Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pascha Cioci Wiery z Wilna
Date: Thu, 17 Apr 2003 15:00:09 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 31
Message-ID: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
References: <b7m0vt$ce3$1@news.onet.pl> <5...@n...onet.pl>
<b7m3kg$8hv$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: wl150.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1050584012 25827 80.50.157.150 (17 Apr 2003 12:53:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Apr 2003 12:53:32 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.79 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
X-User: patrycccja
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153303
Ukryj nagłówki
IDa wrote:
> Tylko co to jest ta cykata? Mam nadzieje, ze nie o
> > cykute chodzi ;)
>
> z tego co pamietam, to chyba skorka pomaranczowa, cytrynowa...
dobrze pamietasz, a google potrafia zdzialac cuda....
cykata kandyzowane skórki cytronu; skórki melona smażone w miodzie a.
cukrze.
Etym. - wł. succada 'jw.' od succo 'sok'.
http://www.slownik-online.pl/kopalinski/679D8520C413
F91C412565B7000AFC85.php
Cykata - skórki z pomarańczy, cytryny, melona, arbuza, liście tataraku
pokrojone w kostkę, obsmażone w cukrze, używane do wyrobów cukierniczych.
Była wysoko ceniona w kuchni staropolskiej jako dodatek do różnych ciast,
keksów, pierników i mazurków. Terminem tym określa się też kandyzowane
skórki owoców chińskiego drzewa cytrusowego, zwanego cytronem, uprawianego
na Korsyce, na Sycylii i we Włoszech. Używa się ich do wyrobu likierów i
ciast, a w Chinach i Japonii także do aromatyzowania powietrza w
mieszkaniach.
http://www.kulinaria.pl/slownik.asp?lt=C
pozdr, pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|