Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierogi Lubelskie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pierogi Lubelskie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 38


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2006-01-26 14:15:27

Temat: Re: Pierogi Lubelskie
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
wiadomości news:dr82g7$iph$1@news.lublin.pl...
>
> No i sory ale z ciasta wykrawa sie krażki (szklanką) a nie kwadraty...to
sa
> pierogi a nie jakieś tam rawioli...

No sorry, ale się mylisz. Pierogi z kwadratów jak najbardziej.
Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2006-01-26 15:42:21

Temat: Re: Pierogi Lubelskie
Od: p...@v...pl (p...@v...pl) szukaj wiadomości tego autora

Dnia 26-01-2006, czw o godzinie 14:27 +0100, Jędrek napisał(a):
> moglbys podac ilosci składników
> az
>
Farsz: najwięcej kaszy gryczanej gotowanej, mniej białego sera (3:1),
ale może być nieco więcej sera, jednak kaszy gryczanej musi być zawsze
więcej niż sera, mięta, ok. 15 torebek expresowych (wysypać z nich susz
mięty) do farszu, sporo pieprzu czarnego i sól do smaku.
(Do farszu można też dodać drobno pokrojoną i usmażoną na patelni
cebulę, wraz z olejem na którym się smażyła, ale dodatek cebuli nie jest
konieczny. Kiedy dodaje się do tego farszu smażoną cebulę wtedy miętę
zastępujemy majerankiem).
Oryginalny farsz Pierogów Lubelskich: kasza gryczana gotowana, biały ser
twarogowy, mięta suszona lub surowa, pieprz czarny, sól.
Ciasto pierogowe: mąka pszenna, woda i olej.

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2006-01-26 21:04:10

Temat: Re: Pierogi Lubelskie
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

p...@v...pl napisal(a):

> Dnia 26-01-2006, czw o godzinie 14:27 +0100, Jędrek napisał(a):
>> moglbys podac ilosci składników
>> az
>>
> Farsz: najwięcej kaszy gryczanej gotowanej, mniej białego sera (3:1),
> ale może być nieco więcej sera, jednak kaszy gryczanej musi być zawsze
> więcej niż sera, mięta, ok. 15 torebek expresowych (wysypać z nich susz
> mięty) do farszu, sporo pieprzu czarnego i sól do smaku.

Czyli jeżeli wezmę 30 dag/3 torebki kaszy + 10 dag sera białego + 15 torebek
suszu mietowego, to będzie to zjadliwe? Tak?

Ania

--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
*************************www.madej.master.pl ************************
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone możliwości
regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2006-01-26 21:05:03

Temat: Re: Pierogi Lubelskie
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

aniai napisal(a):
> Się mi spodobał pomysł na pierogi z miętą, ale jeśli nie pieprzowa- to
> jaka? Bo dysponuję jeszcze hiszpańską i polną (z własnej hodowli- żeby
> nie było).
> I czemu nie pieprzowa? :O

Bo spieprzysz pierogi ;)
Ania (zgadywuję tylko :P)
--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
*************************www.madej.master.pl ************************
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone możliwości
regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2006-01-26 21:36:28

Temat: Re: Pierogi Lubelskie
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "@nn" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:43d938fa@news.home.net.pl...
> p...@v...pl napisal(a):
>
> > Dnia 26-01-2006, czw o godzinie 14:27 +0100, Jędrek napisał(a):
> >> moglbys podac ilosci składników
> >> az
> >>
> > Farsz: najwięcej kaszy gryczanej gotowanej, mniej białego sera (3:1),
> > ale może być nieco więcej sera, jednak kaszy gryczanej musi być zawsze
> > więcej niż sera, mięta, ok. 15 torebek expresowych (wysypać z nich susz
> > mięty) do farszu, sporo pieprzu czarnego i sól do smaku.
>
> Czyli jeżeli wezmę 30 dag/3 torebki kaszy + 10 dag sera białego + 15
torebek
> suszu mietowego, to będzie to zjadliwe? Tak?
>
> Ania
>


Jasne ze bedzie zjadliwe..proporcji kaszy i sera nie trzymaj sie tak
scisle...
wszystko zalezy od tego jaki smak chcesz uzyskac...czy bardziej "kaszowe"
czy bardziej "serowe"
jak dasz wiecej sera to zawsze można dodać jaje albo i dwa..to farsz
ścisnie....

wazna jest tez nuta miety...ale ja bym radził zaopatrzyc sie w taka "luzem"
a nie
z torebek..kołki nie beda właziły potem w zeby..

Marek...

jutro rano kupuje ser bo w sobote pieke piróg biłgorajski..tak me smaka
narobiliscie :))



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2006-01-26 21:56:40

Temat: Re: Pierogi Lubelskie
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marek W. napisal(a):

> Jasne ze bedzie zjadliwe..proporcji kaszy i sera nie trzymaj sie tak
> scisle...wszystko zalezy od tego jaki smak chcesz uzyskac...czy bardziej
>"kaszowe" czy bardziej "serowe" jak dasz wiecej sera to zawsze można dodać
>jaje albo i dwa..to farsz
> ścisnie....
> wazna jest tez nuta miety...ale ja bym radził zaopatrzyc sie w taka
> "luzem" a nie
> z torebek..kołki nie beda właziły potem w zeby..

Nie zrozumiałeś mnie :)
Jędrek prosił o dokładne ilości składników a Pszubart napisał/a ze w
zasadzie nieważne ile byleby proporcja kaszy do sera była 3:1 i do tego 15
torebek mięty, więc tak się tylko zastanawiam czy np. 3 łyżki kaszy + łyżka
sera + 15 torebek mięty to też da się jeszcze zjeść, czy może juz nie :))
Ania
--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
*************************www.madej.master.pl ************************
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone możliwości
regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2006-01-27 08:35:26

Temat: Re: Pierogi Lubelskie
Od: aniai <aniai_usun_to@i_to_tez.o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

@nn napisał(a):

>> I czemu nie pieprzowa? :O
>
> Bo spieprzysz pierogi ;)
> Ania (zgadywuję tylko :P)

Heh, a na to to nie wpadłam :) Kobieto, jestem pełna podziwu dla Twoich
zdolności logicznego myślenia :D

Pozdrawiam
Ania L.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2006-01-27 09:34:39

Temat: Re: Pierogi Lubelskie
Od: p...@v...pl (p...@v...pl) szukaj wiadomości tego autora

Dnia 26-01-2006, czw o godzinie 22:04 +0100, @nn napisał(a):
> p...@v...pl napisal(a):
>
> > Dnia 26-01-2006, czw o godzinie 14:27 +0100, Jędrek napisał(a):
> >> moglbys podac ilosci składników
> >> az
> >>
> > Farsz: najwięcej kaszy gryczanej gotowanej, mniej białego sera (3:1),
> > ale może być nieco więcej sera, jednak kaszy gryczanej musi być zawsze
> > więcej niż sera, mięta, ok. 15 torebek expresowych (wysypać z nich susz
> > mięty) do farszu, sporo pieprzu czarnego i sól do smaku.
>
> Czyli jeżeli wezmę 30 dag/3 torebki kaszy + 10 dag sera białego + 15 torebek
> suszu mietowego, to będzie to zjadliwe? Tak?
>
> Ania
Ja stosuję następującą proporcję:
2 szklanki kaszy gryczanej, kostka sera białego, 15 torebek expresowych
mięty, sporo pieprzu czarnego, sól do smaku.
Kaszę gryczaną gotuję z vegetą. Można dać jej trochę mniej jeśli nie
chce się robić dużej ilości pierogów. Można też dodać więcej białego
sera - to już kwestia gustu...
>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ciasto z czekoladą
czerwona kapusta na ciepłoa (jako surówka)
pasta rybna
Kolacja
Ziemniaki przemrożone

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »