| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-06 20:32:39
Temat: Piersi z Pana Kurczaka ????To znowu ja !
Co ciekawego Robicie z w/w padlinką. Jakie panierki, moze gulasz, obojetne -
tradycyjnie ostre gadgety mile widziane,
przeokrutne dzieki za kazda garść informacji
Popi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-08 15:26:36
Temat: Re: Piersi z Pana Kurczaka ????
----- Original Message -----
From: Popi <f...@k...net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, November 06, 2000 9:32 PM
Subject: Piersi z Pana Kurczaka ????
> Co ciekawego Robicie z w/w padlinką. Jakie panierki, moze gulasz,
obojetne -
> tradycyjnie ostre gadgety mile widziane,
> Popi
Same piersi to nie są ale można przystosować.
Zapewniam że jest to całkiem zjadliwe.
Kurczak Barbecue
Składniki:
duży kurczak
4 łyżki oleju
duża cebula
2 łyżki octu (5%)
1 łyżka wody
4 łyżki soku z cytryny
? szkl. ketchupu
? szkl. pasty pomidorowej
1 łyżka musztardy
? szkl. drobno posiekanego selera
1 łyżka maggi
1 ? szkl. wody
? łyżeczki soli
? łyżeczki tymianku
? łyżeczki chilli
? łyżeczki pieprzu
Kurczaka podzielić na małe porcje. Cztery łyżki oleju wlać na gorącą
patelnię, mocno rozgrzać, włożyć kawałki kurczaka. Smażyć do zrumienienia.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub do małej brytfanny. Pozostałe
składniki wymieszać w rondlu i doprowadzić do zagotowania. Mieszając
kilkakrotnie, polać kurczaka w naczyniu, przykryć. Wstawić do gorącego
piekarnika (180°C ) i piec 1 godz. wyjąć z piekarnika, pozostawić do
wystygnięcia. Podawać na zimno ze świeżym pieczywem i sałatą lub na gorąco z
ryżem.
Życzę smacznego
KAKTUS
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-08 20:20:11
Temat: Re: Piersi z Pana Kurczaka ????
Użytkownik "Popi" <f...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:8u74e9$kof$1@news.tpi.pl...
> To znowu ja !
>
> Co ciekawego Robicie z w/w padlinką. Jakie panierki, moze gulasz,
obojetne -
> tradycyjnie ostre gadgety mile widziane,
>
> przeokrutne dzieki za kazda garść informacji
>
> Popi
Wczoraj przetwarzałam piersi kurczaka na pyszne jedzonko...
Oczywiście bez żadnych przepisów... Taką po prostu wczoraj miałam
fantazję...
Dwie piersi z kurczak pokroiłam w poprzek włókien na kawałki grubości około
cm.
Oprószyłam mąką.
Wrzuciłam na odrobinę gorącego oleju i podsmażyłam.
Dodałam jedną średnią, drobno pokrojoną cebulkę, jedną pokrojoną w kostkę
czerwoną paprykę i około kilograma pokrojonej w plastry cukini... (Ja
cukinię wybieram młode - na kilogram wchodzą 3, nie wyrzucam wtedy pestek...
Jeśli cukinie są duże pestki trzeba usunąć.)
Przyprawiłam solą i oregano.
Dusiłam wszystko około pół godziny.
Było pyszne... Mniam...
Pozdruffka
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-09 12:44:10
Temat: Re: Piersi z Pana Kurczaka ????f...@k...net.pl (Popi) wrote in <8u74e9$kof$1@news.tpi.pl>:
>To znowu ja !
>
>Co ciekawego Robicie z w/w padlinką. Jakie panierki, moze gulasz,
>obojetne - tradycyjnie ostre gadgety mile widziane,
>
>przeokrutne dzieki za kazda garść informacji
>
>Popi
>
>
Wczoraj zrobilem sobie nastepujacy obiadek:
pokroilem 2 piersi na male kawaleczki (2-3 centymetry), podsmazylem z 1
cebulka na oleju, a gdy sie przyrumienily dodalem 25 dkg ryzu, gdy ryz
sie przysmazyl (robi sie wtedy bialy) dodalem dwie lyzki wody. Mieszajac
i dolewajac w razie potrzeby wody gotowalem 20 minut. Nastepnie dodalem
przyprawy: lyzke sosu sojowego, troche ostrego sosu chilly, rozgnieciony
czosnek, troche papryki, a po chwili sloik groszku z marchewka i puszke
kukurydzy. Chwile sie zapieka i mozna jesc. Pycha.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-09 13:51:12
Temat: Re: Piersi z Pana Kurczaka ????> Co ciekawego Robicie z w/w padlinką. Jakie panierki, moze gulasz,
obojetne -
> tradycyjnie ostre gadgety mile widziane,
Ja ja czasami robie w ciescie (niby po chinsku), ale przepisu z glowy nie
podam. Jak nie zapomne, to przyniose jutro.
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-12 22:05:04
Temat: Re: Piersi z Pana Kurczaka ????"Prymitywny leniwiec"
Danie proste i bez bajerów, ale podatne na manipulacje ingrediencyjne.
Pierś kurczęca - ilość warunkowana apetytem i pojemnością patelni.
cebulka, sos słodko-kwaśny (forma dowolna)
przyprawy wszelkie w ilościach stosownych.
Kurczę w kostkę rach ciach ciach.
Cebulkę w postać ulubioną jak wyżej.
Mięsko podsmarzyć na szybkiego i większym ogienku przez dowolną chwilę
unikając nieprzyjenych zwegleń.
Dodać cebulkę (można wczesniej, ale ja wolę podduszoną od zeszklonej
tradycyjnie).
Następnie ogień pomniejszyć znacząco i dusić mięsko do uzyskania
konsystencji jędrno-soczysto-kruchej.
Nic wyszukanego, ale takie kostki mają tak cudną konsystencję, tak radośnie
pękają w ustach i spływają aromatycznym sokiem. mniam...
Jacek Kostka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-13 12:59:48
Temat: Re: Piersi z Pana Kurczaka ????Asiu,
a jak ktoś bardzo nie lubi cukinii ?? to co innego można dać do tego
Kuraka???
i z czym to zjedliście? z ryżem?
pozdrawiam całą grupę!
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-13 13:45:53
Temat: Re: Piersi z Pana Kurczaka ????
Użytkownik "ll" <l...@l...pl> napisał...
> a jak ktoś bardzo nie lubi cukinii ?? to co innego można dać do tego
> Kuraka???
Moja mama robi z ogórkiem pokrojonym w słupki, ale ja wolę z cukinią...
A mój teść, ile razy robiłam coś z cukinią, to mówił, że to kapustka... Może
można z kapustą i efekt będzie podobny? Nie wiem...
> i z czym to zjedliście? z ryżem?
Ryż u mnie w domku jada się rzadko... Tylko wtedy jak robię "rzeczy
chińskowate"...
Zazwyczaj ziemniaczki, a tamtym razem były pyzy - takie kupione -
mrożonka... To jest skutek mojego szczytowego lenistwa... Takich pyz nie
trzeba obierać... :)))
Pozdruffka
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-14 10:51:59
Temat: Re: Piersi z Pana Kurczaka ????Piersi kurczaka faszerowane pieczarkami:
- piersi kurcz. - ilosc dowolna
- pieczarki obrac i drobniutko posiekac
- podsmazyc pieczarki razem z drobno pokrojona cebulka
- ostudzic i dodac jajko, troche zmielonego chleba ( lub tartej bulki ) i
troche tartego zoltego sera i zrobic z tego wszystkiego ladna "ciapke" i
dobrze przyprawic pieprzem, sola itp.
- nakladac "ciapke" na posypane przyprawa do kurczaka piersi i spiac je
wykalaczkami
- obsmazyc na lekko brozowy kolor na patelni, a potem na ok.15 min. do
piekarnika
Tez niby proste, ale pycha!
Pozdr.,
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-15 06:44:03
Temat: Re: Piersi z Pana Kurczaka ????Potrawa nazywa sie w moim zeszycie "wen szan ci ting". Nie wiem, co to jest
w oryginale:)
Skladniki
2 duze piersi kurczaka
1/2 szklanki pedow bambusa lub 4-5 pieczarek
1 slodka czerwona papryka
2-3 piorka szczypioru
1 1/2 lyzeczki pokruszonych strakow pieprzu tureckiego (usunac nasiona),
chili lub ostrej papryki w proszku (1 lyzeczka)
1 lyzeczka soli
1 jaji
1 lyzka maki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju
2 lyzki smalcu
5 lyzek rosolu kurzego
1 lyzka wodki
1 lyzka jasnego sosu sojowego
1 lyzeczka oleju sezamowego
Przygotowanie
1. Mieso pokroic w kostki, dokladnie posolic (najlepiej palcami) i wlozyc do
miski
2. Pokroic na kawalki pedy (pieczarki), papryke; szczypior na ok 2 cm
kawalki
3. Jajo ubic z maka (ja robie to tak, ze ubijam piane z bialek, potem dodaje
zoltka i do takiego kogla-mogla delikatnie make - to daje nieco inne niz
oryginalne ciasto, ale mi bardzo smakuje:))
4. Najlepiej w woku (ja uzywam patelni) rozgrzac mocno olej i smazyc
zamoczone w ciescie mieso ok 1 1/2 min; wyjac
5. Zlac olej, rozgrzac na duzym ogniu smalec, dodac pedy (pieczarki),
papryke i pieprz (chili do plynow). Smazyc mieszajak ok 2 min
6. Rosol wymieszac z wodka, sosem sojowym, olejem sezamowym (chili) i wlac
do smarzacych sie jarzyn.
7. Wlozyc mieso na ok 1/2 min
8. Podawac z ryzem na sypko.
Smacznego. W sumie jest to proste, a smaczne
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |