| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-17 12:00:22
Temat: Owoce pod zapiekanym koglem-moglem?No wlasnie... Wczoraj jadlem takie cudo w kawiarence Cykada w Lodzi. W
miseczce porcelanowej (powiedzmy... :) ) maliny a na nich cos jakby
kogel mogel okropnie slodki (ale jaki pyszny) zapieczony z mocno
przypieczonym wierzchem. A moze to raczej cos jak suflet? Wlasnie nie
wiem... Moze ktos robil cos podobnego i sie podzieli tajemnica? Druga
pysznoscia byly jagody zapieczone pod warstwa kruszonki... Mniaaaaam...
Polecam jesli bedziecie w Lodzi na ul.Piotrkowskiej w okolicach
ul.Zamenhoffa.
Pozdrawiam smacznie. Tomek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-17 12:02:09
Temat: Re: Owoce pod zapiekanym koglem-moglem?
Użytkownik "Tomasz Kałużny" <t...@q...klub.chip.pl> napisał w
wiadomości news:ciejks$56b$1@inews.gazeta.pl...
> No wlasnie... Wczoraj jadlem takie cudo w kawiarence Cykada w Lodzi. W
> miseczce porcelanowej (powiedzmy... :) ) maliny a na nich cos jakby
> kogel mogel okropnie slodki (ale jaki pyszny) zapieczony z mocno
> przypieczonym wierzchem. A moze to raczej cos jak suflet? Wlasnie nie
> wiem...
Stawiam na creme brulee. Absolutnie. Jeśli krem był puszysty, zimny, a
wierzch karmelkowy i łamliwy.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-17 12:04:52
Temat: Re: Owoce pod zapiekanym koglem-moglem?Użytkownik Margola Sularczyk napisał:
> Użytkownik "Tomasz Kałużny" <t...@q...klub.chip.pl> napisał w
> wiadomości news:ciejks$56b$1@inews.gazeta.pl...
>
>>No wlasnie... Wczoraj jadlem takie cudo w kawiarence Cykada w Lodzi. W
>>miseczce porcelanowej (powiedzmy... :) ) maliny a na nich cos jakby
>>kogel mogel okropnie slodki (ale jaki pyszny) zapieczony z mocno
>>przypieczonym wierzchem. A moze to raczej cos jak suflet? Wlasnie nie
>>wiem...
>
>
> Stawiam na creme brulee. Absolutnie. Jeśli krem był puszysty, zimny, a
> wierzch karmelkowy i łamliwy.
>
> Margola
>
>
a jak się to robi?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-17 12:07:41
Temat: Re: Owoce pod zapiekanym koglem-moglem?Użytkownik "Margola Sularczyk" <margola@won_spamie.ruczaj.pl> napisał w
wiadomości news:ciejqr$s13$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Stawiam na creme brulee. Absolutnie. Jeśli krem był puszysty, zimny, a
> wierzch karmelkowy i łamliwy.
Nie, nie... Wierzch rowniez byl puszysty i zbrazowiony lekko prawie na
calej powierchni. Moze to cos jak ciasto na biszkopt? Kurcze nie wiem.
Zakupilem dzis maliny :) Najwyzej poeksperymentuje jak nikt nie pomoze.
Pozdrawiam smacznie. Tomek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-17 12:07:48
Temat: Re: Owoce pod zapiekanym koglem-moglem?In article <ciejks$56b$1@inews.gazeta.pl>,
Tomasz Kałużny <t...@q...klub.chip.pl> wrote:
> No wlasnie... Wczoraj jadlem takie cudo w kawiarence Cykada w Lodzi. W
> miseczce porcelanowej (powiedzmy... :) ) maliny a na nich cos jakby
> kogel mogel okropnie slodki (ale jaki pyszny) zapieczony z mocno
> przypieczonym wierzchem. A moze to raczej cos jak suflet? Wlasnie nie
> wiem... Moze ktos robil cos podobnego i sie podzieli tajemnica? Druga
> pysznoscia byly jagody zapieczone pod warstwa kruszonki... Mniaaaaam...
> Polecam jesli bedziecie w Lodzi na ul.Piotrkowskiej w okolicach
> ul.Zamenhoffa.
>
> Pozdrawiam smacznie. Tomek.
Clafoutis?
<http://tinylink.com/?p4D1IUZNxT>
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-17 12:38:24
Temat: Re: Owoce pod zapiekanym koglem-moglem?Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-AFAC91.14074817092004@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <ciejks$56b$1@inews.gazeta.pl>,
>
> Clafoutis?
Wyglada na to ze tak!!! :D Dziekuje przepysznie! :D
A ja sprobuje wg.
http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_i
nt.php?id_p=1877
Pozdrawiam smacznie. Tomek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-17 14:12:46
Temat: Re: Owoce pod zapiekanym koglem-moglem?On Fri, 17 Sep 2004 14:07:41 +0200, Tomasz Kałużny
<t...@q...klub.chip.pl> wrote:
>Użytkownik "Margola Sularczyk" <margola@won_spamie.ruczaj.pl> napisał w
>wiadomości news:ciejqr$s13$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Stawiam na creme brulee. Absolutnie. Jeśli krem był puszysty, zimny, a
>> wierzch karmelkowy i łamliwy.
>
>Nie, nie... Wierzch rowniez byl puszysty i zbrazowiony lekko prawie na
>calej powierchni. Moze to cos jak ciasto na biszkopt? Kurcze nie wiem.
>Zakupilem dzis maliny :) Najwyzej poeksperymentuje jak nikt nie pomoze.
>
>Pozdrawiam smacznie. Tomek.
Jak ciastowate to na wierzchu to pewnie biszkopt, jak nie to
sufletowate. sprobuj i tak i tak
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-17 14:13:49
Temat: Re: Owoce pod zapiekanym koglem-moglem?
>
>> No wlasnie... Wczoraj jadlem takie cudo w kawiarence Cykada w Lodzi. W
>> miseczce porcelanowej (powiedzmy... :) ) maliny a na nich cos jakby
>> kogel mogel okropnie slodki (ale jaki pyszny) zapieczony z mocno
>> przypieczonym wierzchem. A moze to raczej cos jak suflet? Wlasnie nie
>> wiem... Moze ktos robil cos podobnego i sie podzieli tajemnica? Druga
>> pysznoscia byly jagody zapieczone pod warstwa kruszonki... Mniaaaaam...
>> Polecam jesli bedziecie w Lodzi na ul.Piotrkowskiej w okolicach
>> ul.Zamenhoffa.
>>
>> Pozdrawiam smacznie. Tomek.
>
>Clafoutis?
>
><http://tinylink.com/?p4D1IUZNxT>
>
>W?adys?aw
ale clafoutis jest mniej slodkie niz "okropnie slodkie" i jest
niekoniecznie puszyste....ale i tak dziekuje za przypomnienie
dobrego deseru ciastowatego
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-18 22:50:31
Temat: Re: Owoce pod zapiekanym koglem-moglem?Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:g5slk0leefp8j04pa28c6fl5atcor5ccb5@4ax.com...
> Jak ciastowate to na wierzchu to pewnie biszkopt, jak nie to
> sufletowate. sprobuj i tak i tak
Hmmmm... Biszkopt to nie byl na 100%. Zrobilem dzis dwie wersje -
clafoutis i suflet. Wyszlo zupelnie inaczej niz w knajpce :( Z
kogla-mogla zapewnie zrobilaby mi sie slodka jajecznica, wiec nie
podejme tej proby. A moze sie myle?
Pozdrawiam smacznie. Tomek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-18 22:58:51
Temat: Re: Owoce pod zapiekanym koglem-moglem?On Sun, 19 Sep 2004 00:50:31 +0200, Tomasz Kałużny
<t...@q...klub.chip.pl> wrote:
>Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
>wiadomości news:g5slk0leefp8j04pa28c6fl5atcor5ccb5@4ax.com...
>> Jak ciastowate to na wierzchu to pewnie biszkopt, jak nie to
>> sufletowate. sprobuj i tak i tak
>
>Hmmmm... Biszkopt to nie byl na 100%. Zrobilem dzis dwie wersje -
>clafoutis i suflet. Wyszlo zupelnie inaczej niz w knajpce :( Z
>kogla-mogla zapewnie zrobilaby mi sie slodka jajecznica, wiec nie
>podejme tej proby. A moze sie myle?
>
>Pozdrawiam smacznie. Tomek.
nie calkiem, bo do jajecznicy chyba niezbedne by bylo bialko. a
gdyzby tak ubijac kogiel mogiel na parze? i jak zgesttnieje i
zesztywnieje, wykorzystac do tego deseru. albo wymieszac potem z
bialkami ale tak nie z nastawieniem na suflet (znaczy nie uwazac
czy opadnie czy nie). a moze maki ociupinke, na tyle malo, zeby
sie nie czulo, ze jest.... nic mi wiecej do glowy nie przychodzi,
a brzmi ciekawie
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |