Data: 2001-05-30 09:20:46
Temat: Peklowanie i wędzenie mięsa
Od: <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Może mi ktoś podpowiedzieć jak po "wiejsku" lub "staropolsku" zrobić sobie
zdrową wędlinę(bez chemii którą zawierają wędliny "ze sklepu")?
Interesuje mnie głownie to w czym(składniki) i jak długo pelkować mięso np.
wieprzowe (karkówka , ogonówka, itp) oraz jak toto później wędzić.
Cały proces w technologii "w domu" i "na podwórku"
Z dawych lat pamiętam że babcia peklowała mięso po "świniobiciu" w "bonclowych"
(kamionkowych) garnkach jakieś 2 tygodnie następnie było to obsuszane i wędzone
na podwórzu w wędzarni zrobionej ze starej beczki, z użyciem drewna z olchy.
Jakie to bylo dobre i jak długo się "trzymało"!!!
Pozdrówka!
Amanda
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|