Data: 2003-04-17 12:05:13
Temat: Re: Pascha Cioci Wiery z Wilna
Od: "flowera" <b...@W...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"JurekA" <jurdag@....o2.pl> wrote in message
news:b7m0vt$ce3$1@news.onet.pl...
> Kochani, moze i macie racje. Obie moje babcie juz z tego swiata dawno
> odeszly - to dlaczego ich przepisy wielkanocne maja odejsc wraz z nimi?
> A ja przynajmniej moge Wam w ten sposob maly swiateczny prezent zrobic
> :)
>
> cytuje w oryginale z pozolklego starenkiego zeszytu :)
>
> "Pascha:
> - 2 kg dobrze odcisnietego, b. tlustego bialego sera (nie kwasny!)
> - 10 calych jaj
> - 1/2kg masla
> - cukier do smaku, wanilia, rodzynki, skorka pomaranczowa, gruszki,
> cykata
>
> Ser przepuscic przez maszynke, potem trzec w misce dodajac po jednym
> jajku i po troche masla i cukru. Potem dac wszystko do rondla i trzymac
> na ogniu az sie dobrze zagrzeje, ciagle mieszajac i Boze bron nie dac
> zagotowac. Jak bedzie masa zagrzana wkroic wanilie, skorke pomaranczowa,
> cykatę, itd, wlac do waz i wyniesc na zimno i jesc na drugi dzien."
>
> Od siebie dodam - ze aby Wasza pascha byla rownie smaczna jak nasza
> pascha - nalezy troche poeksperymetowac czego dadac wiecej, czego -
> ewentualnie mniej, tak jak lubicie ;-)
>
> Smaczengo ;-))
Dzieki serdeczne juz mi slinka cieknie))))))))))
--
Pozdrawiam )))
Flowercia pograzona w SAPo-ABAPowaniu ;-)
gadu-gadu 760652
ICQ 39287498
|