Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krem do tarty pod owoce

Grupy

Szukaj w grupach

 

Krem do tarty pod owoce

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 15


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-06-20 12:30:34

Temat: Krem do tarty pod owoce
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Jaki krem robicie pod owoce na tartę? Chcę zrobić tartę z owocami i
zastanawiam się nad kremem.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-06-20 12:51:19

Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Od: mamqa <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea napisał(a):
> Jaki krem robicie pod owoce na tartę? Chcę zrobić tartę z owocami i
> zastanawiam się nad kremem.
Ja robię gęsty budyń śmietankowy. Lżejszy niż krem a truskawki pięknie
wyglądają na białej pierzynce.
agg

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-06-20 13:07:03

Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

mamqa napisał(a):

> Ja robię gęsty budyń śmietankowy. Lżejszy niż krem a truskawki pięknie
> wyglądają na białej pierzynce.

Ale budyń to jakiś gumiasty mi się zdaje. Wolałabym coś bardziej
aksamitno-puszystego :-). W ostateczności zrobię po prostu krem budyniowy.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-06-20 13:18:21

Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Od: Kinga 'Słowotok' <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:e78rti$5oc$1@proxy.provider.pl...

>
> Ale budyń to jakiś gumiasty mi się zdaje. Wolałabym coś bardziej
> aksamitno-puszystego :-). W ostateczności zrobię po prostu krem budyniowy.
>
A czy ja mogę przepis na taki krem budyniowy poprosić? Robiłam kiedyś babeczki z
owocami i z budyniem i też miałam wrażenie, że budyń jest za gęsty, a jak się
lało większą ilość mleka, to był to nadal budyń, bez tej kremowej konsystencji.
I waniliowy, koniecznie waniliowy :))


--
pzdr

K

"Całe życie z wariatami"
[by Pogodno]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-06-20 13:27:52

Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Od: mamqa <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea napisał(a):

>
> Ale budyń to jakiś gumiasty mi się zdaje. Wolałabym coś bardziej
> aksamitno-puszystego :-). W ostateczności zrobię po prostu krem budyniowy.
mój nie jest gumiasty. Właśnie wcinam babeczkę z pysznym kremowym
budyniem i truskawkami. Mniam.
Można też spód tarty oblać rozpuszczoną z odrobiną masła i słodkiej
śmietanki czekoladą (białą lub mleczną).
agg

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-06-20 15:57:52

Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea <e...@p...fm> napisał(a):

> Ale budyń to jakiś gumiasty mi się zdaje. Wolałabym coś bardziej
> aksamitno-puszystego :-). W ostateczności zrobię po prostu krem budyniowy.

No to moja propozycja: Do ugotowanego, gorącego budyniu dodać kogel - mogel
z jednego żółtka i pianę z białka. Ważne jest, żeby budyń był gorący - piana
ładnie się zaparzy i masa nie "siądzie".

Czasem tak robię - jako deser po prostu, ale pod owoce też będzie dobre.
Lżejsze i sztywniejsze od budyniu.

I zaraz się podniesie krzyk, że ptasia grypa.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-06-20 16:55:19

Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Kinga 'Słowotok' napisał(a):

> A czy ja mogę przepis na taki krem budyniowy poprosić? Robiłam kiedyś
> babeczki z owocami i z budyniem i też miałam wrażenie, że budyń jest za
> gęsty, a jak się lało większą ilość mleka, to był to nadal budyń, bez
> tej kremowej konsystencji.
> I waniliowy, koniecznie waniliowy :))

Po prostu do budyniu (zrobionego z paczki albo domowego) wkręcić kostkę
masła ewentualnie margaryny. Ot, cała fizolofia ;-).

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-06-21 13:37:30

Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Od: Kinga 'Słowotok' <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:e7999i$fhv$1@proxy.provider.pl...

>
> Po prostu do budyniu (zrobionego z paczki albo domowego) wkręcić kostkę masła
> ewentualnie margaryny. Ot, cała fizolofia ;-).
>
To jeszcze ostatnie pytanie techniczne: budyń ma być zimny (ostudzony), czy
wszystko jedno?


--
pzdr

K

"Całe życie z wariatami"
[by Pogodno]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-06-21 13:57:42

Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Kinga 'Słowotok' napisał(a):

> To jeszcze ostatnie pytanie techniczne: budyń ma być zimny (ostudzony),
> czy wszystko jedno?
>
>

Ostudzony (bo inaczej masło się rozpuści), a masło nie z lodówki tylko
takie lekko odstane. A potem wszystko schłodzić.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-06-22 08:12:48

Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:e78pp5$4fb$1@proxy.provider.pl...
> Jaki krem robicie pod owoce na tartę? Chcę zrobić tartę z owocami i
> zastanawiam się nad kremem.

Albo piekę spód i nakładam na niego bitą śmietanę a na nią owoce.
Albo mieszam pudełko 250 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 jajka, 2 łyżki
cukru,szczypkę soli, cukier waniliowy ew do tego, ale nie koniecznie jak nie
mam 1/2 paczki budyniu śmietankowego i tym zalewam owoce ułożone na lekko
podpieczonym spodzie i zapiekam.


--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
// varium et mutabile semper femina // Wergiliusz



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

flądra...
Został farsz
drink z advocaatem ?
mrówki
Sposob na czerwone buraki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »