« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-06-21 17:33:07
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy
"Aretkka" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:60f4.000000b9.44997637@newsgate.onet.pl...
>
>
>
>
>> nic nie obdzierasz...zalewasz roztopionym smalcem i po sprawie..dobry do
>> tego jest kamienny garnek bo wtedy sporo kiełbasy sie miesci..;))
>>
>> Marek
>>
>>
> Jak to? Zalać gorącym smalcem i to wytrzyma podróż, tak z 12 godzin bez
> lodówki?
> Moja głowa mała:-( Pozdrawiam Areta
E tam, trzeba pasteryzować, a w Weckach - nawet rok.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-06-21 17:33:21
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy"turecky "wrote in message news:e7bh53$8c0$1@inews.gazeta.pl...
> Do USA to chyba nie wolno żadnej żywności wwozić ?
Wolno, wolno. Pod warunkiem, ze nie sa to owoce i nasiona albo mieso czy
ryby.
Natomiast wszystko w puszkach, pasteryzowane w sloikch (nawet domowej
roboty), suszone grzyby, ciasto, chleb, sery opakowane prozniowo, etc. mozna
bez problemow. To akurat praktykuje od ponad cwierc wieku regularnie
parenascie razy w roku. Zawsze deklaruje i ostatnio nawet sprawdzaja (tzn.
panienka ze sluzby rolniczej przepuszcza bagaz przez przeswietlarke i zadaje
pytania w stylu "te grzyby to jadalne, co..?")
--
><eM eL><Washington, D.C.><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-06-21 17:34:15
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy
"Aretkka" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:60f4.000000bc.44997856@newsgate.onet.pl...
>
>
>> Najtrwalsze przetwory są w słojach Wecka, są to zebrane doświadczenia
>> żeglarzy - potrafią w normalnych temperaturach przepłynąć Równik.
>> A my robimy różne przetwory w słojach Wecka- wędzony boczek, wędzona
>> słonina, kiełbasa, mielonka - taka kiełbasiana, ale bez osłonek, pasztet.
>> Niezawodne - gumka, sprężynka i pasteryzacja, na wsi - w piecu chlebowym,
>> w
>> domu - w ocynkowanym kotle do gotowania bielizny...
>>
>> Wecka nie posiadam, ot takie słoiki na zakrętki. Z mielonką, czy
>> pasztetem i
> przeróżnym duszonym mięskiem daję sobie radę, przez trzy kolejne dni
> pasteryzuję
> i to naprawdę zdaje egzamin. Ale z kiełbasą "kupną" w sklepie "zgupłam" i
> spasowałam. Wykorzystam pomysł Twój, by zalać smalcem i niech "se"
> wygrzebuje. A
> piec chlebowy, a pieca chlebowego to moje oczy nie widziały, a kocioł do
> gotowania bielizny i na dodatek ocynkowany to, to też moje oczy nie
> widziały. No
> i nie wiem czy mam żałować z tego powodu.:-))). A za radę ze smalcem
> serdecznie
> dziękuję. Pospieszam wprowadzić ją w życie. Pozdrawiam
> Areta
Gdy pięć twistów to wystarczy mniejszy garnek. :-P)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-06-21 17:38:11
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasyIn article <6...@n...onet.pl>,
"Aretkka" <a...@p...onet.pl> wrote:
> Czy ktoś ma doświadczenie, dotyczące pasteryzacji w słoikach, kiełbasy
> krakowskiej suchej czy kabanosów? Chcę przekazać paczkę żywnościową za morze,
> stąd moje wątpliwości. Z pasteryzacją mięsa, które sama przetworzę, nie mam
> problemów,
W warunkach domowych pastryzacja w ogóle raczej nie jest możliwa.
> czy można gotową( zakupioną w sklepie ) kiełbasę też tak
> zabezpieczyć przed zepsuciem? Z góry dziękuję za odpowiedz.
Chcesz gotować suchą kiełbasę? Kabanosy?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-06-21 17:40:49
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-53FAF9.19381121062006@news.gazeta.pl...
> In article <6...@n...onet.pl>,
> "Aretkka" <a...@p...onet.pl> wrote:
>
>> Czy ktoś ma doświadczenie, dotyczące pasteryzacji w słoikach, kiełbasy
>> krakowskiej suchej czy kabanosów? Chcę przekazać paczkę żywnościową za
>> morze,
>> stąd moje wątpliwości. Z pasteryzacją mięsa, które sama przetworzę, nie
>> mam
>> problemów,
>
> W warunkach domowych pastryzacja w ogóle raczej nie jest możliwa.
Nie masz racji.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-06-21 17:59:12
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy
Le mercredi 21 juin 2006 ŕ 19:38:11, dans
<w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>> Czy ktoś ma doświadczenie, dotyczące pasteryzacji w słoikach, kiełbasy
>> krakowskiej suchej czy kabanosów? Chcę przekazać paczkę żywnościową za morze,
>> stąd moje wątpliwości. Z pasteryzacją mięsa, które sama przetworzę, nie mam
>> problemów,
> W warunkach domowych pastryzacja w ogóle raczej nie jest możliwa.
Pasteryzacja jest podgrzaniem do 65° stopni, wydaje mi sie to mozliwe
w warunkach domowych...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-06-21 18:04:36
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:3627827416$20060621195913@ewcia.kloups...
>
> Le mercredi 21 juin 2006 ŕ 19:38:11, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
>>> Czy ktoś ma doświadczenie, dotyczące pasteryzacji w słoikach, kiełbasy
>>> krakowskiej suchej czy kabanosów? Chcę przekazać paczkę żywnościową za
>>> morze,
>>> stąd moje wątpliwości. Z pasteryzacją mięsa, które sama przetworzę, nie
>>> mam
>>> problemów,
>
>> W warunkach domowych pastryzacja w ogóle raczej nie jest możliwa.
>
>
> Pasteryzacja jest podgrzaniem do 65° stopni, wydaje mi sie to mozliwe
> w warunkach domowych...
>
>
> Ewcia
>
> --
> Niesz
W smalcu to nawet nie jest pasteryzacja a zapieczenie - usuwa wodę z
kiełbasy, zostaje jej bardzo niewiele - po ostygnięciu odrobina galaretki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-06-21 18:05:58
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy
> Chcesz gotować suchą kiełbasę? Kabanosy?
>
> Władysław
Tak, chcę kiełbasę zamknąc w szczelnym opakowaniu i poddać procesowi
pasteryzacji, czyli będę działała temperaturą poniżej 100 o C. Natomiast, czy
taka kiełbasa póżniej bedzie nadawała się do spożycia, no to już inna bajka.Ale
dużo tego nie będę robiła, raczej, tak na próbę.
Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-06-21 18:12:17
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy
"Aretkka" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:60f4.000000e5.44998a86@newsgate.onet.pl...
>
>
>> Chcesz gotować suchą kiełbasę? Kabanosy?
>>
>> Władysław
> Tak, chcę kiełbasę zamknąc w szczelnym opakowaniu i poddać procesowi
> pasteryzacji, czyli będę działała temperaturą poniżej 100 o C. Natomiast,
> czy
> taka kiełbasa póżniej bedzie nadawała się do spożycia, no to już inna
> bajka.Ale
> dużo tego nie będę robiła, raczej, tak na próbę.
> Pozdrawiam Areta
Nie posują się w smalcu, smak też, możesz sobie zrobić próbę w małym
słoiku...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-06-22 04:57:49
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kie"basyIn article <e7c0f8$1e5$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
> news:wlalos-53FAF9.19381121062006@news.gazeta.pl...
> > In article <6...@n...onet.pl>,
> > "Aretkka" <a...@p...onet.pl> wrote:
> >
> >> Czy kto? ma do?wiadczenie, dotycz?ce pasteryzacji w s"oikach, kie"basy
> >> krakowskiej suchej czy kabanosów? Chce przekazaae paczke ?ywno?ciow? za
> >> morze,
> >> st?d moje w?tpliwo?ci. Z pasteryzacj? miesa, które sama przetworze, nie
> >> mam
> >> problemów,
> >
> > W warunkach domowych pastryzacja w ogóle raczej nie jest mo?liwa.
>
> Nie masz racji.
Aha.
W?adys?aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |