| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-07-23 09:00:26
Temat: Re: "PILAW"On Sat, 23 Jul 2005 10:28:05 +0200, Catalyst
<c...@i...pl> wrote:
>Wladyslaw Los napisał(a):
>> In article <dbsr39$9ml$1@inews.gazeta.pl>,
>> Catalyst <c...@i...pl> wrote:
>>
>>
>>>było bardzo zajeb*ste :)
>>
>>
>> Że co?
>>
>> Władysław
>
>Zajebiste - takie słowo co to go Miodek nie lubi. Słowo zazwyczaj
>używane do wyrażenia pozytywnej opini o danym np. rzeczowniku.
>Gwiazdki ("*") są zazwyczaj używane do zamaskowania liter w zwrotach
>powszechnie uznanych za "nieładne". Taki zabieg ma na celu swoistą
>cenzurę wyrażenia - tak by wrażliwe (oraz nieletnie) osoby nie musiały
>być narażone na wulgaryzmy w Internecie. "*" jest odpowiednikiem BIIIP
>(to onomatopeja (trudne słowo) przedstawiająca dźwięk) które jest
>wykorzystywane np. w audycjach radiowych.
>Ciekawostka - słowo "zajebisty" nie jest uznawane za niecenzuralne -
>można to zauważyć np. w telewizji, gdzie nie jest BIIPowane.
>
>W tym przypadku niezrozumiały dla tekst "było bardzo zajeb*ste" nalezy
>rozumieć poprostu jako "było bardzo dobre"
>
>Pozdrowienia i powodzenia w internetowym buszu
>CAT
Nie tylko Miodek nie lubi...
a nie wystarczylo napisac "bylo bardzo dobre"? Wyrazilbys to
samo...zupelnie...dokladnie...
pierz, skierowany anty slowom brukowanym :P
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-07-23 10:29:17
Temat: Re: "PILAW"Krysia Thompson napisał(a):
> Matku bosku...to Ci dali jako pilaw?
Dokładnie tak stało w MENU :)
>matku bosku........a sos
> czosnkowy to co to?
Pół słoika majonezu (apropos jakie są Wasze ulubione majonezy? Jadłem
juz baaaaardzo dużo różnych ale dla mnie "miszczem" świata jest majonez
z Grudziądzkiej firmy Ocetix :))
Pół (albo mniej lub wiecej - jak kto lubi bardziej slodkawe lub mniej)
serka homogenizowanego
Czosnku tyle ile kto klubi :)
Wymieszać wsio odstawic na minutek kilka
Zaje... Bardzo dobre :)
Pazdrawlaju
Michu
PS
Robie własnie "pilaw" :)
--
"Wielki jak świat. Stary jak Czas. Cierpliwy jak cegła."
Terry Pratchett, Blask Fantastyczny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-07-23 11:25:49
Temat: Re: "PILAW">> Pół słoika majonezu (apropos jakie są Wasze ulubione majonezy? Jadłem
> juz baaaaardzo dużo różnych ale dla mnie "miszczem" świata jest
> majonez z Grudziądzkiej firmy Ocetix :))
> Pół (albo mniej lub wiecej - jak kto lubi bardziej slodkawe lub mniej)
> serka homogenizowanego
> Czosnku tyle ile kto klubi :)
>
> Wymieszać wsio odstawic na minutek kilka
> Zaje... Bardzo dobre :)
>
> Pazdrawlaju
> Michu
>
Jeśli mogę wtrącić słowo co do majonezu z Ocetixu to rzeczywiście jest the
best (nie mówię tego tylko z czysto lokalnie patriotycznych pobódek, ale
głownie na walory smakowe).
A dla smakoszy mam pycha sos. Pasi nawet do pizzy.
Kubek jogurtu naturalnego, duża łyżka majonezu (koniecznie Ocetix), czosnek
(ilość od upodobań)drobno posiekany i roztarty na miazgę ze solą, cukier,
oregano i sparzony wrzątkiem majeranek. Jak to się wymiesza to niebo leci na
głowę. Polecam
Pzdr Jacenta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-07-23 12:00:18
Temat: Re: "PILAW"In article <dbsv2m$ke5$1@inews.gazeta.pl>,
Catalyst <c...@i...pl> wrote:
> Wladyslaw Los napisał(a):
> > In article <dbsr39$9ml$1@inews.gazeta.pl>,
> > Catalyst <c...@i...pl> wrote:
> >
> >
> >>było bardzo zajeb*ste :)
> >
> >
> > Że co?
> >
> > Władysław
>
> Zajebiste - takie słowo co to go Miodek nie lubi. Słowo zazwyczaj
> używane do wyrażenia pozytywnej opini o danym np. rzeczowniku.
> Gwiazdki ("*") są zazwyczaj używane do zamaskowania liter w zwrotach
> powszechnie uznanych za "nieładne". Taki zabieg ma na celu swoistą
> cenzurę wyrażenia - tak by wrażliwe (oraz nieletnie) osoby nie musiały
> być narażone na wulgaryzmy w Internecie. "*" jest odpowiednikiem BIIIP
> (to onomatopeja (trudne słowo) przedstawiająca dźwięk) które jest
> wykorzystywane np. w audycjach radiowych.
> Ciekawostka - słowo "zajebisty" nie jest uznawane za niecenzuralne -
Niemniej to ordynarny i niepotrzebny tu wulgaryzm.
> nalezy rozumieć poprostu jako "było bardzo dobre"
To dlaczego tak nie napisać?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-07-23 12:20:16
Temat: Re: "PILAW"On Sat, 23 Jul 2005 12:29:17 +0200, Catalyst
<c...@i...pl> wrote:
>Krysia Thompson napisał(a):
>
>> Matku bosku...to Ci dali jako pilaw?
>
>Dokładnie tak stało w MENU :)
No w sumie to ten tego...raz moje dziecko (to, ktore nie cierpi
grzybow) zamowilo w jednej malej knajpie w Rynku we Wroclawiu
lasagne, dostalo dosc sucha potrawe skladajaca sie z platow
makaronowych, lekkiego sosu o nieznanej proweniejcji iw
charaketrze nadziwki tego wystepowaly pieczarki..i gdzie niegdzie
pokazywlo sie nieco mielonego meisa...zawolaismy pania, ze niby
co to...a pani z gory popatrzyla i powiedziala TO JEST LASAGNE.
Na co my, ze chyba nie...na co pani - ze OWSZEM ..i poszla. A
dziecko jej zostawilo na talerzu gruby wianuszek z grzybow..
:pp
>
> >matku bosku........a sos
>> czosnkowy to co to?
>Pół słoika majonezu (apropos jakie są Wasze ulubione majonezy? Jadłem
>juz baaaaardzo dużo różnych ale dla mnie "miszczem" świata jest majonez
>z Grudziądzkiej firmy Ocetix :))
>Pół (albo mniej lub wiecej - jak kto lubi bardziej slodkawe lub mniej)
>serka homogenizowanego
>Czosnku tyle ile kto klubi :)
to znaczy, ze tyo obowiazkowe, jak ketchup na rasowej pizzy :PPP
>
>Wymieszać wsio odstawic na minutek kilka
>Zaje... Bardzo dobre :)
wszystko, coma w sobie czosnek jest dobre
>
>Pazdrawlaju
>Michu
>
>PS
>Robie własnie "pilaw" :)
Matku bosku...moze badz ekstrawagancki i dodaj do tego ryzu
imakaronumoze jeszce kaszy i kartoflei
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-07-23 12:34:31
Temat: Re: "PILAW"Krysia Thompson napisał(a):
> Matku bosku...moze badz ekstrawagancki i dodaj do tego ryzu
> imakaronumoze jeszce kaszy i kartoflei
>
> pierz
> K.T. - starannie opakowana
Ty sie zbijaj :)
Ale tamto mi naprawde zaje... bardzo smakowało :)
CAT
--
"Wielki jak świat. Stary jak Czas. Cierpliwy jak cegła."
Terry Pratchett, Blask Fantastyczny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-07-23 12:36:00
Temat: Re: "PILAW"Wladyslaw Los napisał(a):
>
>
>
> Niemniej to ordynarny i niepotrzebny tu wulgaryzm.
No już już kolego Władku :)
Przyznaję rację i kajam się skamląc o przebaczenie.
Miłego dnia życzę :)
CAT
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-07-23 13:05:16
Temat: Re: "PILAW""Catalyst" <c...@i...pl> wrote in message
news:dbsppf$6ub$1@inews.gazeta.pl...
> Witam - jadłem kiedyś w knajpie takie coś co się zwało PILAW. Jak mi się udało
> wyczaić to był tam ryz, makaron, jajko wbite (chyba), jakieś mięso (chyba prosiak)
> trochę przecieru pomidorowego, ser no i sos czosnkowy. Sęk w tym, że coś robię nie
> tak i w domu wychodzi mi coś zupełnie innego. Ponadto w tym knajpianym wykryłem
> ziele angielskie (nie iwem do czego było uzyte - może do gotowania mięsa).
> Jak ktoś zna przepis na to, będę wdzięczny
Pod pojeciem pilaw (pilaf) kryje sie mnostwo zupelnie niepodobnych do siebie potraw.
Oczywiscie zawsze znajdzie sie jakis kuchenny gestapowiec, ktory powie Ci, ze
"prawdziwy "pilaf ma jasne wlosy i niebieskie oczy a reszta to do gazu, ale to
normalne w grupach USENET :-)))
Prosty pilaf np. taki.
Ugotowac normalny rosol z calej kury az mieso sie rozleci. Rosol odcedzic a mieso
(dokladnie!) oddzielic od kosci i pociapac na kawalki o zjadliwej wielkosci.
Pociapac marchewke. Trzy duze cebule drobno posiekane podsmazyc na masle lub oliwie
z oliwek az beda szkliste. W czasie smazenia dodac 1 i 1/2 szklanki surowego ryzu
(wszystko jedno jaki rodzaj) i troche podsmazyc. Dodac 4-5 zabkow czosnku przez
praske. Wmieszac w ryz z cebula mieso i marchewke, dodac pieprzu i przypraw wedle
uznania (np. bazylii, miety, taragonu - co komu smakuje z kura i ryzem - mozna takze
wmieszac 3-4 lyzki octu bo kurcze jest mdle...) i dodac duza puszke pomidorow w
pokrojonych w kostke albo 4-5 swiezych pomidorow obranych ze skorki i pociapanych w
kostke. Wlozyc do ognioodpornego naczynia z przykrywka, zalac dwiema szklankami
rosolu z kury i piec w sredni nagrzanym piekarniku pod przykryciem az ryz bedzie
"miekki" - ok. godziny, pare razy mieszajac i podlewajac rosolkiem wedle potrzeby.
Na talerzach posypac tartym parmezanem albo czyms podbnie smakowitym i jesc. Mozna
"na boku" podac sos pomidorowy.
--
><Uklony><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-07-23 13:33:29
Temat: Re: "PILAW"eM eL napisał(a):
> Prosty pilaf np. taki.
> Ugotowac normalny rosol z calej kury az mieso sie rozleci. Rosol odcedzic a mieso
> (dokladnie!) oddzielic od kosci i pociapac na kawalki o zjadliwej wielkosci.
> Pociapac marchewke. Trzy duze cebule drobno posiekane podsmazyc na masle lub
oliwie
> z oliwek az beda szkliste. W czasie smazenia dodac 1 i 1/2 szklanki surowego ryzu
> (wszystko jedno jaki rodzaj) i troche podsmazyc. Dodac 4-5 zabkow czosnku przez
> praske. Wmieszac w ryz z cebula mieso i marchewke, dodac pieprzu i przypraw wedle
> uznania (np. bazylii, miety, taragonu - co komu smakuje z kura i ryzem - mozna
takze
> wmieszac 3-4 lyzki octu bo kurcze jest mdle...) i dodac duza puszke pomidorow w
> pokrojonych w kostke albo 4-5 swiezych pomidorow obranych ze skorki i pociapanych w
> kostke. Wlozyc do ognioodpornego naczynia z przykrywka, zalac dwiema szklankami
> rosolu z kury i piec w sredni nagrzanym piekarniku pod przykryciem az ryz bedzie
> "miekki" - ok. godziny, pare razy mieszajac i podlewajac rosolkiem wedle potrzeby.
> Na talerzach posypac tartym parmezanem albo czyms podbnie smakowitym i jesc. Mozna
> "na boku" podac sos pomidorowy.
>
Dziękuję bardzo :)
Ptaka zamienie na prosiaka i wywale marchewke :)
Bedzie super
CAT
--
"Wielki jak świat. Stary jak Czas. Cierpliwy jak cegła."
Terry Pratchett, Blask Fantastyczny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2005-07-23 14:01:48
Temat: Re: "PILAW"In article <dbtgv9$mu2$1@inews.gazeta.pl>,
Catalyst <c...@i...pl> wrote:
> eM eL napisał(a):
>
>
> > Prosty pilaf np. taki.
>
> Dziękuję bardzo :)
> Ptaka zamienie na prosiaka i wywale marchewke :)
> Bedzie super
Pilaw z wieprzowinę?!
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |