« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-12-20 18:27:20
Temat: Pasztet - pytanie techniczneCzyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda o
wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc nie mam
odniesienia.
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-12-20 18:56:28
Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczneDnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda o
> wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc nie
> mam odniesienia.
Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
Qra
--
nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-12-20 20:55:06
Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczneW dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
> Dnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda o
>> wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
>> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc nie
>> mam odniesienia.
>
> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
??
Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
raczej małe są, a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-12-20 20:56:40
Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczneW dniu 2010-12-20 21:55, medea pisze:
> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda o
>>> wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
>>> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc nie
>>> mam odniesienia.
>>
>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>
> ??
>
> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
> raczej małe są, a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
Oczywiście zakładam, że wątróbka to nie jest mięso, a "to oprócz mięsa".
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-12-20 21:29:19
Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczneDnia 2010-12-20 21:56, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2010-12-20 21:55, medea pisze:
>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>>> Dnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda o
>>>> wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
>>>> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc
>>>> nie
>>>> mam odniesienia.
>>>
>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>
>> ??
>>
>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>> raczej małe są, a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>
> Oczywiście zakładam, że wątróbka to nie jest mięso, a "to oprócz mięsa".
Wątróbka to mięso. Świąteczny pasztet to nie miks włoszczyzny z bułką
tartą. Musi być mięso, duuużo mięsa.
Ewentualny nadmiar farszu można wykorzystać na okołoświąteczne frykadelki.
Qra
--
nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-12-20 21:44:30
Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczneW dniu 2010-12-20 22:29, Qrczak pisze:
> Dnia 2010-12-20 21:56, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2010-12-20 21:55, medea pisze:
>>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>>>> Dnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda o
>>>>> wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
>>>>> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc
>>>>> nie
>>>>> mam odniesienia.
>>>>
>>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>>
>>> ??
>>>
>>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>>> raczej małe są, a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>>
>> Oczywiście zakładam, że wątróbka to nie jest mięso, a "to oprócz mięsa".
>
> Wątróbka to mięso. Świąteczny pasztet to nie miks włoszczyzny z bułką
> tartą. Musi być mięso, duuużo mięsa.
> Ewentualny nadmiar farszu można wykorzystać na okołoświąteczne frykadelki.
No ale nie robiłaś nigdy pasztetu, a ja robiłam kilka razy. Za każdym
razem wyszło mi więcej, niż dało się zmieścić w foremkach. I nie dodaję
nigdy dużo warzyw a prawie wcale - trochę cebuli, pieczarek do tego
jajko z ubitą pianą, trochę się tego jednak uzbiera. A foremki, o
których pisze Sylwia, są malutkie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-12-20 23:34:52
Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczneDnia Mon, 20 Dec 2010 21:55:06 +0100, medea napisał(a):
> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>
> ??
>
> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
> raczej małe są,
>
Dokładnie.
> a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
No jasne: podgardle, wątróbka, bułka, jajka...
W tym roku upiekę pasztet (z cielęciny) w 2 rodzajach: szpikowany słoninką
(słonina nie może być surowa, lecz ma być uprzednio ugotowana z przyprawami
- aby podczas pieczenia pasztetu się nie wytapiała i nie tworzyła w
pasztecie przestrzeni - zastudzona, pokrojona w cienkie słupki i dodana
wzdłuż foremek do masy pasztetowej podczas ich nakładania) oraz drugi
rodzaj - zawijany jak makowiec, z szynką i pieczarkami (masa pasztetowa
wymieszana z uduszonymi cząstkami pieczarek, rozsmarowana na papierze do
pieczenia lub folii spozywczej, popędzlowana rozkłoconym białkiem, pokryta
cieniutkimi plasterkami szynki, znowu cieniutko popędzlowane to wszystko
rozkłóconym białkiem dla sklejenia zwoju, zwinięta w rulon za pomocą
papieru i wsadzona do foremki - papier oczywiście wyrzucamy).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-12-20 23:43:52
Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczneDnia Mon, 20 Dec 2010 22:29:19 +0100, Qrczak napisał(a):
> Wątróbka to mięso.
Wątroba to gruczoł, a nie mięso; także w kulinariach zalicza się ją do tzw
podrobów, a nie mięsa.
XL zdeTERMINOWANA.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-12-20 23:45:27
Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczneDnia Tue, 21 Dec 2010 00:34:52 +0100, Ikselka napisał(a):
> wzdłuż foremek do masy pasztetowej podczas ich
napełniania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-12-21 06:40:44
Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1tot84dyiuc7p.5armsniq7d2i.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 20 Dec 2010 21:55:06 +0100, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>
>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>
>> ??
>>
>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>> raczej małe są,
>>
>
> Dokładnie.
>
>> a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>
> No jasne: podgardle, wątróbka, bułka, jajka...
>
> W tym roku upiekę pasztet (z cielęciny) w 2 rodzajach: szpikowany słoninką
> (słonina nie może być surowa, lecz ma być uprzednio ugotowana z
> przyprawami
> - aby podczas pieczenia pasztetu się nie wytapiała i nie tworzyła w
> pasztecie przestrzeni - zastudzona, pokrojona w cienkie słupki i dodana
> wzdłuż foremek do masy pasztetowej podczas ich nakładania) oraz drugi
> rodzaj - zawijany jak makowiec, z szynką i pieczarkami (masa pasztetowa
> wymieszana z uduszonymi cząstkami pieczarek, rozsmarowana na papierze do
> pieczenia lub folii spozywczej, popędzlowana rozkłoconym białkiem, pokryta
> cieniutkimi plasterkami szynki, znowu cieniutko popędzlowane to wszystko
> rozkłóconym białkiem dla sklejenia zwoju, zwinięta w rulon za pomocą
> papieru i wsadzona do foremki - papier oczywiście wyrzucamy).
>
a skad Ty wezmiesz cielecine? hm?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |