Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pieczenie chleba-jaka książkę polecacie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pieczenie chleba-jaka książkę polecacie?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-11-07 23:22:40

Temat: Pieczenie chleba-jaka książkę polecacie?
Od: "Secretgarden" <s...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Piekę od jakiegoś czasu chleb,głonie pełnoziarnisty,ale szukam dobrej książki
z przepisami na różne rodzaje chleba i wypieki drożdżowe itp.
Jaką książkę polecacie?
L.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-11-08 22:24:47

Temat: Re: Pieczenie chleba-jaka książkę polecacie?
Od: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Secretgarden <s...@t...pl> napisał(a):

> Piekę od jakiegoś czasu chleb,głonie pełnoziarnisty,ale szukam dobrej
książki
> z przepisami na różne rodzaje chleba i wypieki drożdżowe itp.
> Jaką książkę polecacie?

Co prawda ja piekę chleb na podstawie przepisu od psiapsiółki, przepis
został zresztą przeze mnie tak przemontowany, że w niczym prawie wyjściowego
nie przypomina. Będę nieskromna i dodam, że mój chleb robi furorę. Ale ja
nie o tym chciałam. Ciekawe przepisy na pieczywo mam w książce "Muesli i
inne" Cornelii Adam , seria "Smakosz" wydana przez Warszawski Dom Wydawniczy.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-11-08 23:00:43

Temat: Re: Pieczenie chleba-jaka książkę polecacie?
Od: "Secretgarden" <s...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

ja piekę chleb na podstawie przepisu od psiapsiółki, przepis
> został zresztą przeze mnie tak przemontowany, że w niczym prawie wyjściowego
> nie przypomina. Będę nieskromna i dodam, że mój chleb robi furorę.

a mogłabym prosic o przepis?
Chleby wychodza mi smaczne,pięknie wyrastają i na drożdżach i na zakwasie,ale
chciałabym móc np.upiec chleb w smaku taki,jak np.baltonowski ze sklepu
(dzieciom)...
L.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-11-08 23:14:32

Temat: Re: Pieczenie chleba-jaka książkę polecacie?
Od: "anatol" <j...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Secretgarden napisał(a):

Pewnie Ci Czeremcha napisze, ale to nie jest ten typ chleba co piszesz.
Ten chleb jest niepowatrzalny i przepyszny - trochę wazeliny nie
zaszkodzi nie.

Pzdr. Janusz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-11-09 11:14:47

Temat: Re: Pieczenie chleba, zakalec
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

a propos chleba, wczoraj zrobil mi sie zakalec
co moze byc przyczyna?

ta sama ilosc (blaszka), ta sama temperatura pieczenia
i ten sam czas pieczenia

czy przyczyna moze byc za mlody zakwas??
ostatnio pieklem w poniedzialek i zuzylem
prawie caly, tak wiec zakwas byl namnazany
tylko 36 godzin??

pozdrawiam WM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-11-09 11:26:48

Temat: Re: Pieczenie chleba, zakalec
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wlodzimierz Macewicz napisał(a):
> Witam,
>
> a propos chleba, wczoraj zrobil mi sie zakalec
> co moze byc przyczyna?
>
> ta sama ilosc (blaszka), ta sama temperatura pieczenia
> i ten sam czas pieczenia
>
> czy przyczyna moze byc za mlody zakwas??
> ostatnio pieklem w poniedzialek i zuzylem
> prawie caly, tak wiec zakwas byl namnazany
> tylko 36 godzin??

Nieodpowiednia faza księżyca i opadające cisnienie.
;-)
pozdr. powaznie Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-12-07 20:15:46

Temat: Re: Pieczenie chleba-jaka książkę polecacie?
Od: "(Na)Leśnik" <n...@n...lubi.spamu.pl> szukaj wiadomości tego autora

czeremcha napisał(a):
> Co prawda ja piekę chleb na podstawie przepisu od psiapsiółki, przepis
> został zresztą przeze mnie tak przemontowany, że w niczym prawie wyjściowego
> nie przypomina. Będę nieskromna i dodam, że mój chleb robi furorę. Ale ja
> nie o tym chciałam. Ciekawe przepisy na pieczywo mam w książce "Muesli i
> inne" Cornelii Adam , seria "Smakosz" wydana przez Warszawski Dom Wydawniczy.
>
> Ania
>
No to się pochwal owym przepisem.

--

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
------------------------------------------
RLU:304850
------------------------------------------
Nasz polski lesie, dlaczego tak kochamy ciebie?
Bo w twoim gąszczu czujemy się jakby u siebie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-12-09 11:18:54

Temat: Re: Pieczenie chleba-jaka książkę polecacie?
Od: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

(Na)Leśnik <n...@n...lubi.spamu.pl> napisał(a):

> No to się pochwal owym przepisem.

No to się chwalę:

1 kg mąki pszennej i ok. 20 dag żytniej /np. razowej/ wsypać do miski.
Zrobić dołek, da którego wkruszyć 100 g świeżych drożdży. Posypać łyżeczką
cukru, zalać ok. 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić, aż drożdże "ruszą".
Następnie dodać 3 łyżeczki soli i ok. 3 szklanki dodatków /otręby pszenne i
owsiane, płatki kukurydziane, owsiane, jęczmienne, pestki słonecznika/.
Dodać ciepłej wody ok. 3 szklanki - tyle, by powstało gęste ciasto, które
jednak da się wyrabiać drewnianą łyżką. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi
objętość, przemieszać i znów odstawić. Po ponownym wyrośnięciu i
przemieszaniu włożyć ciasto do dwóch foremek - keksówek /sporych/. Wyrównać
powierzchnię mokrą ręką /i to jest jedyny moment, kiedy wsadza się do ciasta
łapska/. Piec w temp. 190 st. przez 1 godz. 50 min.

Część wody można zastąpić mlekiem albo maślanką. Można do ciasta dodać
kminek, namoczoną soję, podsmażoną cebulkę - co kto lubi.

"Kupnego" chleba praktycznie nie jadamy.

Ania


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-01-01 11:45:35

Temat: Re: Pieczenie chleba-jaka książkę polecacie?
Od: "(Na)Leśnik" <n...@n...lubi.spamu.pl> szukaj wiadomości tego autora

czeremcha napisał(a):
> (Na)Leśnik <n...@n...lubi.spamu.pl> napisał(a):
>
>> No to się pochwal owym przepisem.
>
> No to się chwalę:
>
> 1 kg mąki pszennej i ok. 20 dag żytniej /np. razowej/ wsypać do miski.
> Zrobić dołek, da którego wkruszyć 100 g świeżych drożdży. Posypać łyżeczką
> cukru, zalać ok. 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić, aż drożdże "ruszą".
> Następnie dodać 3 łyżeczki soli i ok. 3 szklanki dodatków /otręby pszenne i
> owsiane, płatki kukurydziane, owsiane, jęczmienne, pestki słonecznika/.
> Dodać ciepłej wody ok. 3 szklanki - tyle, by powstało gęste ciasto, które
> jednak da się wyrabiać drewnianą łyżką. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi
> objętość, przemieszać i znów odstawić. Po ponownym wyrośnięciu i
> przemieszaniu włożyć ciasto do dwóch foremek - keksówek /sporych/. Wyrównać
> powierzchnię mokrą ręką /i to jest jedyny moment, kiedy wsadza się do ciasta
> łapska/. Piec w temp. 190 st. przez 1 godz. 50 min.
>
> Część wody można zastąpić mlekiem albo maślanką. Można do ciasta dodać
> kminek, namoczoną soję, podsmażoną cebulkę - co kto lubi.
>
> "Kupnego" chleba praktycznie nie jadamy.
>
>
>
Będę to musiał sensownie przerobić na maszynkę do chleba.
W tym roku Mikołaj był bogaty (albo uciekał i prezenty pogubił :D).
Za przepis dziękuję.
--

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
------------------------------------------
RLU:304850
------------------------------------------
Jak rząd mówi, że zabierze, to na pewno zabierze.
Jak rząd mówi, że da, to... mówi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Olejowanie drewna??
DLACZEGO WRÓCIŁEM...
OPRACOWALEM SIE...
coś z niczego
szybkie, efektowne (mogą być też efekciarskie) pomysły - lista

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »