Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia "PILAW"

Grupy

Szukaj w grupach

 

"PILAW"

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 76


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2005-07-23 14:11:01

Temat: Re: "PILAW"
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ggrEe.2405$uy3.756@trnddc05>,
"eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> wrote:

> "Catalyst" <c...@i...pl> wrote in message
> news:dbsppf$6ub$1@inews.gazeta.pl...
> > Witam - jadłem kiedyś w knajpie takie coś co się zwało PILAW. Jak mi się
> > udało
> > wyczaić to był tam ryz, makaron, jajko wbite (chyba), jakieś mięso (chyba
> > prosiak)
> > trochę przecieru pomidorowego, ser no i sos czosnkowy. Sęk w tym, że coś
> > robię nie
> > tak i w domu wychodzi mi coś zupełnie innego. Ponadto w tym knajpianym
> > wykryłem
> > ziele angielskie (nie iwem do czego było uzyte - może do gotowania mięsa).
> > Jak ktoś zna przepis na to, będę wdzięczny
>
>
> Pod pojeciem pilaw (pilaf) kryje sie mnostwo zupelnie niepodobnych do siebie
> potraw.
> Oczywiscie zawsze znajdzie sie jakis kuchenny gestapowiec, ktory powie Ci, ze
> "prawdziwy "pilaf ma jasne wlosy i niebieskie oczy a reszta to do gazu, ale
> to
> normalne w grupach USENET :-)))

Akurat, jeżeli chodzi o pilaw to tak jest. To jest dość właściwie spsób
przygotowania ryżu. Reszta to dodatki.
>
> Prosty pilaf np. taki.
> Ugotowac normalny rosol z calej kury az mieso sie rozleci. Rosol odcedzic a
> mieso
> (dokladnie!) oddzielic od kosci i pociapac na kawalki o zjadliwej wielkosci.
> Pociapac marchewke. Trzy duze cebule drobno posiekane podsmazyc na masle lub
> oliwie
> z oliwek az beda szkliste. W czasie smazenia dodac 1 i 1/2 szklanki surowego
> ryzu
> (wszystko jedno jaki rodzaj) i troche podsmazyc.

Trochę?

> Dodac 4-5 zabkow czosnku
> przez
> praske. Wmieszac w ryz z cebula mieso i marchewke, dodac pieprzu i przypraw
> wedle
> uznania (np. bazylii, miety, taragonu -

Że czego?

> co komu smakuje z kura i ryzem -
> mozna takze
> wmieszac 3-4 lyzki octu bo kurcze jest mdle...) i dodac duza puszke pomidorow
> w
> pokrojonych w kostke albo 4-5 swiezych pomidorow obranych ze skorki i
> pociapanych w
> kostke. Wlozyc do ognioodpornego naczynia z przykrywka, zalac dwiema
> szklankami
> rosolu z kury i piec w sredni nagrzanym piekarniku pod przykryciem az ryz
> bedzie
> "miekki" - ok. godziny, pare razy mieszajac i podlewajac rosolkiem wedle
> potrzeby.
> Na talerzach posypac tartym parmezanem albo czyms podbnie smakowitym i jesc.
> Mozna
> "na boku" podac sos pomidorowy.

To, delikatnie mówiąc, dość dalekie od normalnego pilawu. A te ilości
pomidorów!!! Nie mówiąc o tym, że prosty sposób przygotowania pilawu to
to nie jest.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2005-07-23 14:17:34

Temat: Re: "PILAW"
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <i...@4...com>,
Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:

> On Sat, 23 Jul 2005 12:29:17 +0200, Catalyst
> <c...@i...pl> wrote:
>
> >Krysia Thompson napisał(a):
> >
> >> Matku bosku...to Ci dali jako pilaw?
> >
> >Dokładnie tak stało w MENU :)
>
> No w sumie to ten tego...raz moje dziecko (to, ktore nie cierpi
> grzybow) zamowilo w jednej malej knajpie w Rynku we Wroclawiu
> lasagne, dostalo dosc sucha potrawe skladajaca sie z platow
> makaronowych, lekkiego sosu o nieznanej proweniejcji iw
> charaketrze nadziwki tego wystepowaly pieczarki..i gdzie niegdzie
> pokazywlo sie nieco mielonego meisa...zawolaismy pania, ze niby
> co to...a pani z gory popatrzyla i powiedziala TO JEST LASAGNE.
> Na co my, ze chyba nie...na co pani - ze OWSZEM ..

i miała rację. Lasagne to te płaty ciasta. Reszta to dodatki.

władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2005-07-23 14:30:12

Temat: Re: "PILAW"
Od: Catalyst <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los napisał(a):

> Pilaw z wieprzowinę?!
>

NOOO :)



--
"Wielki jak świat. Stary jak Czas. Cierpliwy jak cegła."
Terry Pratchett, Blask Fantastyczny

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2005-07-23 14:41:46

Temat: Re: "PILAW"
Od: Laik <e...@m...pl.wywal.to> szukaj wiadomości tego autora

Cześć Wladyslaw Los
Sat, 23 Jul 2005 14:00:18 +0200 napisałeś:

> Niemniej to ordynarny i niepotrzebny tu wulgaryzm.
>
>> nalezy rozumieć poprostu jako "było bardzo dobre"
>
> To dlaczego tak nie napisać?

bo tamten zwrot jest bardziej ekspresyjny...?
bo tak piszacemu "w duszy gra"?
czepialstwo, panie, i tyle.

a na bazie <dbfmf5$4ng$1@atlantis.news.tpi.pl> (bardzo smaczne)
Farfalle cukinowo- pomidorowe
Opakowanie Farfalle
pol litra slodkiej smietanki
srednia cukinia
4- 5 pomidorow
kilka zabkow czosnku
spora garsc swierzej bazylii
oliwa
odrobina starkowanego sera do posypania

po dolozeniu odrobiny miesa z indyka i papryki, oraz sera rokpol, wychodzi
calkiem mila wersja eklektycznego, jednogarnkowego dania na lato. idealne
dla slomianego wdowca :) na 2-3 dni.

pozdrowienia dla wszystkich nieortodoksyjnych i otwartych na nowe smaki...
pozdrowienia rowniez dla fundamentalistow kuchennych.
;-)
--
Laik
Nie sprzedawaj duszy diabłu, Bóg da ci za nią więcej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2005-07-23 17:14:02

Temat: Re: "PILAW"
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <c4n4y5pg4nbq$.dlg@mikrosoft.kom>,
Laik <e...@m...pl.wywal.to> wrote:

> Cześć Wladyslaw Los
> Sat, 23 Jul 2005 14:00:18 +0200 napisałeś:
>
> > Niemniej to ordynarny i niepotrzebny tu wulgaryzm.
> >
> >> nalezy rozumieć poprostu jako "było bardzo dobre"
> >
> > To dlaczego tak nie napisać?
>
> bo tamten zwrot jest bardziej ekspresyjny...?

A potrzebna tu była ekspresja i to taka?

> bo tak piszacemu "w duszy gra"?

Niech mu tak gra, jego sprawa, Tylko mógłby nie wyrażać tego publicznie.

> czepialstwo, panie, i tyle.

Można chyba zwrócić komuś uwagę, by nie używał zbędnych wulgaryzmów w
publicznej dyskusji?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2005-07-23 17:23:11

Temat: Re: "PILAW"
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <dbtk9k$5fq$1@inews.gazeta.pl>,
Catalyst <c...@i...pl> wrote:

> Wladyslaw Los napisał(a):
>
> > Pilaw z wieprzowinę?!
> >
>
> NOOO :)

Nie da rady.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2005-07-23 17:56:20

Temat: Re: "PILAW"
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 23 Jul 2005 13:25:49 +0200, "jacenty" <s...@w...pl>
wrote:

>>> Pó? s?oika majonezu (apropos jakie s? Wasze ulubione majonezy? Jad?em
>> juz baaaaardzo du?o ró?nych ale dla mnie "miszczem" ?wiata jest
>> majonez z Grudzi?dzkiej firmy Ocetix :))
>> Pó? (albo mniej lub wiecej - jak kto lubi bardziej slodkawe lub mniej)
>> serka homogenizowanego
>> Czosnku tyle ile kto klubi :)
>>
>> Wymiesza? wsio odstawic na minutek kilka
>> Zaje... Bardzo dobre :)
>>
>> Pazdrawlaju
>> Michu
>>
>Je?li mog? wtr?ci? s?owo co do majonezu z Ocetixu to rzeczywi?cie jest the
>best (nie mówi? tego tylko z czysto lokalnie patriotycznych pobódek, ale
>g?ownie na walory smakowe).
>
>A dla smakoszy mam pycha sos. Pasi nawet do pizzy.
>Kubek jogurtu naturalnego, du?a ?y?ka majonezu (koniecznie Ocetix), czosnek
>(ilo?? od upodoba?)drobno posiekany i roztarty na miazg? ze sol?, cukier,
>oregano i sparzony wrz?tkiem majeranek. Jak to si? wymiesza to niebo leci na
>g?ow?. Polecam
>Pzdr Jacenta
>


Jak to do pizzy? Maczasz w tym pizze czy jak??

Pierz, jakos niekumaty we wzgledach bialych zimnych sosow do
pizzy...wiem ze slyszenia, ze ketchupem sie polewa pizze ale
joguertem? Koniec swiata

pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2005-07-23 17:56:51

Temat: Re: "PILAW"
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 23 Jul 2005 14:34:31 +0200, Catalyst
<c...@i...pl> wrote:

>Krysia Thompson napisał(a):
>> Matku bosku...moze badz ekstrawagancki i dodaj do tego ryzu
>> imakaronumoze jeszce kaszy i kartoflei
>>
>> pierz
>> K.T. - starannie opakowana
>Ty sie zbijaj :)
>Ale tamto mi naprawde zaje... bardzo smakowało :)
>
>CAT


...w ucho, slowo daje...

pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2005-07-23 17:58:19

Temat: Re: "PILAW"
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 23 Jul 2005 19:23:11 +0200, Wladyslaw Los
<w...@o...pl> wrote:

>In article <dbtk9k$5fq$1@inews.gazeta.pl>,
> Catalyst <c...@i...pl> wrote:
>
>> Wladyslaw Los napisał(a):
>>
>> > Pilaw z wieprzowinę?!
>> >
>>
>> NOOO :)
>
>Nie da rady.
>
>Władysław


To zamknij oczy i patrz w druga strone :P

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2005-07-23 17:58:52

Temat: Re: "PILAW"
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 23 Jul 2005 16:17:34 +0200, Wladyslaw Los
<w...@o...pl> wrote:

>In article <i...@4...com>,
> Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
>> On Sat, 23 Jul 2005 12:29:17 +0200, Catalyst
>> <c...@i...pl> wrote:
>>
>> >Krysia Thompson napisał(a):
>> >
>> >> Matku bosku...to Ci dali jako pilaw?
>> >
>> >Dokładnie tak stało w MENU :)
>>
>> No w sumie to ten tego...raz moje dziecko (to, ktore nie cierpi
>> grzybow) zamowilo w jednej malej knajpie w Rynku we Wroclawiu
>> lasagne, dostalo dosc sucha potrawe skladajaca sie z platow
>> makaronowych, lekkiego sosu o nieznanej proweniejcji iw
>> charaketrze nadziwki tego wystepowaly pieczarki..i gdzie niegdzie
>> pokazywlo sie nieco mielonego meisa...zawolaismy pania, ze niby
>> co to...a pani z gory popatrzyla i powiedziala TO JEST LASAGNE.
>> Na co my, ze chyba nie...na co pani - ze OWSZEM ..
>
>i miała rację. Lasagne to te płaty ciasta. Reszta to dodatki.
>
>władysław


Znaczy powinna byla corka moja dostac same platy ciasta?

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[OT]Ukraina - kuchnia
[SPAM] [ALLEGRO] SPRAWDŹ NIE POŻAŁUJESZ :-)
chińszczyzna
Lizak
chińszczyzna

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »