Data: 2003-04-17 13:00:09
Temat: Re: Pascha Cioci Wiery z Wilna
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
IDa wrote:
> Tylko co to jest ta cykata? Mam nadzieje, ze nie o
> > cykute chodzi ;)
>
> z tego co pamietam, to chyba skorka pomaranczowa, cytrynowa...
dobrze pamietasz, a google potrafia zdzialac cuda....
cykata kandyzowane skórki cytronu; skórki melona smażone w miodzie a.
cukrze.
Etym. - wł. succada 'jw.' od succo 'sok'.
http://www.slownik-online.pl/kopalinski/679D8520C413
F91C412565B7000AFC85.php
Cykata - skórki z pomarańczy, cytryny, melona, arbuza, liście tataraku
pokrojone w kostkę, obsmażone w cukrze, używane do wyrobów cukierniczych.
Była wysoko ceniona w kuchni staropolskiej jako dodatek do różnych ciast,
keksów, pierników i mazurków. Terminem tym określa się też kandyzowane
skórki owoców chińskiego drzewa cytrusowego, zwanego cytronem, uprawianego
na Korsyce, na Sycylii i we Włoszech. Używa się ich do wyrobu likierów i
ciast, a w Chinach i Japonii także do aromatyzowania powietrza w
mieszkaniach.
http://www.kulinaria.pl/slownik.asp?lt=C
pozdr, pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|