| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-06-20 12:30:34
Temat: Krem do tarty pod owoceJaki krem robicie pod owoce na tartę? Chcę zrobić tartę z owocami i
zastanawiam się nad kremem.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-06-20 12:51:19
Temat: Re: Krem do tarty pod owocemedea napisał(a):
> Jaki krem robicie pod owoce na tartę? Chcę zrobić tartę z owocami i
> zastanawiam się nad kremem.
Ja robię gęsty budyń śmietankowy. Lżejszy niż krem a truskawki pięknie
wyglądają na białej pierzynce.
agg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-06-20 13:07:03
Temat: Re: Krem do tarty pod owocemamqa napisał(a):
> Ja robię gęsty budyń śmietankowy. Lżejszy niż krem a truskawki pięknie
> wyglądają na białej pierzynce.
Ale budyń to jakiś gumiasty mi się zdaje. Wolałabym coś bardziej
aksamitno-puszystego :-). W ostateczności zrobię po prostu krem budyniowy.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-06-20 13:18:21
Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:e78rti$5oc$1@proxy.provider.pl...
>
> Ale budyń to jakiś gumiasty mi się zdaje. Wolałabym coś bardziej
> aksamitno-puszystego :-). W ostateczności zrobię po prostu krem budyniowy.
>
A czy ja mogę przepis na taki krem budyniowy poprosić? Robiłam kiedyś babeczki z
owocami i z budyniem i też miałam wrażenie, że budyń jest za gęsty, a jak się
lało większą ilość mleka, to był to nadal budyń, bez tej kremowej konsystencji.
I waniliowy, koniecznie waniliowy :))
--
pzdr
K
"Całe życie z wariatami"
[by Pogodno]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-06-20 13:27:52
Temat: Re: Krem do tarty pod owocemedea napisał(a):
>
> Ale budyń to jakiś gumiasty mi się zdaje. Wolałabym coś bardziej
> aksamitno-puszystego :-). W ostateczności zrobię po prostu krem budyniowy.
mój nie jest gumiasty. Właśnie wcinam babeczkę z pysznym kremowym
budyniem i truskawkami. Mniam.
Można też spód tarty oblać rozpuszczoną z odrobiną masła i słodkiej
śmietanki czekoladą (białą lub mleczną).
agg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-06-20 15:57:52
Temat: Re: Krem do tarty pod owocemedea <e...@p...fm> napisał(a):
> Ale budyń to jakiś gumiasty mi się zdaje. Wolałabym coś bardziej
> aksamitno-puszystego :-). W ostateczności zrobię po prostu krem budyniowy.
No to moja propozycja: Do ugotowanego, gorącego budyniu dodać kogel - mogel
z jednego żółtka i pianę z białka. Ważne jest, żeby budyń był gorący - piana
ładnie się zaparzy i masa nie "siądzie".
Czasem tak robię - jako deser po prostu, ale pod owoce też będzie dobre.
Lżejsze i sztywniejsze od budyniu.
I zaraz się podniesie krzyk, że ptasia grypa.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-06-20 16:55:19
Temat: Re: Krem do tarty pod owoceKinga 'Słowotok' napisał(a):
> A czy ja mogę przepis na taki krem budyniowy poprosić? Robiłam kiedyś
> babeczki z owocami i z budyniem i też miałam wrażenie, że budyń jest za
> gęsty, a jak się lało większą ilość mleka, to był to nadal budyń, bez
> tej kremowej konsystencji.
> I waniliowy, koniecznie waniliowy :))
Po prostu do budyniu (zrobionego z paczki albo domowego) wkręcić kostkę
masła ewentualnie margaryny. Ot, cała fizolofia ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-06-21 13:37:30
Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:e7999i$fhv$1@proxy.provider.pl...
>
> Po prostu do budyniu (zrobionego z paczki albo domowego) wkręcić kostkę masła
> ewentualnie margaryny. Ot, cała fizolofia ;-).
>
To jeszcze ostatnie pytanie techniczne: budyń ma być zimny (ostudzony), czy
wszystko jedno?
--
pzdr
K
"Całe życie z wariatami"
[by Pogodno]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-06-21 13:57:42
Temat: Re: Krem do tarty pod owoceKinga 'Słowotok' napisał(a):
> To jeszcze ostatnie pytanie techniczne: budyń ma być zimny (ostudzony),
> czy wszystko jedno?
>
>
Ostudzony (bo inaczej masło się rozpuści), a masło nie z lodówki tylko
takie lekko odstane. A potem wszystko schłodzić.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-06-22 08:12:48
Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:e78pp5$4fb$1@proxy.provider.pl...
> Jaki krem robicie pod owoce na tartę? Chcę zrobić tartę z owocami i
> zastanawiam się nad kremem.
Albo piekę spód i nakładam na niego bitą śmietanę a na nią owoce.
Albo mieszam pudełko 250 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 jajka, 2 łyżki
cukru,szczypkę soli, cukier waniliowy ew do tego, ale nie koniecznie jak nie
mam 1/2 paczki budyniu śmietankowego i tym zalewam owoce ułożone na lekko
podpieczonym spodzie i zapiekam.
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
// varium et mutabile semper femina // Wergiliusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |