Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "cezary gmyz" <c...@z...media.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Peklowanie i wędzenie mię sa
Date: Wed, 30 May 2001 13:57:39 +0200
Organization: Dziennik Zycie
Lines: 37
Message-ID: <9f2n0u$svj$1@news.tpi.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: zycie.media.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 991223646 29683 195.116.8.10 (30 May 2001 11:54:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 30 May 2001 11:54:06 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Macintosh Edition - 4.5 (0410)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53051
Ukryj nagłówki
Jezewli chodzi o domowe wedzenie i peklowanie nieocenionymi pomocami w tej
kwesti sa stare ksiazki kucharskie dostepne w wiekszych bibliotekach, czasem
w antykwariatach. W szcegolnosci polecam obie czescki Kucharki Polskiej
piora Florentyny i Wandy (to pseudanimy) oraz Uniwersalna Ksiazke Kucharska
Marii Ochorowicz-Monatowej. Jest w nich genialny przepis na szynke z komina,
ktory daje sie zaadopotwac do dzisiejszych czasow pod warunkiem, ze pali sie
np. w kominku drewnem.
Te wedliny rzeczywiscie byly genialne. Tradycje domowego wedzenia przetrwaly
tez na Roztoczu czy tez szerzej na Zamojszczyznie. JEzeli masz znajmych z
tych regionow to oni na pewno maja kogos w rodzinie kto sie tym para
Czarek
----------
In article <1...@n...onet.pl>,
<a...@p...onet.pl> wrote:
> Może mi ktoś podpowiedzieć jak po "wiejsku" lub "staropolsku" zrobić sobie
> zdrową wędlinę(bez chemii którą zawierają wędliny "ze sklepu")?
> Interesuje mnie głownie to w czym(składniki) i jak długo pelkować mięso np.
> wieprzowe (karkówka , ogonówka, itp) oraz jak toto później wędzić.
> Cały proces w technologii "w domu" i "na podwórku"
>
> Z dawych lat pamiętam że babcia peklowała mięso po "świniobiciu" w
"bonclowych"
> (kamionkowych) garnkach jakieś 2 tygodnie następnie było to obsuszane i
wędzone
> na podwórzu w wędzarni zrobionej ze starej beczki, z użyciem drewna z olchy.
> Jakie to bylo dobre i jak długo się "trzymało"!!!
>
> Pozdrówka!
>
> Amanda
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|