| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-17 19:13:53
Temat: PestoCzy ma ktos sprawdzony przepis na pesto?
Niby wiem co i jak, ale mam watpliwosci co do proporcji oraz do
uczestnictwa w calej imprezie orzeszkow piniowych...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-17 20:39:55
Temat: Re: PestoMonika =?iso-8859-2?Q?M=EA=BFy=F1ska?= <m...@k...net.pl> wrote:
> Czy ma ktos sprawdzony przepis na pesto?
> Niby wiem co i jak, ale mam watpliwosci co do proporcji oraz do
> uczestnictwa w calej imprezie orzeszkow piniowych...
Mozesz przyblizyc swoje watpliwosci co do orzeszkow?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-17 20:58:51
Temat: Re: Pesto
Użytkownik "Monika Mężyńska" <m...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:3B0422F1.FD381355@kki.net.pl...
> Czy ma ktos sprawdzony przepis na pesto?
Witam;-))))
2 peczki bazylii
kilka zabkow czosku (4-5)
100 g parmezanu
150 ml oliwy (wysokiej jakosci)
50 g orzeszkow piniowych
sol, pieprz
Zmiksowac wszystko razem i juz (solic i pieprzyc na koncu), moze ktos Ci
poda lepsze proporcje, ja wiekszosc rzeczy robie na "oko", wiec czasami te
moje proporcje nie sa najlepsze. Zamiast orzeszkow piniowych dodaje kilka
lyzek zmielonego slonecznika, czasami tez dodaje troche zielonej pietruszki
lub jakiegos innego zielonego ziolka, ktore akurat stoi na oknie, ale to sa
juz wariacje;-)))))))))
Z pozdrowieniami,
Kaliope
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-17 22:59:20
Temat: Re: Pesto
Monika MÍřyŇska wrote:
> Czy ma ktos sprawdzony przepis na pesto?
> Niby wiem co i jak, ale mam watpliwosci co do proporcji oraz do
> uczestnictwa w calej imprezie orzeszkow piniowych...
Robie pesto od paru lat, zamrazam w kostkach (jak lod), dodaje do
roznych
potraw, i bardzo lubie.
Sam makaron z pesto jest pyszny, pesto rozsmarowane na piersi kurzej,
przykryte plastrem sera (zapieczone lub na grillu) jest wspaniale, nawet
chleb
posmarowany pesto, przelozony serem i czerwona papryka jest doskonaly.
Oto moj
przepis:
4 szklanki przebranych, umytych i osuszonych lisci bazylii, bez
szypulek, bo
beda wlokna (liscie powinny byc ugniecione w tej szklance, ale nie na
kamien)
2 szklanki dobrej oliwy
1/2 lyzeczki soli
4 zabki czosnku
1 szklanka startego parmezanu
1 szklanka startego romano (albo 2 szklanki parmezanu, jak sie nie ma
romano)
4 lyzki podpalonych orzeszkow piniowych.
Wszystko zmielic w blenderze, najlepiej na 3-4 razy, przelac do formy i
zamrozic, albo uzyc natychmiast.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-18 11:18:53
Temat: Re: PestoKaliope wrote:
> Zamiast orzeszkow piniowych dodaje kilka
> lyzek zmielonego slonecznika, czasami tez dodaje troche zielonej pietruszki
> lub jakiegos innego zielonego ziolka, ktore akurat stoi na oknie, ale to sa
> juz wariacje;-)))))))))
Niewatpliwie. :)
Dobrze, ze piszesz o sloneczniku - tego mam cale szuflady, za to orzeszkow nie
chce mi sie szukac. Mowisz, ze taka podmiana sie sprawdza...?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-18 11:20:55
Temat: Re: PestoMagdalena Bassett wrote:
> ...zmielic w blenderze, najlepiej na 3-4 razy, przelac do formy i
> zamrozic, albo uzyc natychmiast.
To "uzyc natychmiast", jest znacznie bardziej prawdopodobne, niezaleznie od
ilosci. Tak bardzo lubie pesto, ze moge jesc sam sos. :)
Dzieki za przepis.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-18 11:27:26
Temat: Re: PestoWladyslaw Los wrote:
> Monika =?iso-8859-2?Q?M=EA=BFy=F1ska?= <m...@k...net.pl> wrote:
>
> > Czy ma ktos sprawdzony przepis na pesto?
> > Niby wiem co i jak, ale mam watpliwosci co do proporcji oraz do
> > uczestnictwa w calej imprezie orzeszkow piniowych...
>
> Mozesz przyblizyc swoje watpliwosci co do orzeszkow?
Naturalnie.
Tak sie sklada, ze wszystkie skladniki pesto, poza owymi orzeszkami, sa
na tyle popularne i przydatne, ze ma sie je zawsze w domu. W zwiazku z
tym, nagla ochota na sos wiaze sie z koniecznoscia wizyty w sklepie, a
na to nie zawsze ma sie czas lub ochote. Moje watpliwosci dotycza wiec
musu ich wykorzystania w pesto, ewentualnie mozliwosci zastapienia czyms
innym.
Tyle...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-19 05:54:43
Temat: Re: PestoMonika =?iso-8859-2?Q?M=EA=BFy=F1ska?= <m...@k...net.pl> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
> > Monika =?iso-8859-2?Q?M=EA=BFy=F1ska?= <m...@k...net.pl> wrote:
> >
> > > Czy ma ktos sprawdzony przepis na pesto?
> > > Niby wiem co i jak, ale mam watpliwosci co do proporcji oraz do
> > > uczestnictwa w calej imprezie orzeszkow piniowych...
> >
> > Mozesz przyblizyc swoje watpliwosci co do orzeszkow?
>
> Naturalnie.
>
> Tak sie sklada, ze wszystkie skladniki pesto, poza owymi orzeszkami, sa
> na tyle popularne i przydatne, ze ma sie je zawsze w domu. W zwiazku z
> tym, nagla ochota na sos wiaze sie z koniecznoscia wizyty w sklepie, a
> na to nie zawsze ma sie czas lub ochote. Moje watpliwosci dotycza wiec
> musu ich wykorzystania w pesto, ewentualnie mozliwosci zastapienia czyms
> innym.
Niestety, obawiam sie ze nie da rady.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-19 05:54:44
Temat: Re: PestoMonika =?iso-8859-2?Q?M=EA=BFy=F1ska?= <m...@k...net.pl> wrote:
> Kaliope wrote:
>
>
> > Zamiast orzeszkow piniowych dodaje kilka
> > lyzek zmielonego slonecznika, czasami tez dodaje troche zielonej pietruszki
> > lub jakiegos innego zielonego ziolka, ktore akurat stoi na oknie, ale to sa
> > juz wariacje;-)))))))))
>
> Niewatpliwie. :)
> Dobrze, ze piszesz o sloneczniku - tego mam cale szuflady, za to orzeszkow nie
> chce mi sie szukac. Mowisz, ze taka podmiana sie sprawdza...?
Wiesz, zjedz sobie orzeszek piniowy, a potem sprobuj pestke slonecznika
i sama sie zastanow, czy jedno zastapi drugie.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-19 17:03:26
Temat: Re: Pesto
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1etn9me.1qctz9l1nrr6g3N%w...@t...com.pl...
> Monika =?iso-8859-2?Q?M=EA=BFy=F1ska?= <m...@k...net.pl> wrote:
>
> Wiesz, zjedz sobie orzeszek piniowy, a potem sprobuj pestke slonecznika
> i sama sie zastanow, czy jedno zastapi drugie.
>
> Wladyslaw
Witam;-)))
Hmm i dostalam bure;))) za slonecznik;-))) Niestety nie posiadam orzeszkow
piniowych i dlatego uzywam slonecznika, takie pesto tez jest calkiem dobre.
Taka zamianke poradzil mi znajomy Wloch i nie uwazal tego za jakis wielki
kuchenny grzech;-)))) Jednak nie omieszkam po weekendzie zakupic orzeszki
piniowe;-))))))))))))
Pozdrawiam slonecznie;-)
Kaliope
k...@p...krakow.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |