| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-05 23:47:08
Temat: Paela ??Wiem, że trzeba obsmażyć i poddusić, ale dali mi zadanie na impreę
więc jak możecie to poratujcie. Ma być morska
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-06 04:25:53
Temat: Re: Paela ??On Thu, 6 Mar 2003 00:47:08 +0100, Aleksander Kłosiewicz
<s...@w...pl> wrote:
>Wiem, że trzeba obsmażyć i poddusić, ale dali mi zadanie na impreę
>więc jak możecie to poratujcie. Ma być morska
oj, to dosc kosztowna i czasochlonna potrawa!
mam taki przepis z jakiejs anglojezycznej ksiazki o kuchni
hiszpanskiej:
paella valenciana
(6 do 8 porcji)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 duza posiekana cebula
1 slodka papryka, obrana i pokrojona w drobne kawalki
1/2 szklanki sparzonych, obranych dojrzalych pomidorow - bez pestek
3 zabki czosnku, obrane i rozdrobnione
1 listek laurowy
200 g wieprzowiny pokrojonej w kostke o boku ok. 1.5 cm
mieso z 1/2 kurczaka, krojone na 4 kawalki
1/2 kg miesa z homara, pokrojone na kawalki
200 g swiezych obranych krewetek krolewskich
8 ostryg w skorupach, dokladnie wyszorowanych
8 muli w skorupach, oczyszczonych
4 malze w skorupach, oczyszczone
4 kraby
400 g bialej morskiej ryby (lepiej jakiejs lepszej - sola, turbot...)
3 szklanki bulionu (rybnego lub drobiowego)
szczypta szafranu
1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
1 1/2 szklanki ryzu krotkoziarnistego (ryz perlowy lub wloski arborio)
do przybrania:
150 g swiezego albo mrozonego groszku - ugotowanego; ewentualnie mala
puszka konserwowego
1 peczek bialych szparagow, obgotowanych
100-gramowa puszka papryczek pimentos
rozgrzac piekarnik do 180 C/350 F
do naczynia (najlepiej oczywiscie paellera - plytkie, okragle,
gruboscienne zeliwne naczynie z uszami po bokach, od ktorego wywodzi
sie nazwa. ale pewnie od biedy duze, grube kamionkowe lub szklane do
zapiekania sie nada) wlac oliwe. wrzucic cebule, czosnek, pomidory i
lisc laurowy, gotowac 5 minut. Dodac wieprzowine i kurczaka i smazyc,
az zmieknie; mieszajac, zeby mieso nie przywarlo do naczynia. Dodac
wszystkie morskie zwierzaki, bulion, szafran i okolo lyzeczki soli
(najlepiej morskiej), podgrzac, az sie zagotuje; wtedy wsypac ryzm,
starajac sie pokryc rowna warstwa cale naczynie. pozolic, by ryz
nasiakl przez kilka minut, potem zamieszac, by skladniki sie
polaczyly. powtornie zagotowac. nastepnie przykryc i zapiekac okolo
20-30 minut. przed podaniem skropic winem i przybrac groszkiem,
szparagami i pimento.
oczywiscie skladniki mozna modyfikowac - larousse wspomina, ze
najwazniejsze sa kurczak, chorizo, malze, langoustines i groszek.
wspaniala paella, ktora jadlam, zawierala kurczaka, malze, mule,
ostrygi, chorizo, kalmary, mieso kraba, krewetki i byla zolciutka od
szafranu. ale to jak z bigosem, kazdy robi po swojemu...
jesli moge cos doradzic - jesli sie porwiesz na wykonanie tego dania,
unikalabym konserwowych skorupiakow. jesli nie masz szans zdobyc
swiezych lub od biedy mozonych, lepiej raczej zrezygnuj niz wrzucaj
zarcie z puszki.
uff! powodzenia. koniecznie opowiedz, jak ci poszlo. to jest naprawde
PYSZNE danie!
pozdrowienia,
kamila
--
You can't fight here. This is the War Room!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 07:54:24
Temat: Re: Paela ??
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b46256$ntt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Wiem, że trzeba obsmażyć i poddusić, ale dali mi zadanie na impreę
> więc jak możecie to poratujcie. Ma być morska
Kup w sklepie gotowa mrozona Paelle firmy Frosta, jest z owocami morza.
Jest pyszna.
mag.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 13:12:22
Temat: Re: Paela ??Aleksander Kłosiewicz wrote:
> Wiem, że trzeba obsmażyć i poddusić, ale dali mi zadanie na impreę
> więc jak możecie to poratujcie. Ma być morska
w puszccce sa 3 przepisy:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=402 - WEGETARIAŃSKA PAELLA Z
COUSCOUS i WARZYWAMI
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2925 - paella z bobem, fasolką
szparagową i papryką
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2567 - Paella z tofu
narazie wyprobowalam tylko ostatnia, jest pycha! i wcale nie taka
pracochlonna, choc przygotowanie zabiera troche czasu. wklejam przepis na
paelle z tofu:
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: dania gorące
Skala trudności: *
Czas przygotowania: 40-45 min.
Składniki:
oliwa
1 cebula posiekana
1 czerwona papryka posiekana
2 ząbki czosnku zmiażdżone
400g pomidorów w puszce
szczypta soli
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
550 ml wywaru z warzyw (z kostki lub własnej roboty)
ok. 200g ugotowanej ciecierzycy
ok. 200g ryżu
275g tofu pokrojonego w kostkę
migdałki (niekoniecznie)
Przepis:
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć cebulę, paprykę i czosnek. Dodać
pomidory, kurkumę, ziółka i razem poddusić. Smażyć ok. 5 min. Dodać wywar,
ciecierzycę. Zagotować, wsypać ryż. Dusić pod przykryciem ok. 20 min, aż
wchłonie się sos. Dodać tofu i bez przykrycia gotować ok. 10 min. Ozdobić
migdałkami i ew. jakąś zieleninką. Pychota!!!
Źródło: podane przez Gosie Zaleska-Gajc z pl.rec.kuchnia , za książką pt
"Jedno smaczne danie" wydawnictwa Reader`s Digest
pozdr. serdecznie
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 14:59:16
Temat: Odp: Paela ??
Użytkownik kamila slawinska <k...@a...for.it> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> oj, to dosc kosztowna i czasochlonna potrawa!
> mam taki przepis z jakiejs anglojezycznej ksiazki o kuchni
> hiszpanskiej:
>
> paella valenciana
> (6 do 8 porcji)
Bingo !!
O to chodzi ;-))
Pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |