Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Peklowanie i wędzenie mięsa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Peklowanie i wędzenie mięsa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-05-30 09:20:46

Temat: Peklowanie i wędzenie mięsa
Od: <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Może mi ktoś podpowiedzieć jak po "wiejsku" lub "staropolsku" zrobić sobie
zdrową wędlinę(bez chemii którą zawierają wędliny "ze sklepu")?
Interesuje mnie głownie to w czym(składniki) i jak długo pelkować mięso np.
wieprzowe (karkówka , ogonówka, itp) oraz jak toto później wędzić.
Cały proces w technologii "w domu" i "na podwórku"

Z dawych lat pamiętam że babcia peklowała mięso po "świniobiciu" w "bonclowych"
(kamionkowych) garnkach jakieś 2 tygodnie następnie było to obsuszane i wędzone
na podwórzu w wędzarni zrobionej ze starej beczki, z użyciem drewna z olchy.
Jakie to bylo dobre i jak długo się "trzymało"!!!

Pozdrówka!

Amanda


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-05-30 11:57:39

Temat: Re: Peklowanie i wędzenie mię sa
Od: "cezary gmyz" <c...@z...media.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jezewli chodzi o domowe wedzenie i peklowanie nieocenionymi pomocami w tej
kwesti sa stare ksiazki kucharskie dostepne w wiekszych bibliotekach, czasem
w antykwariatach. W szcegolnosci polecam obie czescki Kucharki Polskiej
piora Florentyny i Wandy (to pseudanimy) oraz Uniwersalna Ksiazke Kucharska
Marii Ochorowicz-Monatowej. Jest w nich genialny przepis na szynke z komina,
ktory daje sie zaadopotwac do dzisiejszych czasow pod warunkiem, ze pali sie
np. w kominku drewnem.
Te wedliny rzeczywiscie byly genialne. Tradycje domowego wedzenia przetrwaly
tez na Roztoczu czy tez szerzej na Zamojszczyznie. JEzeli masz znajmych z
tych regionow to oni na pewno maja kogos w rodzinie kto sie tym para
Czarek

----------
In article <1...@n...onet.pl>,
<a...@p...onet.pl> wrote:


> Może mi ktoś podpowiedzieć jak po "wiejsku" lub "staropolsku" zrobić sobie
> zdrową wędlinę(bez chemii którą zawierają wędliny "ze sklepu")?
> Interesuje mnie głownie to w czym(składniki) i jak długo pelkować mięso np.
> wieprzowe (karkówka , ogonówka, itp) oraz jak toto później wędzić.
> Cały proces w technologii "w domu" i "na podwórku"
>
> Z dawych lat pamiętam że babcia peklowała mięso po "świniobiciu" w
"bonclowych"
> (kamionkowych) garnkach jakieś 2 tygodnie następnie było to obsuszane i
wędzone
> na podwórzu w wędzarni zrobionej ze starej beczki, z użyciem drewna z olchy.
> Jakie to bylo dobre i jak długo się "trzymało"!!!
>
> Pozdrówka!
>
> Amanda
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-30 13:22:16

Temat: Re: Peklowanie i wędzenie mięsa
Od: "Agnieszka Litwin" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja mieszkam na dsawnym pPodlasiu a moj tata do dzis co swieta robi cudn3e
wedlinki. Ale sekret narazie zna tylko on niestety.
A propos czy Ty pochodzisz z roztocza?
Aga

--

_______________________________________________
a...@a...com.pl
http://nasze-dzieci.dobrestrony.pl/dzieci/julia_litw
in/index.htm





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

makaron penny-salatka
lasagne łososiowo-brokułowe
Sos do gołąbków
makaron penny
Podziekowania

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »