Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczenie chleba-jaka książkę polecacie?
Date: Sat, 9 Dec 2006 11:18:54 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <ele62t$irj$1@inews.gazeta.pl>
References: <1...@n...onet.pl> <eitlff$8e$1@inews.gazeta.pl>
<elbqb8$u8l$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello084010188035.chello.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1165663134 19315 172.20.26.240 (9 Dec 2006 11:18:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 9 Dec 2006 11:18:54 +0000 (UTC)
X-User: czeremcha4
X-Forwarded-For: 172.20.6.164
X-Remote-IP: chello084010188035.chello.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:285323
Ukryj nagłówki
(Na)Leśnik <n...@n...lubi.spamu.pl> napisał(a):
> No to się pochwal owym przepisem.
No to się chwalę:
1 kg mąki pszennej i ok. 20 dag żytniej /np. razowej/ wsypać do miski.
Zrobić dołek, da którego wkruszyć 100 g świeżych drożdży. Posypać łyżeczką
cukru, zalać ok. 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić, aż drożdże "ruszą".
Następnie dodać 3 łyżeczki soli i ok. 3 szklanki dodatków /otręby pszenne i
owsiane, płatki kukurydziane, owsiane, jęczmienne, pestki słonecznika/.
Dodać ciepłej wody ok. 3 szklanki - tyle, by powstało gęste ciasto, które
jednak da się wyrabiać drewnianą łyżką. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi
objętość, przemieszać i znów odstawić. Po ponownym wyrośnięciu i
przemieszaniu włożyć ciasto do dwóch foremek - keksówek /sporych/. Wyrównać
powierzchnię mokrą ręką /i to jest jedyny moment, kiedy wsadza się do ciasta
łapska/. Piec w temp. 190 st. przez 1 godz. 50 min.
Część wody można zastąpić mlekiem albo maślanką. Można do ciasta dodać
kminek, namoczoną soję, podsmażoną cebulkę - co kto lubi.
"Kupnego" chleba praktycznie nie jadamy.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|