« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-10-04 13:39:06
Temat: Re: Pieczenie ziemniaków
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1psveu0s0srny$.1rxcheowwy95n$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 4 Oct 2011 12:07:24 +0200, Justyna Vicky S. napisał(a):
>
>> Jest taka gotowa mieszkanka
>> firmy Prymat i nazywa się "do ziemniaków".
>
> Warto jednak umieć smemu komponować smaki z przypraw pojedynczych.
> Wystarczy chwilowy brak dostępu do mieszanek i wtedy klapa w kuchni, bo
> nie
> wie się, co i z czym...
Owszem.
Ja często korzystam z takich gotowców, choć sloiczków z różnymi przyprawami
u mnie pod dostatkiem. Akurat do ziemniaków nie korzystałam z samodzielnie
mieszanych przypraw. Czasami piekę tylko same ziemniaki, lekko posolone
(albo i nie) i do tego robię sos czosnkowy. Ale to zależy od tego ile czasu
akurat mam :) A to mi przypomniało, że muszę zrobić sos czosnkowy, bo na
samą myśl dostałam ślinotoku ;)
Pozdrawiam
--
Justyna Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-10-11 20:17:31
Temat: Re: Pieczenie ziemniakówSurowe, obrane, bez pszypraw i bez żadnego tłuszczu, tylko posolone,
nie za mało soli, ale lepiej nie dosolić niż pszesolić, bo dosolić można na
tależu,
pokrojone dość drobno, na kawałki, potem na plasterki 1/2-3/4 cm.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-10-11 20:20:21
Temat: Re: Pieczenie ziemniaków
> Surowe, obrane, bez pszypraw i bez żadnego tłuszczu, tylko posolone,
> nie za mało soli, ale lepiej nie dosolić niż pszesolić, bo dosolić można
> na tależu,
> pokrojone dość drobno, na kawałki, potem na plasterki 1/2-3/4 cm.
Smaruję tylko spud naczynia smalcem,
zdrowo i szybciej bez tłuszczu na wieżhu.
> --
> (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
> http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-10-11 20:29:18
Temat: Re: Pieczenie ziemniakówW dniu 2011-10-04 11:03, Kamikaze pisze:
> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
> czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
Moje dzisiejsze zapiekane: warstwa podgotowanych, pokrojonych na
plasterki, cebulka podsmażona, warstwa ziemniaków, na wierzch zupa
Knorra borowikowa rozpuszczona w wywarze z kilku suszonych grzybków i
zmieszana z tymiż grzybkami - pokrojonymi, z czego w sumie zrobił się
gęsty sos. Tłuszczu zero. Posypane startym serem żółtym wędzonym.
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-10-12 17:36:29
Temat: Re: Pieczenie ziemniaków
Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał w wiadomości
news:j728uv$drk$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-10-04 11:03, Kamikaze pisze:
>
>> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
>> czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
>
> Moje dzisiejsze zapiekane: warstwa podgotowanych, pokrojonych na
> plasterki, cebulka podsmażona, warstwa ziemniaków, na wierzch zupa Knorra
> borowikowa rozpuszczona w wywarze z kilku suszonych grzybków i zmieszana z
> tymiż grzybkami - pokrojonymi, z czego w sumie zrobił się gęsty sos.
> Tłuszczu zero. Posypane startym serem żółtym wędzonym.
Zer żółty ma około 50% tłuszczu...
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-10-12 18:01:10
Temat: Re: Pieczenie ziemniakówW dniu 2011-10-12 19:36, Krzysztof Tabaczyński pisze:
>> Moje dzisiejsze zapiekane: warstwa podgotowanych, pokrojonych na
>> plasterki, cebulka podsmażona, warstwa ziemniaków, na wierzch zupa
>> Knorra borowikowa rozpuszczona w wywarze z kilku suszonych grzybków i
>> zmieszana z tymiż grzybkami - pokrojonymi, z czego w sumie zrobił się
>> gęsty sos. Tłuszczu zero. Posypane startym serem żółtym wędzonym.
>
> Zer żółty ma około 50% tłuszczu...
Wiem. Dlatego "zewnętrznego" tłuszczu zero.
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-10-12 18:11:30
Temat: Re: Pieczenie ziemniaków
>> ... na wierzch zupa Knorra ...
>>....Posypane startym serem żółtym wędzonym.
>
> Zer żółty ma około 50% tłuszczu...
>
A knorr pewnie 50% hemi.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2011-10-12 19:40:57
Temat: Re: Pieczenie ziemniakówW dniu 2011-10-12 20:11, Stokrotka pisze:
>>> ... na wierzch zupa Knorra ...
>>> ....Posypane startym serem żółtym wędzonym.
>>
>> Zer żółty ma około 50% tłuszczu...
>>
> A knorr pewnie 50% hemi.
A co to jest hema? Bo ja tylko taki sklep znam :)
A poza tym ja się składam w 100% z chemii, ale może Ty masz inaczej :)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |