Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pasztet - pytanie techniczne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pasztet - pytanie techniczne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 61


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2010-12-21 11:19:57

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: "Szpilka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:4d1078de$0$20995$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-12-21 09:28, Szpilka pisze:
>
>> Zaliczam w tym przypadku wątróbkę do mięsa :-)
>> Czyli ile mam kupic w jednym mięsnym na ten pasztet :-)
>
> To zależy, co do tego pasztetu zamierzasz jeszcze dodać.

No raczej tak zwyczajnie - bułkę, jajko. Nie wiem co jeszcze mozna doadć?
Włoszczyznę jakąś się dodaje? Czy tylko do gotowania jest potrzebna?
:-)


> Ja kupiłabym max 2 kg, wliczając w to wątróbkę (na wszystkich 5 foremek).
> Ale ekspertką nie jestem.

Kupiłam w sumie 4 kg.
Jak się okaże, że wyjdzie tego dużo, to najwyżej poświęcę na ten pasztet
dużą blachę, co miała być do sernika :-)

Sylwia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2010-12-21 11:22:03

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: "Szpilka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Qrczak" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
news:4d107ce5$0$22814$65785112@news.neostrada.pl...
> Dnia dzisiejszego niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>> news:4d0fc2f8$0$27039$65785112@news.neostrada.pl...
>>> W dniu 2010-12-20 21:55, medea pisze:
>>>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>>>>> Dnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda
>>>>>> o
>>>>>> wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
>>>>>> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc
>>>>>> nie
>>>>>> mam odniesienia.
>>>>>
>>>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>>>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>>>
>>>> ??
>>>>
>>>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>>>> raczej małe są, a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>>>
>>> Oczywiście zakładam, że wątróbka to nie jest mięso, a "to oprócz mięsa".
>>
>> Zaliczam w tym przypadku wątróbkę do mięsa :-)
>> Czyli ile mam kupic w jednym mięsnym na ten pasztet :-)
>
> A jakby tak brać nie na wagę, a na gabaryty?

Wzięłam 4 kg. Gabarytowo to mam nadzieję, że mi się do gara zmieści ;-)


> Odejmując przy tym te wszystkie dodatki niemięsne, jak wątróbka.

Wątróbka wliczona. Qrak też ;-P



> Qra, absolutnie niepasztetowna

Dobry pasztet nie jest zły ;-)

Sylwia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2010-12-21 11:54:32

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: "Qrczak" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Użytkownik "Qrczak" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:4d107ce5$0$22814$65785112@news.neostrada.pl...
>> Dnia dzisiejszego niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>
>>> Czyli ile mam kupic w jednym mięsnym na ten pasztet :-)
>>
>> A jakby tak brać nie na wagę, a na gabaryty?
>
> Wzięłam 4 kg. Gabarytowo to mam nadzieję, że mi się do gara zmieści ;-)

Nadmiar ewentualny można zjeść przecież na pińcet różnych sposobów.

>> Qra, absolutnie niepasztetowna
>
> Dobry pasztet nie jest zły ;-)

A nie mogę odzierać z zasług rodzinnych pań starszych. Wszystkie robią takie
pyszne pasztety.

Qra, właśnie po takim świątecznym śniadaniu: chleb z żurawiną i teściówkowy
pasztet

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2010-12-21 12:49:37

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: panta_rei <j...@c...to.znajdzie> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 21.12.2010 Szpilka <s...@g...pl> napisał/a:
>
> Kupiłam w sumie 4 kg.
> Jak się okaże, że wyjdzie tego dużo, to najwyżej poświęcę na ten pasztet
> dużą blachę, co miała być do sernika :-)

Możesz to co zostaje zrobić w słoiki, też jest pyszny, a dłużej poleży

Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18" E:19°49'31" jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2010-12-21 14:03:29

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Szpilka" <s...@g...pl> wrote in message
news:ieq2da$ktm$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4d107535$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>> "Szpilka" <s...@g...pl> wrote in message
>> news:iepof2$ecl$1@inews.gazeta.pl...
>>>
>>> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>>> news:4d0fc2f8$0$27039$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>W dniu 2010-12-20 21:55, medea pisze:
>>>>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>>>>>> Dnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>>> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda
>>>>>>> o
>>>>>>> wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
>>>>>>> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc
>>>>>>> nie
>>>>>>> mam odniesienia.
>>>>>>
>>>>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania
>>>>>> czysto
>>>>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>>>>
>>>>> ??
>>>>>
>>>>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>>>>> raczej małe są, a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>>>>
>>>> Oczywiście zakładam, że wątróbka to nie jest mięso, a "to oprócz
>>>> mięsa".
>>>
>>> Zaliczam w tym przypadku wątróbkę do mięsa :-)
>>> Czyli ile mam kupic w jednym mięsnym na ten pasztet :-)
>>>
>>> Sylwia
>>
>> Przestałaś być wegetarianką?
>
> Nigdy nie byłam
>
> Sylwia

A Igiełka?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2010-12-21 19:43:40

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 21 Dec 2010 07:40:44 +0100, Misiek napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1tot84dyiuc7p.5armsniq7d2i.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 20 Dec 2010 21:55:06 +0100, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>>
>>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>>
>>> ??
>>>
>>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>>> raczej małe są,
>>>
>>
>> Dokładnie.
>>
>>> a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>>
>> No jasne: podgardle, wątróbka, bułka, jajka...
>>
>> W tym roku upiekę pasztet (z cielęciny) w 2 rodzajach: szpikowany słoninką
>> (słonina nie może być surowa, lecz ma być uprzednio ugotowana z
>> przyprawami
>> - aby podczas pieczenia pasztetu się nie wytapiała i nie tworzyła w
>> pasztecie przestrzeni - zastudzona, pokrojona w cienkie słupki i dodana
>> wzdłuż foremek do masy pasztetowej podczas ich nakładania) oraz drugi
>> rodzaj - zawijany jak makowiec, z szynką i pieczarkami (masa pasztetowa
>> wymieszana z uduszonymi cząstkami pieczarek, rozsmarowana na papierze do
>> pieczenia lub folii spozywczej, popędzlowana rozkłoconym białkiem, pokryta
>> cieniutkimi plasterkami szynki, znowu cieniutko popędzlowane to wszystko
>> rozkłóconym białkiem dla sklejenia zwoju, zwinięta w rulon za pomocą
>> papieru i wsadzona do foremki - papier oczywiście wyrzucamy).
>>
>
> a skad Ty wezmiesz cielecine? hm?

Już wzięłam - z MAKRO :-)
Do wyboru, do koloru, wszystkie elementy - tamże łopateczkę piękną kupiłam
:-)
I kaczusie w elementach (do upieczenia z jabłkami w pierwszy albo drugi
dzień świąt) bo pieczenie całych kaczek już mi się znudziło.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2010-12-21 19:44:27

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 21 Dec 2010 08:01:17 +0100, Panslavista napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1tot84dyiuc7p.5armsniq7d2i.dlg@40tude.net...
>
> Można zmodyfikować - zastosować papier ryżowy, aby oddzielić warstwy rolady.

Ale to nie ma być rolada, tylko jednolite "coś" naszpikowane "czymś innym"
:-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2010-12-21 19:47:13

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 21 Dec 2010 08:50:02 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2010-12-21 00:43, Ikselka pisze:
>
>>> Wątróbka to mięso.
>>
>> Wątroba to gruczoł, a nie mięso; także w kulinariach zalicza się ją do tzw
>> podrobów, a nie mięsa.
>
> ROTFL, i za to lubię tę grupę :)
> Narząd, jeśli już ;PPP

A moze syrop cukrowy?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2010-12-21 19:49:11

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 21 Dec 2010 09:28:16 +0100, Szpilka napisał(a):

> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:4d0fc2f8$0$27039$65785112@news.neostrada.pl...
>>W dniu 2010-12-20 21:55, medea pisze:
>>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>>>> Dnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda o
>>>>> wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
>>>>> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc
>>>>> nie
>>>>> mam odniesienia.
>>>>
>>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>>
>>> ??
>>>
>>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>>> raczej małe są, a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>>
>> Oczywiście zakładam, że wątróbka to nie jest mięso, a "to oprócz mięsa".
>
> Zaliczam w tym przypadku wątróbkę do mięsa :-)
> Czyli ile mam kupic w jednym mięsnym na ten pasztet :-)
>
> Sylwia

Watróbka to TYLKO dodatek, stanowiący 10 do 15 procent głownych składników.
Oczywiście w zwykłym pasztecie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2010-12-21 19:51:19

Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:

>> a skad Ty wezmiesz cielecine? hm?
>
> Już wzięłam - z MAKRO :-)
> Do wyboru, do koloru, wszystkie elementy - tamże łopateczkę piękną kupiłam
> :-)
> I kaczusie w elementach (do upieczenia z jabłkami w pierwszy albo drugi
> dzień świąt) bo pieczenie całych kaczek już mi się znudziło.

Łopateczka, kaczusie, potrafisz mówić normalnie o jedzeniu?

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

TRYBUT...
U ZELMERA...
Sernik z Marsa
Borowiki i maślaki suszone: gramy na szklanki - ile?
Zaczytane z newsletter'a

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »