« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2006-06-22 11:27:38
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kie"basyIn article <e7bl44$gf1$1@news.lublin.pl>,
"Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU>
wrote:
> U?ytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisa" w wiadomo?ci
> news:60f4.0000005a.44994477@newsgate.onet.pl...
> > >
> >
> >
> > >
> > > Zalaae smalcem - fantastyczny do chleba grochówki itp i w s"ojach
> > > pasteryzowaae.
> > >
> > >
> > Aaa! Ale os"onki nalezy zedrzeae, co? Martwie sie, bo "nie umiem" tego
> robiae.:-(
> > Areta
> >
> > --
> nic nie obdzierasz...zalewasz roztopionym smalcem i po sprawie..dobry do
> tego jest kamienny garnek bo wtedy sporo kie"basy sie miesci..;))
Jako teoretykowi ;-) wydaje mi si´, ˝e to fantastyczny sposób na
stworzenie Erodowiska do rozwoju beztlenowych bakterii jadu
kie?basianego.
A dobrze wysuszona lub uw´dzona kie?basa, co wiem z praktyki, wytrzyma
d?ugo sama z siebie.
W?adys?aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2006-06-22 11:36:23
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy
Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:5afe.00000092.449a6f0f@newsgate.onet.pl...
> >
> > >
> > wiecej niz 12 godzin...
> >
> > na dobra sprawe to wytrzyma i z miesiac...a w chłodnym to i z pół
roku...jak
> > to smalec..
> >
> > Marek
>
> Z pewnością wykorzystam Twoje doświadczenie, bo to jest najprostsze.:-))
> Zacznę od zakupu dwulitrowego garnka. Pozdrawiam
> Areta
>
To kup jeszcze słoninki dobrej zeby ja stopic sezon na małosolne ogórki sie
zbliza to bedzie jak znalazł do chleba ze smalcem ;))))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2006-06-22 11:39:43
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kie"basy
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-F9E51F.13273822062006@news.gazeta.pl...
>
> Jako teoretykowi ;-) wydaje mi si´, ˝e to fantastyczny sposób na
> stworzenie Erodowiska do rozwoju beztlenowych bakterii jadu
> kie?basianego.
> A dobrze wysuszona lub uw´dzona kie?basa, co wiem z praktyki, wytrzyma
> d?ugo sama z siebie.
>
Jako praktyk moge zapewnic ze słoik ze smalcem moze spokojnie stać pare
miesiecy w chłodnym pomieszczeniu..nawet w dołku wykopanym w ziemi w
warunkach turystycznych
a jesli co jakis czas ten smalec przetopic to nawet dłuzej...
a jeśli cos ma byc zatopione w tym smalcu to spokojnie wytrzyma :))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2006-06-22 11:52:29
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kie"basyIn article <e7dvl0$o9$1@news.lublin.pl>,
"Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU>
wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-F9E51F.13273822062006@news.gazeta.pl...
> >
> > Jako teoretykowi ;-) wydaje mi si?, ?e to fantastyczny sposób na
> > stworzenie Erodowiska do rozwoju beztlenowych bakterii jadu
> > kie?basianego.
> > A dobrze wysuszona lub uw?dzona kie?basa, co wiem z praktyki, wytrzyma
> > d?ugo sama z siebie.
> >
>
> Jako praktyk moge zapewnic ze słoik ze smalcem moze spokojnie stać pare
> miesiecy w chłodnym pomieszczeniu..nawet w dołku wykopanym w ziemi w
> warunkach turystycznych
>
> a jesli co jakis czas ten smalec przetopic to nawet dłuzej...
>
> a jeśli cos ma byc zatopione w tym smalcu to spokojnie wytrzyma :))
Raz wytrzyma, raz nie. A z jadem kiełbasianym żartów nie ma.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2006-06-22 12:12:35
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kie"basy
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-D51C49.13522922062006@news.gazeta.pl...
>
> Raz wytrzyma, raz nie. A z jadem kiełbasianym żartów nie ma.
>
> Władysław
Tłuszcz ma za zadanie odizolować od dopływu powietrza...nawet w czasie
suszenia kiełbasy wskazane jest nacieranie jej tłuszczem
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2006-06-22 12:32:19
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kie"basyIn article <e7e1il$34q$1@news.lublin.pl>,
"Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU>
wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-D51C49.13522922062006@news.gazeta.pl...
> >
> > Raz wytrzyma, raz nie. A z jadem kiełbasianym żartów nie ma.
> >
> > Władysław
>
> Tłuszcz ma za zadanie odizolować od dopływu powietrza...
No właśnie. Bakterie jaddu kiełbasianego to beztlenowce.
> nawet w czasie
> suszenia kiełbasy wskazane jest nacieranie jej tłuszczem
A to zapewne dla ogranicenia wpwpływu wilgoci.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2006-06-22 12:49:38
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kie"basy
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-44B576.14321922062006@news.gazeta.pl...
> In article <e7e1il$34q$1@news.lublin.pl>,
> "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU>
> wrote:
>
>> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:wlalos-D51C49.13522922062006@news.gazeta.pl...
>> >
>> > Raz wytrzyma, raz nie. A z jadem kiełbasianym żartów nie ma.
>> >
>> > Władysław
>>
>> Tłuszcz ma za zadanie odizolować od dopływu powietrza...
>
> No właśnie. Bakterie jaddu kiełbasianego to beztlenowce.
>
>> nawet w czasie
>> suszenia kiełbasy wskazane jest nacieranie jej tłuszczem
>
> A to zapewne dla ogranicenia wpwpływu wilgoci.
>
> Władysław
Dlatego proponowana przeze mnie metoda jest bezpieczna i warta polecenia -
wypraktykowana przez pokolenia. Słoje wecka nadal można kupić:
http://www.vitrosilicon.com.pl/sloj_typ.php?typ=weck
http://www.znicze-stepniewski.pl/?chapter=slo
http://szukaj.wp.pl/danefirmypf.html?danepf=YP5&id=5
082719&qcat=9738&pf=T&z=T&ticaid=11d4e
Przy okazji znalazłem: http://www.mazowszezps.pl/start.php?ID=firma&wer=pl
potworek "ZAKRĘCANE !!! WEKI" na:
http://gotowanie.onet.pl/132,9,katalog.html
GRUSZKI W OCCIE
GRUSZKI OBRAĆ ZA SKÓRKI,PRZEPOŁOWIĆ,WYJĄĆ GNIAZDA NASIENNE,NAKŁADAĆ DO
SŁOIKÓW (WEKI). PRZYGOTOWAĆ ZALEWĘ: NA 2.5 L WODY DODAĆ 2 SZKL. CUKRU I 2
SZKL. OCTU 10 %.WSZYSTKO DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.ZALAĆ W SŁOIKACH POŁÓWKI
GRUSZEK.ZAKRĘCIĆ WEKI I WEKOWAĆ 15 MIN.
begin 666 0.dat
K1TE&.#EA`0`!`(#_`,# P ```"'Y! $`````+ `````!``$`0 ("1 $`.P``
`
end
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2006-06-22 12:54:44
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kie"basyIn article <e7e3p7$era$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
> news:wlalos-44B576.14321922062006@news.gazeta.pl...
> > In article <e7e1il$34q$1@news.lublin.pl>,
> > "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU>
> > wrote:
> >
> >> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> >> news:wlalos-D51C49.13522922062006@news.gazeta.pl...
> >> >
> >> > Raz wytrzyma, raz nie. A z jadem kiełbasianym żartów nie ma.
> >> >
> >> > Władysław
> >>
> >> Tłuszcz ma za zadanie odizolować od dopływu powietrza...
> >
> > No właśnie. Bakterie jaddu kiełbasianego to beztlenowce.
> >
> >> nawet w czasie
> >> suszenia kiełbasy wskazane jest nacieranie jej tłuszczem
> >
> > A to zapewne dla ogranicenia wpwpływu wilgoci.
> >
> > Władysław
>
> Dlatego proponowana przeze mnie metoda jest bezpieczna i warta polecenia -
> wypraktykowana przez pokolenia. Słoje wecka nadal można kupić:
Aha.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2006-06-22 12:55:29
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy>
>
> To kup jeszcze słoninki dobrej zeby ja stopic sezon na małosolne ogórki sie
> zbliza to bedzie jak znalazł do chleba ze smalcem ;))))
>
> Marek
>
>
To ma byc mała paczka przekazana małżonkowi przez "umyślnego", który przyjechał
na parę dni. Paczka juz mi urosła do torby podróżnej. Poddałeś mi jeszcze mysl
na okoliczność naszego chleba, chyba dołoże choć jeden bochen ale z ogórkami
już spasuję.:-))
Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2006-06-22 13:08:53
Temat: Re: Pasteryzacja zakupionej kiełbasy
"Aretkka" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:5afe.000000e8.449a9340@newsgate.onet.pl...
>>
>
>
>
>>
>> To kup jeszcze słoninki dobrej zeby ja stopic sezon na małosolne ogórki
>> sie
>> zbliza to bedzie jak znalazł do chleba ze smalcem ;))))
>>
>> Marek
>>
>>
> To ma byc mała paczka przekazana małżonkowi przez "umyślnego", który
> przyjechał
> na parę dni. Paczka juz mi urosła do torby podróżnej. Poddałeś mi jeszcze
> mysl
> na okoliczność naszego chleba, chyba dołoże choć jeden bochen ale z
> ogórkami
> już spasuję.:-))
> Pozdrawiam Areta
Nie możliwe! Bez małosolnych, masełka na zakąskę i czystej?!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |