Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pasztet - pytanie techniczne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pasztet - pytanie techniczne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 61


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2010-12-21 07:01:17

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1tot84dyiuc7p.5armsniq7d2i.dlg@40tude.net...

Można zmodyfikować - zastosować papier ryżowy, aby oddzielić warstwy rolady.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2010-12-21 07:47:45

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: "Qrczak" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>
> W dniu 2010-12-20 22:29, Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-12-20 21:56, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> W dniu 2010-12-20 21:55, medea pisze:
>>>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>>>>> Dnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach,
>>>>>> każda o wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
>>>>>> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc
>>>>>> nie
>>>>>> mam odniesienia.
>>>>>
>>>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>>>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>>>
>>>> ??
>>>>
>>>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>>>> raczej małe są, a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>>>
>>> Oczywiście zakładam, że wątróbka to nie jest mięso, a "to oprócz mięsa".
>>
>> Wątróbka to mięso. Świąteczny pasztet to nie miks włoszczyzny z bułką
>> tartą. Musi być mięso, duuużo mięsa.
>> Ewentualny nadmiar farszu można wykorzystać na okołoświąteczne
>> frykadelki.
>
> No ale nie robiłaś nigdy pasztetu, a ja robiłam kilka razy. Za każdym
> razem wyszło mi więcej, niż dało się zmieścić w foremkach. I nie dodaję
> nigdy dużo warzyw a prawie wcale - trochę cebuli, pieczarek do tego jajko
> z ubitą pianą, trochę się tego jednak uzbiera. A foremki, o których pisze
> Sylwia, są malutkie.


No, nie robiłam, ale zaznaczyłam to w swojej pisaninie chyba. Więc jakby
teoretycznie gdybałam. Na przyszłość będę miała na uwadze Twoją sugestię.

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2010-12-21 07:49:13

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: "Qrczak" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Dnia Mon, 20 Dec 2010 22:29:19 +0100, Qrczak napisał(a):
>
>> Wątróbka to mięso.
>
> Wątroba to gruczoł, a nie mięso; także w kulinariach zalicza się ją do tzw
> podrobów, a nie mięsa.
>
> XL zdeTERMINOWANA.

A śledź nie ryba, a pieczarka nie grzyb.

Qra


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2010-12-21 07:50:02

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-21 00:43, Ikselka pisze:

>> Wątróbka to mięso.
>
> Wątroba to gruczoł, a nie mięso; także w kulinariach zalicza się ją do tzw
> podrobów, a nie mięsa.

ROTFL, i za to lubię tę grupę :)
Narząd, jeśli już ;PPP

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2010-12-21 08:28:16

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: "Szpilka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:4d0fc2f8$0$27039$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-12-20 21:55, medea pisze:
>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>>> Dnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda o
>>>> wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
>>>> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc
>>>> nie
>>>> mam odniesienia.
>>>
>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>
>> ??
>>
>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>> raczej małe są, a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>
> Oczywiście zakładam, że wątróbka to nie jest mięso, a "to oprócz mięsa".

Zaliczam w tym przypadku wątróbkę do mięsa :-)
Czyli ile mam kupic w jednym mięsnym na ten pasztet :-)

Sylwia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2010-12-21 09:36:43

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Szpilka" <s...@g...pl> wrote in message
news:iepof2$ecl$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:4d0fc2f8$0$27039$65785112@news.neostrada.pl...
>>W dniu 2010-12-20 21:55, medea pisze:
>>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>>>> Dnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda o
>>>>> wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
>>>>> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc
>>>>> nie
>>>>> mam odniesienia.
>>>>
>>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>>
>>> ??
>>>
>>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>>> raczej małe są, a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>>
>> Oczywiście zakładam, że wątróbka to nie jest mięso, a "to oprócz mięsa".
>
> Zaliczam w tym przypadku wątróbkę do mięsa :-)
> Czyli ile mam kupic w jednym mięsnym na ten pasztet :-)
>
> Sylwia

Przestałaś być wegetarianką?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2010-12-21 09:49:24

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-21 00:34, Ikselka pisze:

> W tym roku upiekę pasztet (z cielęciny) w 2 rodzajach: szpikowany słoninką
> (słonina nie może być surowa, lecz ma być uprzednio ugotowana z przyprawami
> - aby podczas pieczenia pasztetu się nie wytapiała i nie tworzyła w
> pasztecie przestrzeni - zastudzona, pokrojona w cienkie słupki i dodana
> wzdłuż foremek do masy pasztetowej podczas ich nakładania) oraz drugi
> rodzaj - zawijany jak makowiec, z szynką i pieczarkami (masa pasztetowa
> wymieszana z uduszonymi cząstkami pieczarek, rozsmarowana na papierze do
> pieczenia lub folii spozywczej, popędzlowana rozkłoconym białkiem, pokryta
> cieniutkimi plasterkami szynki, znowu cieniutko popędzlowane to wszystko
> rozkłóconym białkiem dla sklejenia zwoju, zwinięta w rulon za pomocą
> papieru i wsadzona do foremki - papier oczywiście wyrzucamy).

Brzmi smakowicie, ale ja teraz nie robię pasztetu. Zazwyczaj robię
pasztet na Wielkanoc.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2010-12-21 09:52:27

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-21 09:28, Szpilka pisze:

> Zaliczam w tym przypadku wątróbkę do mięsa :-)
> Czyli ile mam kupic w jednym mięsnym na ten pasztet :-)

To zależy, co do tego pasztetu zamierzasz jeszcze dodać. Ja kupiłabym
max 2 kg, wliczając w to wątróbkę (na wszystkich 5 foremek). Ale
ekspertką nie jestem.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2010-12-21 10:09:52

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: "Qrczak" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:4d0fc2f8$0$27039$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2010-12-20 21:55, medea pisze:
>>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>>>> Dnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda o
>>>>> wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
>>>>> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc
>>>>> nie
>>>>> mam odniesienia.
>>>>
>>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>>
>>> ??
>>>
>>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>>> raczej małe są, a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>>
>> Oczywiście zakładam, że wątróbka to nie jest mięso, a "to oprócz mięsa".
>
> Zaliczam w tym przypadku wątróbkę do mięsa :-)
> Czyli ile mam kupic w jednym mięsnym na ten pasztet :-)

A jakby tak brać nie na wagę, a na gabaryty? Odejmując przy tym te wszystkie
dodatki niemięsne, jak wątróbka.

Qra, absolutnie niepasztetowna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2010-12-21 11:18:00

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: "Szpilka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4d107535$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
> "Szpilka" <s...@g...pl> wrote in message
> news:iepof2$ecl$1@inews.gazeta.pl...
>>
>> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>> news:4d0fc2f8$0$27039$65785112@news.neostrada.pl...
>>>W dniu 2010-12-20 21:55, medea pisze:
>>>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>>>>> Dnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda
>>>>>> o
>>>>>> wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
>>>>>> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc
>>>>>> nie
>>>>>> mam odniesienia.
>>>>>
>>>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>>>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>>>
>>>> ??
>>>>
>>>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>>>> raczej małe są, a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>>>
>>> Oczywiście zakładam, że wątróbka to nie jest mięso, a "to oprócz mięsa".
>>
>> Zaliczam w tym przypadku wątróbkę do mięsa :-)
>> Czyli ile mam kupic w jednym mięsnym na ten pasztet :-)
>>
>> Sylwia
>
> Przestałaś być wegetarianką?

Nigdy nie byłam

Sylwia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

TRYBUT...
U ZELMERA...
Sernik z Marsa
Borowiki i maślaki suszone: gramy na szklanki - ile?
Zaczytane z newsletter'a

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »