« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-06-22 05:37:02
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasyIn article <3627827416$20060621195913@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> > W warunkach domowych pastryzacja w ogóle raczej nie jest możliwa.
>
>
> Pasteryzacja jest podgrzaniem do 65° stopni, wydaje mi sie to mozliwe
> w warunkach domowych...
>
>
> Ewcia
Pasteryzacja polega na krótkotrwałym podgrzaniu produktu w całej jego
objętości do temperatury powyźej 65 stopni, ale na tyle niskiej, by nie
zmienić jego własności organoleptycznych. Spróbuj to pawidłowo wykonać w
warunkach domowych.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-06-22 05:38:01
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasyIn article <e7c1oa$sio$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
> news:3627827416$20060621195913@ewcia.kloups...
> >
> > Le mercredi 21 juin 2006 ŕ 19:38:11, dans
> > <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
> >
> >>> Czy ktoś ma doświadczenie, dotyczące pasteryzacji w słoikach, kiełbasy
> >>> krakowskiej suchej czy kabanosów? Chcę przekazać paczkę żywnościową za
> >>> morze,
> >>> stąd moje wątpliwości. Z pasteryzacją mięsa, które sama przetworzę, nie
> >>> mam
> >>> problemów,
> >
> >> W warunkach domowych pastryzacja w ogóle raczej nie jest możliwa.
> >
> >
> > Pasteryzacja jest podgrzaniem do 65° stopni, wydaje mi sie to mozliwe
> > w warunkach domowych...
> >
> >
> > Ewcia
> >
> > --
> > Niesz
>
> W smalcu to nawet nie jest pasteryzacja a zapieczenie - usuwa wodę z
> kiełbasy, zostaje jej bardzo niewiele - po ostygnięciu odrobina galaretki.
Ale to nie jest pasteryzacja.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-06-22 05:48:17
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-A8B9CA.07380122062006@news.gazeta.pl...
> In article <e7c1oa$sio$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> Ale to nie jest pasteryzacja.
>
> Władysław
Przepraszam, ale nie mogę Was zrozumieć. Kobieta pytała o pasteryzację, bo
nie zna się na konserwacji żywności, czepiasz się tego, że udzieliłem
odpowiedzi w dobrej wierze, wskazując najlepsze rozwiązanie tego problemu,
na dodatek pomnażający produkt o dosmaczony smalec?
Przecież pytała, jak ma przerobić mieso (kiełbasę) na produkt o zwiększonej
trwałości...
Mam dywagowac nad przecinkami w zdaniu, czy nad sednem?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-06-22 05:48:56
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-237D87.07370222062006@news.gazeta.pl...
> In article <3627827416$20060621195913@ewcia.kloups>,
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>
>
>> > W warunkach domowych pastryzacja w ogóle raczej nie jest możliwa.
>>
>>
>> Pasteryzacja jest podgrzaniem do 65° stopni, wydaje mi sie to mozliwe
>> w warunkach domowych...
>>
>>
>> Ewcia
>
> Pasteryzacja polega na krótkotrwałym podgrzaniu produktu w całej jego
> objętości do temperatury powyźej 65 stopni, ale na tyle niskiej, by nie
> zmienić jego własności organoleptycznych. Spróbuj to pawidłowo wykonać w
> warunkach domowych.
>
> Władysław
W mikrofalówce.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-06-22 06:02:44
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasyIn article <e7db36$bas$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> Mam dywagowac nad przecinkami w zdaniu, czy nad sednem?
Lepiej nie dywaguj w ogóle. Zwłaszcza nad sednem.
<http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=12309>
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-06-22 06:03:10
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kie"basyIn article <e7db0v$o5t$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
> news:wlalos-237D87.07370222062006@news.gazeta.pl...
> > In article <3627827416$20060621195913@ewcia.kloups>,
> > "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> >
> >
> >> > W warunkach domowych pastryzacja w ogóle raczej nie jest mo?liwa.
> >>
> >>
> >> Pasteryzacja jest podgrzaniem do 65° stopni, wydaje mi sie to mozliwe
> >> w warunkach domowych...
> >>
> >>
> >> Ewcia
> >
> > Pasteryzacja polega na krótkotrwa"ym podgrzaniu produktu w ca"ej jego
> > objeto?ci do temperatury powy?ej 65 stopni, ale na tyle niskiej, by nie
> > zmieniae jego w"asno?ci organoleptycznych. Spróbuj to pawid"owo wykonaae w
> > warunkach domowych.
> >
> > W"adys"aw
>
> W mikrofalówce.
Aha.
W?adys?aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-06-22 06:18:07
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-0631F5.08024422062006@news.gazeta.pl...
> In article <e7db36$bas$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
>
>
>> Mam dywagowac nad przecinkami w zdaniu, czy nad sednem?
>
> Lepiej nie dywaguj w ogóle. Zwłaszcza nad sednem.
>
> <http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=12309>
>
> Władysław
He..he i vice versa. Bowiem widzę przerost teorii nad praktyką (tak szkolili
w Polsce - na ptaktyków i teoretyków) i formy nad treścią.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-06-22 08:18:42
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy
Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:60f4.000000b9.44997637@newsgate.onet.pl...
>
>
>
>
> > nic nie obdzierasz...zalewasz roztopionym smalcem i po sprawie..dobry do
> > tego jest kamienny garnek bo wtedy sporo kiełbasy sie miesci..;))
> >
> > Marek
> >
> >
> Jak to? Zalać gorącym smalcem i to wytrzyma podróż, tak z 12 godzin bez
lodówki?
> Moja głowa mała:-( Pozdrawiam Areta
>
wiecej niz 12 godzin...
na dobra sprawe to wytrzyma i z miesiac...a w chłodnym to i z pół roku...jak
to smalec..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-06-22 08:52:19
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy
Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:60f4.000000c0.44997986@newsgate.onet.pl...
>
>
>
> > Do USA to chyba nie wolno żadnej żywności wwozić ?
> >
>
> Ale do USA to nie jest za morze , to ciut większa woda:-)) Ja przerzucam
na
> północną część Bałtyku, jak prom się nie spóźni, to potrzebuję by
produkty poza
> lodówką wytrzymały z 11 godzin. Ale takie upalisko i burzowa pogoda, ze
muszę
> porządnie jedzenie zabezpieczyć. Pozdrawiam
> Areta
>
jak zalejesz gorącym roztopionym smalcem to wytrzyma ci znacznie dłużej niz
11 godzin...zwykły słoik smalcu w szafce to potrafi naprawde długo
wytrzymac..:))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-06-22 10:21:03
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy>
> >
> wiecej niz 12 godzin...
>
> na dobra sprawe to wytrzyma i z miesiac...a w chłodnym to i z pół roku...jak
> to smalec..
>
> Marek
Z pewnością wykorzystam Twoje doświadczenie, bo to jest najprostsze.:-))
Zacznę od zakupu dwulitrowego garnka. Pozdrawiam
Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |