« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-17 10:53:45
Temat: Pascha Cioci Wiery z WilnaKochani, moze i macie racje. Obie moje babcie juz z tego swiata dawno
odeszly - to dlaczego ich przepisy wielkanocne maja odejsc wraz z nimi?
A ja przynajmniej moge Wam w ten sposob maly swiateczny prezent zrobic
:)
cytuje w oryginale z pozolklego starenkiego zeszytu :)
"Pascha:
- 2 kg dobrze odcisnietego, b. tlustego bialego sera (nie kwasny!)
- 10 calych jaj
- 1/2kg masla
- cukier do smaku, wanilia, rodzynki, skorka pomaranczowa, gruszki,
cykata
Ser przepuscic przez maszynke, potem trzec w misce dodajac po jednym
jajku i po troche masla i cukru. Potem dac wszystko do rondla i trzymac
na ogniu az sie dobrze zagrzeje, ciagle mieszajac i Boze bron nie dac
zagotowac. Jak bedzie masa zagrzana wkroic wanilie, skorke pomaranczowa,
cykatę, itd, wlac do waz i wyniesc na zimno i jesc na drugi dzien."
Od siebie dodam - ze aby Wasza pascha byla rownie smaczna jak nasza
pascha - nalezy troche poeksperymetowac czego dadac wiecej, czego -
ewentualnie mniej, tak jak lubicie ;-)
Smaczengo ;-))
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-17 10:55:58
Temat: Re: Pascha Cioci Wiery z Wilna> Kochani, moze i macie racje. Obie moje babcie juz z tego swiata dawno
> odeszly - to dlaczego ich przepisy wielkanocne maja odejsc wraz z nimi?
> A ja przynajmniej moge Wam w ten sposob maly swiateczny prezent zrobic
> :)
>
> cytuje w oryginale z pozolklego starenkiego zeszytu :)
>
> "Pascha:
> - 2 kg dobrze odcisnietego, b. tlustego bialego sera (nie kwasny!)
> - 10 calych jaj
> - 1/2kg masla
> - cukier do smaku, wanilia, rodzynki, skorka pomaranczowa, gruszki,
> cykata
>
> Ser przepuscic przez maszynke, potem trzec w misce dodajac po jednym
> jajku i po troche masla i cukru. Potem dac wszystko do rondla i trzymac
> na ogniu az sie dobrze zagrzeje, ciagle mieszajac i Boze bron nie dac
> zagotowac. Jak bedzie masa zagrzana wkroic wanilie, skorke pomaranczowa,
> cykatę, itd, wlac do waz i wyniesc na zimno i jesc na drugi dzien."
>
Piekny przepis, Jurku! Tylko co to jest ta cykata? Mam nadzieje, ze nie o
cykute chodzi ;)
Pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-17 11:07:22
Temat: Re: Pascha Cioci Wiery z WilnaUżytkownik wrote:
> Tylko co to jest ta cykata? Mam nadzieje, ze
> nie o cykute chodzi ;)
chyba tak - ja jej nie dodaje tak jak i nie dodaje skorki pomaranczowej.
Za to dodaje orzechy (oczyszczone!) ;-)
>
> Pozdrawiam,
... i ja rowniez,
J ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-17 11:36:51
Temat: Re: Pascha Cioci Wiery z Wilna
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:56e3.0000055b.3e9e883d@newsgate.onet.pl...
Tylko co to jest ta cykata? Mam nadzieje, ze nie o
> cykute chodzi ;)
>
> Pozdrawiam,
> Ania
z tego co pamietam, to chyba skorka pomaranczowa, cytrynowa...
pozdrowienia
IDa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-17 12:05:13
Temat: Re: Pascha Cioci Wiery z Wilna
"JurekA" <jurdag@....o2.pl> wrote in message
news:b7m0vt$ce3$1@news.onet.pl...
> Kochani, moze i macie racje. Obie moje babcie juz z tego swiata dawno
> odeszly - to dlaczego ich przepisy wielkanocne maja odejsc wraz z nimi?
> A ja przynajmniej moge Wam w ten sposob maly swiateczny prezent zrobic
> :)
>
> cytuje w oryginale z pozolklego starenkiego zeszytu :)
>
> "Pascha:
> - 2 kg dobrze odcisnietego, b. tlustego bialego sera (nie kwasny!)
> - 10 calych jaj
> - 1/2kg masla
> - cukier do smaku, wanilia, rodzynki, skorka pomaranczowa, gruszki,
> cykata
>
> Ser przepuscic przez maszynke, potem trzec w misce dodajac po jednym
> jajku i po troche masla i cukru. Potem dac wszystko do rondla i trzymac
> na ogniu az sie dobrze zagrzeje, ciagle mieszajac i Boze bron nie dac
> zagotowac. Jak bedzie masa zagrzana wkroic wanilie, skorke pomaranczowa,
> cykatę, itd, wlac do waz i wyniesc na zimno i jesc na drugi dzien."
>
> Od siebie dodam - ze aby Wasza pascha byla rownie smaczna jak nasza
> pascha - nalezy troche poeksperymetowac czego dadac wiecej, czego -
> ewentualnie mniej, tak jak lubicie ;-)
>
> Smaczengo ;-))
Dzieki serdeczne juz mi slinka cieknie))))))))))
--
Pozdrawiam )))
Flowercia pograzona w SAPo-ABAPowaniu ;-)
gadu-gadu 760652
ICQ 39287498
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-17 13:00:09
Temat: Re: Pascha Cioci Wiery z WilnaIDa wrote:
> Tylko co to jest ta cykata? Mam nadzieje, ze nie o
> > cykute chodzi ;)
>
> z tego co pamietam, to chyba skorka pomaranczowa, cytrynowa...
dobrze pamietasz, a google potrafia zdzialac cuda....
cykata kandyzowane skórki cytronu; skórki melona smażone w miodzie a.
cukrze.
Etym. - wł. succada 'jw.' od succo 'sok'.
http://www.slownik-online.pl/kopalinski/679D8520C413
F91C412565B7000AFC85.php
Cykata - skórki z pomarańczy, cytryny, melona, arbuza, liście tataraku
pokrojone w kostkę, obsmażone w cukrze, używane do wyrobów cukierniczych.
Była wysoko ceniona w kuchni staropolskiej jako dodatek do różnych ciast,
keksów, pierników i mazurków. Terminem tym określa się też kandyzowane
skórki owoców chińskiego drzewa cytrusowego, zwanego cytronem, uprawianego
na Korsyce, na Sycylii i we Włoszech. Używa się ich do wyrobu likierów i
ciast, a w Chinach i Japonii także do aromatyzowania powietrza w
mieszkaniach.
http://www.kulinaria.pl/slownik.asp?lt=C
pozdr, pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-17 13:53:26
Temat: Re: Pascha Cioci Wiery z Wilna -OTnigdy nie zrozumiem, po co cytowac caly post, zeby dodac jedna linijke od
siebie..
nie jestem modemowcem, ale przegladanie calosci sytowanej i doszukiwanie sie
jakiegos 'dzieki' albo 'ja tez' 'ok' czy cos w tym stylu wyprowadza czasem z
rownowagi..
grrrr
<apel>
nie robcie tego :)
</apel>
z pozdrowieniami,
--
Maja
** Kiedy sie chce szybko pocieszyc kobiete, nalezy ja przede wszystkim wziac
na kolana. **
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-18 05:44:52
Temat: Re: Pascha Cioci Wiery z Wilna<a...@p...onet.pl> wrote:
> Piekny przepis, Jurku! Tylko co to jest ta cykata? Mam nadzieje, ze nie o
> cykute chodzi ;)
Cykata to kndyzowana gruba skorka cedratu inaczej cytrona. Takie
zielone, czasem zoltawe, slodkie i pachnace kawalki dodawane do ciast
oraz sluzace do ich ozdabiania. Jako namiastka moze sluzyc kandyzowana
skorka cytryny lub nawet arbuza.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-18 16:36:50
Temat: Re: Pascha Cioci Wiery z WilnaA nie mozna uzyc tu likworu (czy moze litworu: dokladna nazwa wypadla mi z
pamieci), takie zielone i rosnie w Tatrach i tez sie to kandyzuje i uzywa
jako ozdoba do deserow.
Wacek
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> skrev i meddelandet
news:1ftln92.1a5tgmc16ayva4N%wlos@tele.com.pl...
> <a...@p...onet.pl> wrote:
>
>
> > Piekny przepis, Jurku! Tylko co to jest ta cykata? Mam nadzieje, ze nie
o
> > cykute chodzi ;)
>
> Cykata to kndyzowana gruba skorka cedratu inaczej cytrona. Takie
> zielone, czasem zoltawe, slodkie i pachnace kawalki dodawane do ciast
> oraz sluzace do ich ozdabiania. Jako namiastka moze sluzyc kandyzowana
> skorka cytryny lub nawet arbuza.
>
> Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-18 17:27:26
Temat: Re: Pascha Cioci Wiery z WilnaWMA wrote:
> A nie mozna uzyc tu likworu (czy moze litworu: dokladna nazwa wypadla
> mi z pamieci), takie zielone i rosnie w Tatrach i tez sie to
> kandyzuje i uzywa jako ozdoba do deserow.
>
> Wacek
>
>
Pewnie mozna. Ja tego nie dodaje bo nie lubie ;-)
J ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |