Strona główna Grupy pl.sci.medycyna Omega-3

Grupy

Szukaj w grupach

 

Omega-3

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 69


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2009-02-09 10:18:49

Temat: Re: Omega-3
Od: Ernest <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

tomek wilicki pisze:
> Ernest wrote:
>
>
>> Nasiona ogórecznika a potem siemię lniane świeżo mielone mają najwięcej,
>> oleju nie potrzeba spożywać.
>> Oleje dostępne w sklepach mają od 5% i nie przekraczają 40%.
>>
>> Ktoś nietrafnie powiązał omega3 z jego występowaniem w oleju.
>>
>
> bzdura na bzdurze, jedyna prawdziwa informacja to to, że siemię lniane ma
> sporo kwasu alfalinolenowego (który jest jednym z omega 3)
>
Ale co jest bzdurą? Że nasiona ogórecznika mają największą ilość kwasu
kwasu gamma- linolenowego ? A siemię kwasu alfa- linolenowego?
A sklepowe oleje są ubogie?

Ernest

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2009-02-09 10:36:23

Temat: Re: Omega-3
Od: "Aicha" <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "tomek wilicki" napisał:

> akup kiedyś ŚWIEŻY olej lniany, tłoczony na zimno, nie rafinowany,
> przechowywany w ciemnej butelce w chłodzie (pozwolę sobie
> zareklamować firmę oleofarm).

Ne krępuj się, ja już to zrobiłam ;) Degustacja na ostatnim festiwalu
dyni we Wrocku pozostanie mi na długo w pamięci :)

--
Pozdrawiam - Aicha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2009-02-09 11:41:16

Temat: Re: Omega-3
Od: "Saulo" <s...@l...po> szukaj wiadomości tego autora

Aicha<b...@t...ja>
news:gmp1e0$dvm$1@inews.gazeta.pl

> Użytkownik "tomek wilicki" napisał:
>
> > akup kiedyś ŚWIEŻY olej lniany, tłoczony na zimno, nie rafinowany,
> > przechowywany w ciemnej butelce w chłodzie (pozwolę sobie
> > zareklamować firmę oleofarm).
>
> Ne krępuj się, ja już to zrobiłam ;) Degustacja na ostatnim festiwalu
> dyni we Wrocku pozostanie mi na długo w pamięci :)

Tzn.?

Saulo

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2009-02-09 12:59:22

Temat: Re: Omega-3
Od: "jangr" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ewa J" <e...@g...pl> napisał w wiadomości
news:iIPjl.16364$1Z5.8347@newsfe10.iad...
> Ktory olej ma najwiecej Omega-3?
> z oliwek
> z nasion winogron
> z rzepaku
> ze slonecznika
> z orzechow wloskich
> z orzeszkow ziemnych
> olej kokosowy
>
> Sa jeszcze jakies inne oleje jadalne? Nic mi wiecej nie przychodzi do
> glowy.

Tran?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2009-02-09 17:29:12

Temat: Re: Omega-3
Od: tomek wilicki <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Aicha wrote:

> Użytkownik "tomek wilicki" napisał:
>
>> akup kiedyś ŚWIEŻY olej lniany, tłoczony na zimno, nie rafinowany,
>> przechowywany w ciemnej butelce w chłodzie (pozwolę sobie
>> zareklamować firmę oleofarm).
>
> Ne krępuj się, ja już to zrobiłam ;) Degustacja na ostatnim festiwalu
> dyni we Wrocku pozostanie mi na długo w pamięci :)
>

ja was nie kumam... olej lniany mógłbym litrami pić. Póki oczywiście nie
trafię na nadjełczały, od którego mnie cofa z miejsca. Znajomi mieli
podobne odczucia - "paskudztwo, ohyda", dopiero jak spróbowali normalnego
zmieniali zdanie.

--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2009-02-09 17:32:08

Temat: Re: Omega-3
Od: tomek wilicki <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ernest wrote:


>>
> Ale co jest bzdurą? Że nasiona ogórecznika mają największą ilość kwasu
> kwasu gamma- linolenowego ?

co kwas gamma linolenowy ma wspólnego z omega 3? Że jest zdrowy, nawet
bardzo zdrowy, to prawda (o ile ktoś da radę to przełknąć). Nawet mam w
domu 2 buteleczki tego cuda, stoją w lodówce - i czekają na silną wolę,
która pozwoli mi to spożyć bez zwrócenia :P

> A siemię kwasu alfa- linolenowego?

no, to akurat jest prawda

> A sklepowe oleje są ubogie?
>

jeśli "sklepowe" oleje są świeże, odpowiednio tłoczone i przechowywane, nie
są ubogie.

--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2009-02-10 00:23:54

Temat: Re: Omega-3
Od: "Aicha" <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "tomek wilicki" napisał:

> > A siemię kwasu alfa- linolenowego?
> no, to akurat jest prawda

Bajdełej, czy chleb z siemieniem ma jakąkolwiek wyższą wartość -
powiedzmy - zdrowotną niż taki sam chleb bez ziarenek?

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2009-02-10 06:11:14

Temat: Re: Omega-3
Od: tomek wilicki <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Aicha wrote:

> Użytkownik "tomek wilicki" napisał:
>
>> > A siemię kwasu alfa- linolenowego?
>> no, to akurat jest prawda
>
> Bajdełej, czy chleb z siemieniem ma jakąkolwiek wyższą wartość -
> powiedzmy - zdrowotną niż taki sam chleb bez ziarenek?
>

wszystko zależy od tego, jakie to siemię. Teoretycznie nie rozgryzione
siemię przelatuje przez układ pokarmowy w stanie niemal nienaruszonym, z
drugiej strony opiekanie chleba narusza ziarno. Ale naruszając,
jednocześnie może powodować straty walorów odżywczych...

ja bym jednak proponował zainteresować się mielonym siemieniem, zwłaszcza po
tym, jak badania z podwójną próbą wykazały jego wyjątkowo silne działanie
przeciwnowotworowe (swoją drogą, czy jest jakikolwiek "normalny" lek, który
po miesiącu redukuje median ki-67 z 3,2 do 1,5? A jeśli tak, jakie ma
skutki uboczne i ile kosztuje?)

--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2009-02-10 12:33:11

Temat: Re: Omega-3
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa J" <e...@g...pl> napisał w wiadomości
news:iIPjl.16364$1Z5.8347@newsfe10.iad...
> Ktory olej ma najwiecej Omega-3?
>
> z oliwek
> z nasion winogron
> z rzepaku
> ze slonecznika
> z orzechow wloskich
> z orzeszkow ziemnych
> olej kokosowy
>
> Sa jeszcze jakies inne oleje jadalne? Nic mi wiecej nie przychodzi do
> glowy.

Gdzie znajdują się wspomniane omega - 3 WNKT?

Głównym ich źródłem są oleje rybne i roślinne (sojowy, rzepakowy, z
siemienia lnianego), ale też tłuste ryby morskie: halibut, makrela, śledź,
łosoś oraz rośliny strączkowe (soja, fasola), orzechy włoskie, siemię
lniane, pory.


Spożywanie większej ilości ryb jest jedną z możliwości poprawy sposobu
żywienia. Badania naukowe wskazują na ważne znaczenie zdrowotne pewnych
składników odżywczych występujących w rybach. Ryby, zwłaszcza morskie, są
głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z
grupy omega-3. Stosunkowo dużą ilość kwasów omega-3 zawiera łosoś, tuńczyk
oraz sardynki i skorupiaki. Dlatego naukowcy nie mają wątpliwości -
powinniśmy znacznie zwiększyć udział kwasów omega-3 w diecie poprzez
częstsze spożywanie owoców morza i ryb.

Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w gramach na 100g produktu

Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony
1.8

Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu
1.7

Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu
1.4

Śledź atlantycki, marynowany
1.2

Makrela atlantycka, smażona, wędzona
1.0

Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony
1.0

Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony
0.7

Tuńczyk biały, w sosie własnym, osuszony
0.7

Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona
0.4

Halibut smażony, wędzony
0.4

Łupacz smażony, wędzony
0.2

Dorsz atlantycki, smażony, wędzony
0.1

Małże błękitne, gotowane, parowane
0.7

Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone
0.5

Muszle gotowane, suszone, gatunek mieszany
0.3

Małże gotowane, parowane, mieszane gatunki
0.2

Krewetki parowane, mieszane gatunki
0.3



Porównanie wartości odżywczej ryb i mięsa

Ryby i skorupiaki zawierają mało tłuszczu ale są doskonałym źródłem białka.
Porcja 100g większości jadalnych ryb i skorupiaków dostarcza około 20 g
białka, czyli jedną trzecią dziennej zalecanej dawki spożycia białka dla
osób dorosłych. Białko ryb, o wysokiej wartości odżywczej, zawiera dużo
niezbędnych aminokwasów egzogennych. Jest ono łatwostrawne i przyswajalne
przez organizm ludzki w każdym wieku. Owoce morza na ogół zawierają tyle
samo białka co mięso wołowe, drobiowe czy wieprzowe a jednocześnie mają
mniejszą zawartość tłuszczu i cholesterolu. Ryby należą do produktów
niskokalorycznych i mogą być z powodzeniem uwzględniane w diecie osób z
nadwagą lub schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

Zawartość tłuszczu w mięsie ryb zależy od rodzaju ryb i pory roku.
Skorupiaki i białe ryby zawierają poniżej 5% tłuszczu (krewetki, homary,
małże, kałamarnice, łupacz, dorsz, płastuga, sola). Bardziej tłuste ryby
zawierają przeciętnie 5 -25% tłuszczu (sardynki i tuńczyk 5-10%; śledź
wędzony, sardela, makrela, łosoś 10-20%) a najwięcej węgorz - 25%. W skład
tłuszczu rybiego wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe a
zwłaszcza niezwykle cenne dla naszego organizmu, pomocne w profilaktyce i
leczeniu wielu chorób, kwasy tłuszczowe omega-3. Ryby i owoce morza to nie
tylko źródło wartościowego białka i tłuszczu, ale także skarbnica wielu
cennych substancji mineralnych, takich jak żelazo, cynk i wapń (największe
ilości wapnia zawierają drobnoościste ryby z puszki). Wiele badań wskazuje,
że przeciętna dieta Europejczyka jest deficytowa w kwasy tłuszczowe omega-3.
Prostym sposobem poprawy tego niekorzystnego stanu jest znacznie częstsze
spożycie ryb, zwłaszcza morskich. Wzbogacenie diety w ryby i owoce morza nie
jest zadaniem trudnym. Należy po prostu co najmniej dwa razy w tygodniu
zastąpić jeden albo więcej rodzajów białka zwierzęcego białkiem ryb.

Podano za:

http://www.eufic.org/article/pl/4/9/artid/65/



Google Twoim przyjacielem hehehe



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2009-02-10 15:00:41

Temat: Re: Omega-3
Od: tomek wilicki <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Misiek wrote:

> Ryby, zwłaszcza morskie, są
> głównym i bezpośrednim źródłem

rtęci

Może kiedyś jedzenie morskich ryb było zdrowe, ale dziś można o tym co
najwyżej poczytać.

--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

astma a sen
mikrofala a podgrzewanie
Na czym polega diagnostyka nowotworowa?
Wybór spośród leków przeciwzapalnych
PZU - odszkodowanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem

zobacz wszyskie »