Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pipek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pipek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-09-14 20:56:15

Temat: Pipek
Od: "Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich!

Szukam przepisu na pipek, który jakiś czas temu był podawany w programie
Roberta Makłowicza przez pana Leopolda Kozłowskiego.

Pozdrawiam,
Katarzyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-09-16 00:03:41

Temat: Re: Pipek
Od: "Izabela Sowula" <i...@l...net> szukaj wiadomości tego autora

to juz przerabialismy niedawno - siegnij do archiwum

Iza
"Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> wrote in message
news:39c13a75.0@news.qdnet.pl...
> Witam wszystkich!
>
> Szukam przepisu na pipek, który jakio czas temu był podawany w programie
> Roberta Makłowicza przez pana Leopolda Kozłowskiego.
>
> Pozdrawiam,
> Katarzyna
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-17 18:10:56

Temat: Re: Pipek
Od: "Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja tego nie przerabiałam... Może ciut więcej info na temat archiwum, gdzie t
ego szukać?
Katarzyna
Użytkownik Izabela Sowula <i...@l...net> w wiadomości do grup dyskusyj
nych napisał:8pudbi$pah$...@s...com...
> to juz przerabialismy niedawno - siegnij do archiwum
>
> Iza
> "Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> wrote in message
> news:39c13a75.0@news.qdnet.pl...
> > Witam wszystkich!
> >
> > Szukam przepisu na pipek, który jakio czas temu był podawany w programie
> > Roberta Makłowicza przez pana Leopolda Kozłowskiego.
> >
> > Pozdrawiam,
> > Katarzyna
> >
> >
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-17 22:57:20

Temat: Re: Pipek-przepis
Od: "Izabela Sowula" <i...@l...net> szukaj wiadomości tego autora

czesc,
ja uzywam :

www.com.pl

chociaz jest jeszcze inny link, ktorego nie znam

a ponizej kopia przepisu z lipca tego roku chociaz pod nazwa pipki:

Witaj, sadyl!
> HEJ - wracam do temata - ludzie, znajdzcie jakiegos rodowitego Zyda bo
> przez te PIPKI spac nie moge :))
Macie mnie! Jestem Zydem i nie tylko rodowitym, jestem z Jerozolimy.
> Dzieki Grupie jestem przekonany, ze pipki robi sie z nadziewanych skórek
> z szyj gesich.
Jezeli to PIPKI :-)), to prosze, masz przepis:
Nadziewana szyjka gesia (tak samo z kury)
Skorka z gesiej (albo kurzej) szyjki
Nadzienie 1: 3 lyzki maki, lyzka kaszy manny,
2 lyzki drobno pokrajanego
tluszczu gesiego albo kurzego, sol, pieprz, lyzka posiekanej cebuli (dla
kurzej dwa razy mniej)
Nadzienie 2: 4 lyzki zmlelonej wolowiny lub cieleciny, jajko, lyzka posie-
kanej cebuli, lyzka tartej bulki, sol, pieprz (dla kurzej dwa razy mniej)
1. Szyjke gesi doktadnie opalic, wymyc i zdjac.
2. Wymieszanym dobrze nadzieniem napelnic szyjke niezbyt scislo, konce
zeszyc mocna nicia.
3. Po obgotowaniu upiec w brytfannie z gesia (mozna szyjke udusic - sposob
B).
4. Przed podaniem usunac nici i pokrajac w ukosne grube plastry.
5. Podawac na przystawke z pieczywem lub z gesia jako CZESC skladowa dania,

Sposob A.
1. Oczyszczona marchew umyc i pokrajac w krazki, cebule posiekac, wylozyc na
patelnie i lekko podsmarzyc.
2. Zaprawe wlozyc do rondla.
3. Przygotowana szyjke wylozyc do rondla na zaprawe, dolac wrzatek (zeby
tylko przykryl szyjke), przykryc.
4. Dusic na malym ogniu do gotowosci.
Smacznego,
Mark Abramovich



"Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> wrote in message
news:39c508f7.0@news.qdnet.pl...
> Ja tego nie przerabiałam... Może ciut więcej info na temat archiwum, gdzie
t
> ego szukać?
> Katarzyna
> Użytkownik Izabela Sowula <i...@l...net> w wiadomości do grup
dyskusyj
> nych napisał:8pudbi$pah$...@s...com...
> > to juz przerabialismy niedawno - siegnij do archiwum
> >
> > Iza
> > "Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> wrote in message
> > news:39c13a75.0@news.qdnet.pl...
> > > Witam wszystkich!
> > >
> > > Szukam przepisu na pipek, który jakio czas temu był podawany w
programie
> > > Roberta Makłowicza przez pana Leopolda Kozłowskiego.
> > >
> > > Pozdrawiam,
> > > Katarzyna
> > >
> > >
> >
> >
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-18 09:02:52

Temat: Re: Pipek
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Izabela Sowula wrote:
>
> to juz przerabialismy niedawno - siegnij do archiwum
>
> Iza
> "Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> wrote in message
> news:39c13a75.0@news.qdnet.pl...
> > Witam wszystkich!
> >
> > Szukam przepisu na pipek, który jakio czas temu był podawany w programie
> > Roberta Makłowicza przez pana Leopolda Kozłowskiego.
> >

Eh - nie całkiem.
Gadaliśmy o pipkach i o programie Makłowicza, przepisu natomiast nikt
nie podał na grupie (chyba, że przeoczyłem)
W ogólnym zarysie - Makłowicz (a właściwie p. Leopold) robił duszone
żołądki drobiowe z duszonym czosnkiem w całości (bez obierania ząbków)
Szczegółów nie pamiętam - sorry

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-30 15:43:02

Temat: Re: Pipek
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> wrote in message
news:39c13a75.0@news.qdnet.pl...
> Witam wszystkich!
>
> Szukam przepisu na pipek, który jakiś czas temu był podawany w programie
> Roberta Makłowicza przez pana Leopolda Kozłowskiego.

Witaj Kasiu

Umyć żołądki drobiowe (najlepsze są z kurczaków).Sparzyć wrzątkiem. Włożyć
do garnka, dodać podsmażoną cebulę w kostkę(na 1/2 kg żołądków dajemy 4
większe cebule), szklankę wody i vegetę. Dusić do miękkości (dolewać wody w
razie potrzeby)+ przyprawy,np.curry, imbir,pieprz.Kiedy są już miękkie,dodać
czerwoną fasolkę meksykańską z puszki(1/2 puszki i pół zalewy z tej
fasolki).Całość zagrzać.Sos zawiesić lekko mąką.
Pipki najlepiej smakują z blinami.
Bliny:
2 dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru,soli do smaku, mąka tortowa i
woda.Wymieszać dobrze (wybić łyżką)-konsystencja jak na racuchy(nie za
gęsta,bo twarde i nie za rzadka,bo się rozlewają na patelni). Zostawić w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Smażyć na oleju małe blinki- wielkości
ziemniaczanych placków.
To przepis mojej Mamy - spisała pod dyktando Jola



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kuchnia Milionerów (lekko OT)
Jak zrobić chałwę?
Pikantna historia świata
Czarny bez
Tiramisu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »