Data: 2009-02-16 19:59:48
Temat: Re: Omega-3
Od: "Arek" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał
A Włosi lubią oliwę, smażą na niej, duszą, robią sosy i na surowo
> jedzą - i żyją. Używaniem oliwy w kuchni zaraziłam się od moich sąsiadów,
> którzy wiele lat mieszkali we Włoszech i tamte nawyki kulinarne przywieźli
> do nas - posmakowałam u nich tamtej kuchni i to przeważyło.
Oczywiscie ze wlosi uzywaja oliwe, ale trzeba sie baczniej przyjrzec co oni
z nia robia. Jest zasadnicza roznica pomiedzy duszeniem warzyw na oliwie
(nie da sie praktycznie przekroczyc 100 stopni) a smazeniem ryby lub miesa
na oliwie gdzie temperatura moze dochodzic do 200 stopni lub wyzej.
Obserwowalem ostatnio robienie pewnych potraw srodziemnomorskich i sam sie
zdziwilem ze oliwe dodawano tam dopiero na koncu kiedy potrawy byly juz
ugotowane lub uduszone. Przeciez nie po to kupuje sie za grube pieniadze
oliwe tloczona na zimno zeby ja natychmiast zniszczyc przez podgrzanie do
wysokiej temperatury.
Poczytaj nieco w necie na temat utleniania sie tluszczy nienasyconych
zawartych w olejach roslinnych.
--
Arek
|