie bezzapachowy.
> Ale czy jest zdrowy?
>
> Jaki inny olej do smażenia bezzapachowy
> byłby dobry?
>
> Pozdrawiam
> TW
Bawełniany, jednak najlepszy do smażenia jest olej (masło) kokosowy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |