« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-20 09:11:27
Temat: Papryka do sloikowTeraz mozna papryke dostac juz w normalnych cenach i na mnie spadl obowiazek
zrobienia kilku sloikow .Moze macie jakies ciekawe przepisy z papryka
konserwowa ,bede wdzieczny
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-20 09:25:56
Temat: Re: Papryka do sloikow> Teraz mozna papryke dostac juz w normalnych cenach i na mnie spadl obowiazek
> zrobienia kilku sloikow .Moze macie jakies ciekawe przepisy z papryka
> konserwowa ,bede wdzieczny
> juras
>
>
Ja robię tak:
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
te składniki zagotować.
Do słoików z papryką włożyć:
1 ząbek czosnku
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
kilka ziaren gorczycy
ziarna kopru
Zalać wrzątkiem- zalewą, na wierzch 1 łyżka oleju i gotować 10 minut słoiki z
papryką i zalewą.
Areta
Ps. podobnie robię ogórki konserwowe, tyle, że bez oleju :-)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-20 09:47:53
Temat: Re: Papryka do sloikow
Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:79a7.00000548.4125c3a4@newsgate.onet.pl...
.
> Do słoików z papryką włożyć:
> 1 ząbek czosnku
> 3 ziela angielskie
> 1 liść laurowy
> kilka ziaren gorczycy
> ziarna kopru
>
> Zalać wrzątkiem- zalewą, na wierzch 1 łyżka oleju i gotować 10 minut
słoiki z
> papryką i zalewą.
>
>
> Areta
> Ps. podobnie robię ogórki konserwowe, tyle, że bez oleju :-)
Juz pedze na ryneczek ,DZIEKUJE
Serdecznosci
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-20 09:52:47
Temat: Re: Papryka do sloikow
Użytkownik "juras" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cg4fms$fpl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Teraz mozna papryke dostac juz w normalnych cenach i na mnie spadl
obowiazek
> zrobienia kilku sloikow .Moze macie jakies ciekawe przepisy z papryka
> konserwowa ,bede wdzieczny
> juras
>
------
samej papryki nie robiłam, za to w Wigilię co rok jemy rybę w "sosie"
paprykowo-cebulowy (podsmażam cebulę, przekładam do garnka, dodaję paprykę,
gotuję, koncetrat pomidorowy, przyprawy). przekładam do słoików,
pasteryzuję.
Skromnie i pysznie :-)
sklerenchyma.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-20 11:33:55
Temat: Re: Papryka do sloikownapisz cos wiecej o tym sosie.... i kiedy jaka rybe dodac :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 11:49:22
Temat: Re: Papryka do sloikowna początek zaznaczę, żem laik. w tym roku robiłam "sos" z 7 kilo papryki
(kroję w paseczki) i prawie 5 kg cebuli (na pół i w talarki). Koncentratu i
ketchupu "na oko", by warzywka pływały. Potem w słoiki - jak już wspomniałam
:D
Moja Mamuś kupuje zazwyczaj filety z mintaja. Nie jestem znawczynią ryb,
stąd cicho szepnę "mnie jest wszystko jedno". Ostatnio nawet zdarza mi się
tylko podgrzać ten sos i zajadać z chlebkiem :-)
Użytkownik "Ewusek" <e...@p...com> napisał w wiadomości
news:cg4n6k$ai0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> napisz cos wiecej o tym sosie.... i kiedy jaka rybe dodac :-)
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-23 18:09:44
Temat: Re: Papryka do sloikow
Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:79a7.00000548.4125c3a4@newsgate.onet.pl...
> > Teraz mozna papryke dostac juz w normalnych cenach i na mnie spadl
obowiazek
> > zrobienia kilku sloikow .Moze macie jakies ciekawe przepisy z papryka
> > konserwowa ,bede wdzieczny
> > juras
> >
> >
> Ja robię tak:
> Zalewa:
> 5 szklanek wody
> 1 szklanka octu 10 %
> 1 szklanka cukru
> 1 1/2 łyżeczki soli
> te składniki zagotować.
> Do słoików z papryką włożyć:
> 1 ząbek czosnku
> 3 ziela angielskie
> 1 liść laurowy
> kilka ziaren gorczycy
> ziarna kopru
>
> Zalać wrzątkiem- zalewą, na wierzch 1 łyżka oleju i gotować 10 minut
słoiki z
> papryką i zalewą.
KAPITALNE PROPORCJE , POLECAM!!!!!!!!!!
Juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-31 07:29:14
Temat: Re: Papryka do sloikow
> na początek zaznaczę, żem laik. w tym roku robiłam "sos" z 7 kilo papryki
> (kroję w paseczki) i prawie 5 kg cebuli (na pół i w talarki). Koncentratu
i
> ketchupu "na oko", by warzywka pływały. Potem w słoiki - jak już
wspomniałam
Wielkie, wielkie dzięki za przepis - wczoraj zrobiłam pierwszą partię, ale
będę produkowac dalej.
Jak to ja, nie oparłam się pokusie wprowadzenia zmiany i dodałam jeszcze
jedno warzywo - utartą na grube wiórki marchew, w sumie na ok. 2,5 kg
papryki, 1 kg cebuli dałam 4 wielkie marchewki, jeden pojemnik (z tych
mniejszych) pikantnego kechupu i 3 słoiczki po 180 g koncentaru
pomidorowego, wyszło coś wspaniałego.
Jeszcze raz dziękuję!
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |