« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-26 07:53:23
Temat: Peklosól - Potrzebne informacjeDo niedawna w marketach była peklosól (produkcja chyba interjarek).
Używałem jej z powodzeniem do wyrobu domowych wędlin.
Po tym jak w TVN "ujawnili ten środek chemiczny" ;-) nigdzie nie mogę go
kupić.
Czy ktoś wie gdzie w Łodzi to dostane albo czy jest jakiś zamiennik.
Pozdrawiam
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-26 12:18:21
Temat: Re: Peklosól - Potrzebne informacjeWitam
Użytkownik "D...@a...pl" <D...@i...pl> napisał w wiadomości
news:c91idt$qj5$1@news.onet.pl...
> Do niedawna w marketach była peklosól (produkcja chyba interjarek).
> Używałem jej z powodzeniem do wyrobu domowych wędlin.
> Po tym jak w TVN "ujawnili ten środek chemiczny" ;-) nigdzie nie mogę go
> kupić.
> Czy ktoś wie gdzie w Łodzi to dostane albo czy jest jakiś zamiennik.
Sól + saletra.
Kupiłem ostatnio 2kg peklosoli i mam zapas na 100 kg mięsa :))
Poszukaj na rynku/jarmarku w mniejszych miastach. Ostatnio w Małkini (tam
sie to nazywa "dzień dyszla") zaopatrzyłem się w sól, osłonki, siatki,
termometry, igły do nastrzyku. Słowem wszystko co niezbędne.
--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 14:14:39
Temat: Re: Peklosól - Potrzebne informacje
Użytkownik "Rafał Wylociński" <w...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c921jo$6ga$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Poszukaj na rynku/jarmarku w mniejszych miastach. Ostatnio w Małkini (tam
> sie to nazywa "dzień dyszla") zaopatrzyłem się w sól, osłonki, siatki,
> termometry, igły do nastrzyku. Słowem wszystko co niezbędne.
> --
> ___________________________________________
> Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
> Pozdrawiam
> .Rafał
Dzięki spróbuje
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 14:17:31
Temat: Re: Peklosól - Potrzebne informacje
Użytkownik "Rafał Wylociński" <w...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c921jo$6ga$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Użytkownik "D...@a...pl" <D...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:c91idt$qj5$1@news.onet.pl...
> > Do niedawna w marketach była peklosól (produkcja chyba interjarek).
> > Czy ktoś wie gdzie w Łodzi to dostane albo czy jest jakiś zamiennik.
>
>
> Sól + saletra.
A czy są jakieś konkretne proporcje wagowe/objętościowe ?
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 15:28:48
Temat: Re: Peklosól - 1 kg do dyspozycjiD...@a...pl wrote:
/.../
> A czy są jakieś konkretne proporcje wagowe/objętościowe ?
---------
Mam 1 zbedne op. (1 kg), moge wyslac za symboliczna oplata
i pokryciem kosztow wysylki ... Mnie sie nie przyda.
Pisz na priv, jesli Ci sie nie uda dostac blizej.
Przepisu jak stosowac na opakowaniu nie ma,
ale ktos moze doradzi.
pzdr. :))
--
zowisia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 16:56:37
Temat: Re: Peklosól - Potrzebne informacjeWitam.
Użytkownik "D...@a...pl" <D...@i...pl> napisał w wiadomości
news:c928u2$l3$1@news.onet.pl...
>
> A czy są jakieś konkretne proporcje wagowe/objętościowe ?
Do wędzonek 200-220 g/10 kg mięsa do peklowania na mokro. Na sucho daję
trochę więcej - ok 300 g/10 kg mięsa. Po zapeklowaniu oczywiście nastrzyk
solanką. Do kiełbas daję tyle co w recepturze.
--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
..Rafał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 18:04:28
Temat: Re: Peklosól - Potrzebne informacje
Użytkownik "RaV" <w...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c92ih0$f30$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam.
>
> Do wędzonek 200-220 g/10 kg mięsa do peklowania na mokro. Na sucho daję
> trochę więcej - ok 300 g/10 kg mięsa. Po zapeklowaniu oczywiście nastrzyk
> solanką. Do kiełbas daję tyle co w recepturze.
>
> --
> ___________________________________________
> Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
> Pozdrawiam
> ..Rafał
>
>
Zaszło małe nie porozumienie. Wiem jakie są proporcje w użyciu gotowej
peklosoli :-)
Moje pytanie dotyczyło "domowej produkcji" peklosoli ponieważ w wątku wyżej
zaproponowoano zamiennik w postaci * sól + saletra *. Pytanie moje brzmi
jaki stosunek wagowy/objętościowy jest soli do saletry w peklosoli.
Przepraszam za niedpowiedzenie ale dzięki za zainteresowanie i odpowiedź :-)
Pozdrawiam
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |