| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-14 18:19:25
Temat: Re: Piernik (dla Konrada B.)
"Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:91atpc$dck$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał...
> > Cześć !
> > podaje obiecany przepis na piernik:
>
> Jolu już jest zapytanie...
> Ile na wysokość wlałaś tego ciasta do formy?
> Ja mam skłonność przy pierwszej próbie nowego przepisu wlewać za dużo -
> efekt: muszę dłużej piec, żeby się w środku dopiekło (patyczek), więc
> zewnątrz się wysusza i przypala, a chciałabym, aby się udało... za
pierwszym
> razem...
> I jeszcze jedno... "No i walnąć powidelka." brzmi bardzo fajnie, ale jakoś
> nie rozumiem... Proszę przetłumacz to na zrozumiały dla mnie język...
> --
> Joanna
Walnac = dolozyc, ja dalam to na etapie bakalii i wymieszalam. Jeszcze
jedno. Wlasnie wrocilam od kolezanki piernikowej.Wnioski podegustacyjne:
Ja miksuje na etapie dodawania maki, ona twierdzi, ze make juz miesza zwykla
lyzka- jak twierdzi na tym polega poezja:))ciasta. Ja dodalam orzechy i
rodzynki, ona morele i sliwki, ale uwaga: nie moczyla ich tylko od razu w
paseczki, rodzynki moczyc. Potem wszystko w mace.
Joasiu, specjalnie zeszlam teraz do kuchni z centymetrem :) Blaszka ma
wys.4,5. Ciasta wlalam na ok 2 cm , uroslo na srodku 5 cm przy brzegach 3,5-
ufff. Mowimy caly czas o podwojonej ilosci:))
Pa Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-14 18:31:25
Temat: Re: Piernik (dla Konrada B.)
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał...
> Joasiu, specjalnie zeszlam teraz do kuchni z centymetrem :) Blaszka ma
> wys.4,5. Ciasta wlalam na ok 2 cm , uroslo na srodku 5 cm przy brzegach
3,5-
Dzięki za precyzję!
Jesteś boska!
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |