« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2005-07-23 14:11:01
Temat: Re: "PILAW"In article <ggrEe.2405$uy3.756@trnddc05>,
"eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> wrote:
> "Catalyst" <c...@i...pl> wrote in message
> news:dbsppf$6ub$1@inews.gazeta.pl...
> > Witam - jadłem kiedyś w knajpie takie coś co się zwało PILAW. Jak mi się
> > udało
> > wyczaić to był tam ryz, makaron, jajko wbite (chyba), jakieś mięso (chyba
> > prosiak)
> > trochę przecieru pomidorowego, ser no i sos czosnkowy. Sęk w tym, że coś
> > robię nie
> > tak i w domu wychodzi mi coś zupełnie innego. Ponadto w tym knajpianym
> > wykryłem
> > ziele angielskie (nie iwem do czego było uzyte - może do gotowania mięsa).
> > Jak ktoś zna przepis na to, będę wdzięczny
>
>
> Pod pojeciem pilaw (pilaf) kryje sie mnostwo zupelnie niepodobnych do siebie
> potraw.
> Oczywiscie zawsze znajdzie sie jakis kuchenny gestapowiec, ktory powie Ci, ze
> "prawdziwy "pilaf ma jasne wlosy i niebieskie oczy a reszta to do gazu, ale
> to
> normalne w grupach USENET :-)))
Akurat, jeżeli chodzi o pilaw to tak jest. To jest dość właściwie spsób
przygotowania ryżu. Reszta to dodatki.
>
> Prosty pilaf np. taki.
> Ugotowac normalny rosol z calej kury az mieso sie rozleci. Rosol odcedzic a
> mieso
> (dokladnie!) oddzielic od kosci i pociapac na kawalki o zjadliwej wielkosci.
> Pociapac marchewke. Trzy duze cebule drobno posiekane podsmazyc na masle lub
> oliwie
> z oliwek az beda szkliste. W czasie smazenia dodac 1 i 1/2 szklanki surowego
> ryzu
> (wszystko jedno jaki rodzaj) i troche podsmazyc.
Trochę?
> Dodac 4-5 zabkow czosnku
> przez
> praske. Wmieszac w ryz z cebula mieso i marchewke, dodac pieprzu i przypraw
> wedle
> uznania (np. bazylii, miety, taragonu -
Że czego?
> co komu smakuje z kura i ryzem -
> mozna takze
> wmieszac 3-4 lyzki octu bo kurcze jest mdle...) i dodac duza puszke pomidorow
> w
> pokrojonych w kostke albo 4-5 swiezych pomidorow obranych ze skorki i
> pociapanych w
> kostke. Wlozyc do ognioodpornego naczynia z przykrywka, zalac dwiema
> szklankami
> rosolu z kury i piec w sredni nagrzanym piekarniku pod przykryciem az ryz
> bedzie
> "miekki" - ok. godziny, pare razy mieszajac i podlewajac rosolkiem wedle
> potrzeby.
> Na talerzach posypac tartym parmezanem albo czyms podbnie smakowitym i jesc.
> Mozna
> "na boku" podac sos pomidorowy.
To, delikatnie mówiąc, dość dalekie od normalnego pilawu. A te ilości
pomidorów!!! Nie mówiąc o tym, że prosty sposób przygotowania pilawu to
to nie jest.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2005-07-23 14:17:34
Temat: Re: "PILAW"In article <i...@4...com>,
Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
> On Sat, 23 Jul 2005 12:29:17 +0200, Catalyst
> <c...@i...pl> wrote:
>
> >Krysia Thompson napisał(a):
> >
> >> Matku bosku...to Ci dali jako pilaw?
> >
> >Dokładnie tak stało w MENU :)
>
> No w sumie to ten tego...raz moje dziecko (to, ktore nie cierpi
> grzybow) zamowilo w jednej malej knajpie w Rynku we Wroclawiu
> lasagne, dostalo dosc sucha potrawe skladajaca sie z platow
> makaronowych, lekkiego sosu o nieznanej proweniejcji iw
> charaketrze nadziwki tego wystepowaly pieczarki..i gdzie niegdzie
> pokazywlo sie nieco mielonego meisa...zawolaismy pania, ze niby
> co to...a pani z gory popatrzyla i powiedziala TO JEST LASAGNE.
> Na co my, ze chyba nie...na co pani - ze OWSZEM ..
i miała rację. Lasagne to te płaty ciasta. Reszta to dodatki.
władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2005-07-23 14:30:12
Temat: Re: "PILAW"Wladyslaw Los napisał(a):
> Pilaw z wieprzowinę?!
>
NOOO :)
--
"Wielki jak świat. Stary jak Czas. Cierpliwy jak cegła."
Terry Pratchett, Blask Fantastyczny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2005-07-23 14:41:46
Temat: Re: "PILAW"Cześć Wladyslaw Los
Sat, 23 Jul 2005 14:00:18 +0200 napisałeś:
> Niemniej to ordynarny i niepotrzebny tu wulgaryzm.
>
>> nalezy rozumieć poprostu jako "było bardzo dobre"
>
> To dlaczego tak nie napisać?
bo tamten zwrot jest bardziej ekspresyjny...?
bo tak piszacemu "w duszy gra"?
czepialstwo, panie, i tyle.
a na bazie <dbfmf5$4ng$1@atlantis.news.tpi.pl> (bardzo smaczne)
Farfalle cukinowo- pomidorowe
Opakowanie Farfalle
pol litra slodkiej smietanki
srednia cukinia
4- 5 pomidorow
kilka zabkow czosnku
spora garsc swierzej bazylii
oliwa
odrobina starkowanego sera do posypania
po dolozeniu odrobiny miesa z indyka i papryki, oraz sera rokpol, wychodzi
calkiem mila wersja eklektycznego, jednogarnkowego dania na lato. idealne
dla slomianego wdowca :) na 2-3 dni.
pozdrowienia dla wszystkich nieortodoksyjnych i otwartych na nowe smaki...
pozdrowienia rowniez dla fundamentalistow kuchennych.
;-)
--
Laik
Nie sprzedawaj duszy diabłu, Bóg da ci za nią więcej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2005-07-23 17:14:02
Temat: Re: "PILAW"In article <c4n4y5pg4nbq$.dlg@mikrosoft.kom>,
Laik <e...@m...pl.wywal.to> wrote:
> Cześć Wladyslaw Los
> Sat, 23 Jul 2005 14:00:18 +0200 napisałeś:
>
> > Niemniej to ordynarny i niepotrzebny tu wulgaryzm.
> >
> >> nalezy rozumieć poprostu jako "było bardzo dobre"
> >
> > To dlaczego tak nie napisać?
>
> bo tamten zwrot jest bardziej ekspresyjny...?
A potrzebna tu była ekspresja i to taka?
> bo tak piszacemu "w duszy gra"?
Niech mu tak gra, jego sprawa, Tylko mógłby nie wyrażać tego publicznie.
> czepialstwo, panie, i tyle.
Można chyba zwrócić komuś uwagę, by nie używał zbędnych wulgaryzmów w
publicznej dyskusji?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2005-07-23 17:23:11
Temat: Re: "PILAW"In article <dbtk9k$5fq$1@inews.gazeta.pl>,
Catalyst <c...@i...pl> wrote:
> Wladyslaw Los napisał(a):
>
> > Pilaw z wieprzowinę?!
> >
>
> NOOO :)
Nie da rady.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2005-07-23 17:56:20
Temat: Re: "PILAW"On Sat, 23 Jul 2005 13:25:49 +0200, "jacenty" <s...@w...pl>
wrote:
>>> Pó? s?oika majonezu (apropos jakie s? Wasze ulubione majonezy? Jad?em
>> juz baaaaardzo du?o ró?nych ale dla mnie "miszczem" ?wiata jest
>> majonez z Grudzi?dzkiej firmy Ocetix :))
>> Pó? (albo mniej lub wiecej - jak kto lubi bardziej slodkawe lub mniej)
>> serka homogenizowanego
>> Czosnku tyle ile kto klubi :)
>>
>> Wymiesza? wsio odstawic na minutek kilka
>> Zaje... Bardzo dobre :)
>>
>> Pazdrawlaju
>> Michu
>>
>Je?li mog? wtr?ci? s?owo co do majonezu z Ocetixu to rzeczywi?cie jest the
>best (nie mówi? tego tylko z czysto lokalnie patriotycznych pobódek, ale
>g?ownie na walory smakowe).
>
>A dla smakoszy mam pycha sos. Pasi nawet do pizzy.
>Kubek jogurtu naturalnego, du?a ?y?ka majonezu (koniecznie Ocetix), czosnek
>(ilo?? od upodoba?)drobno posiekany i roztarty na miazg? ze sol?, cukier,
>oregano i sparzony wrz?tkiem majeranek. Jak to si? wymiesza to niebo leci na
>g?ow?. Polecam
>Pzdr Jacenta
>
Jak to do pizzy? Maczasz w tym pizze czy jak??
Pierz, jakos niekumaty we wzgledach bialych zimnych sosow do
pizzy...wiem ze slyszenia, ze ketchupem sie polewa pizze ale
joguertem? Koniec swiata
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2005-07-23 17:56:51
Temat: Re: "PILAW"On Sat, 23 Jul 2005 14:34:31 +0200, Catalyst
<c...@i...pl> wrote:
>Krysia Thompson napisał(a):
>> Matku bosku...moze badz ekstrawagancki i dodaj do tego ryzu
>> imakaronumoze jeszce kaszy i kartoflei
>>
>> pierz
>> K.T. - starannie opakowana
>Ty sie zbijaj :)
>Ale tamto mi naprawde zaje... bardzo smakowało :)
>
>CAT
...w ucho, slowo daje...
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2005-07-23 17:58:19
Temat: Re: "PILAW"On Sat, 23 Jul 2005 19:23:11 +0200, Wladyslaw Los
<w...@o...pl> wrote:
>In article <dbtk9k$5fq$1@inews.gazeta.pl>,
> Catalyst <c...@i...pl> wrote:
>
>> Wladyslaw Los napisał(a):
>>
>> > Pilaw z wieprzowinę?!
>> >
>>
>> NOOO :)
>
>Nie da rady.
>
>Władysław
To zamknij oczy i patrz w druga strone :P
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2005-07-23 17:58:52
Temat: Re: "PILAW"On Sat, 23 Jul 2005 16:17:34 +0200, Wladyslaw Los
<w...@o...pl> wrote:
>In article <i...@4...com>,
> Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
>> On Sat, 23 Jul 2005 12:29:17 +0200, Catalyst
>> <c...@i...pl> wrote:
>>
>> >Krysia Thompson napisał(a):
>> >
>> >> Matku bosku...to Ci dali jako pilaw?
>> >
>> >Dokładnie tak stało w MENU :)
>>
>> No w sumie to ten tego...raz moje dziecko (to, ktore nie cierpi
>> grzybow) zamowilo w jednej malej knajpie w Rynku we Wroclawiu
>> lasagne, dostalo dosc sucha potrawe skladajaca sie z platow
>> makaronowych, lekkiego sosu o nieznanej proweniejcji iw
>> charaketrze nadziwki tego wystepowaly pieczarki..i gdzie niegdzie
>> pokazywlo sie nieco mielonego meisa...zawolaismy pania, ze niby
>> co to...a pani z gory popatrzyla i powiedziala TO JEST LASAGNE.
>> Na co my, ze chyba nie...na co pani - ze OWSZEM ..
>
>i miała rację. Lasagne to te płaty ciasta. Reszta to dodatki.
>
>władysław
Znaczy powinna byla corka moja dostac same platy ciasta?
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |