« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-14 20:56:15
Temat: PipekWitam wszystkich!
Szukam przepisu na pipek, który jakiś czas temu był podawany w programie
Roberta Makłowicza przez pana Leopolda Kozłowskiego.
Pozdrawiam,
Katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-16 00:03:41
Temat: Re: Pipekto juz przerabialismy niedawno - siegnij do archiwum
Iza
"Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> wrote in message
news:39c13a75.0@news.qdnet.pl...
> Witam wszystkich!
>
> Szukam przepisu na pipek, który jakio czas temu był podawany w programie
> Roberta Makłowicza przez pana Leopolda Kozłowskiego.
>
> Pozdrawiam,
> Katarzyna
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-17 18:10:56
Temat: Re: PipekJa tego nie przerabiałam... Może ciut więcej info na temat archiwum, gdzie t
ego szukać?
Katarzyna
Użytkownik Izabela Sowula <i...@l...net> w wiadomości do grup dyskusyj
nych napisał:8pudbi$pah$...@s...com...
> to juz przerabialismy niedawno - siegnij do archiwum
>
> Iza
> "Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> wrote in message
> news:39c13a75.0@news.qdnet.pl...
> > Witam wszystkich!
> >
> > Szukam przepisu na pipek, który jakio czas temu był podawany w programie
> > Roberta Makłowicza przez pana Leopolda Kozłowskiego.
> >
> > Pozdrawiam,
> > Katarzyna
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-17 22:57:20
Temat: Re: Pipek-przepisczesc,
ja uzywam :
www.com.pl
chociaz jest jeszcze inny link, ktorego nie znam
a ponizej kopia przepisu z lipca tego roku chociaz pod nazwa pipki:
Witaj, sadyl!
> HEJ - wracam do temata - ludzie, znajdzcie jakiegos rodowitego Zyda bo
> przez te PIPKI spac nie moge :))
Macie mnie! Jestem Zydem i nie tylko rodowitym, jestem z Jerozolimy.
> Dzieki Grupie jestem przekonany, ze pipki robi sie z nadziewanych skórek
> z szyj gesich.
Jezeli to PIPKI :-)), to prosze, masz przepis:
Nadziewana szyjka gesia (tak samo z kury)
Skorka z gesiej (albo kurzej) szyjki
Nadzienie 1: 3 lyzki maki, lyzka kaszy manny,
2 lyzki drobno pokrajanego
tluszczu gesiego albo kurzego, sol, pieprz, lyzka posiekanej cebuli (dla
kurzej dwa razy mniej)
Nadzienie 2: 4 lyzki zmlelonej wolowiny lub cieleciny, jajko, lyzka posie-
kanej cebuli, lyzka tartej bulki, sol, pieprz (dla kurzej dwa razy mniej)
1. Szyjke gesi doktadnie opalic, wymyc i zdjac.
2. Wymieszanym dobrze nadzieniem napelnic szyjke niezbyt scislo, konce
zeszyc mocna nicia.
3. Po obgotowaniu upiec w brytfannie z gesia (mozna szyjke udusic - sposob
B).
4. Przed podaniem usunac nici i pokrajac w ukosne grube plastry.
5. Podawac na przystawke z pieczywem lub z gesia jako CZESC skladowa dania,
Sposob A.
1. Oczyszczona marchew umyc i pokrajac w krazki, cebule posiekac, wylozyc na
patelnie i lekko podsmarzyc.
2. Zaprawe wlozyc do rondla.
3. Przygotowana szyjke wylozyc do rondla na zaprawe, dolac wrzatek (zeby
tylko przykryl szyjke), przykryc.
4. Dusic na malym ogniu do gotowosci.
Smacznego,
Mark Abramovich
"Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> wrote in message
news:39c508f7.0@news.qdnet.pl...
> Ja tego nie przerabiałam... Może ciut więcej info na temat archiwum, gdzie
t
> ego szukać?
> Katarzyna
> Użytkownik Izabela Sowula <i...@l...net> w wiadomości do grup
dyskusyj
> nych napisał:8pudbi$pah$...@s...com...
> > to juz przerabialismy niedawno - siegnij do archiwum
> >
> > Iza
> > "Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> wrote in message
> > news:39c13a75.0@news.qdnet.pl...
> > > Witam wszystkich!
> > >
> > > Szukam przepisu na pipek, który jakio czas temu był podawany w
programie
> > > Roberta Makłowicza przez pana Leopolda Kozłowskiego.
> > >
> > > Pozdrawiam,
> > > Katarzyna
> > >
> > >
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-18 09:02:52
Temat: Re: Pipek
Izabela Sowula wrote:
>
> to juz przerabialismy niedawno - siegnij do archiwum
>
> Iza
> "Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> wrote in message
> news:39c13a75.0@news.qdnet.pl...
> > Witam wszystkich!
> >
> > Szukam przepisu na pipek, który jakio czas temu był podawany w programie
> > Roberta Makłowicza przez pana Leopolda Kozłowskiego.
> >
Eh - nie całkiem.
Gadaliśmy o pipkach i o programie Makłowicza, przepisu natomiast nikt
nie podał na grupie (chyba, że przeoczyłem)
W ogólnym zarysie - Makłowicz (a właściwie p. Leopold) robił duszone
żołądki drobiowe z duszonym czosnkiem w całości (bez obierania ząbków)
Szczegółów nie pamiętam - sorry
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-30 15:43:02
Temat: Re: Pipek
"Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> wrote in message
news:39c13a75.0@news.qdnet.pl...
> Witam wszystkich!
>
> Szukam przepisu na pipek, który jakiś czas temu był podawany w programie
> Roberta Makłowicza przez pana Leopolda Kozłowskiego.
Witaj Kasiu
Umyć żołądki drobiowe (najlepsze są z kurczaków).Sparzyć wrzątkiem. Włożyć
do garnka, dodać podsmażoną cebulę w kostkę(na 1/2 kg żołądków dajemy 4
większe cebule), szklankę wody i vegetę. Dusić do miękkości (dolewać wody w
razie potrzeby)+ przyprawy,np.curry, imbir,pieprz.Kiedy są już miękkie,dodać
czerwoną fasolkę meksykańską z puszki(1/2 puszki i pół zalewy z tej
fasolki).Całość zagrzać.Sos zawiesić lekko mąką.
Pipki najlepiej smakują z blinami.
Bliny:
2 dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru,soli do smaku, mąka tortowa i
woda.Wymieszać dobrze (wybić łyżką)-konsystencja jak na racuchy(nie za
gęsta,bo twarde i nie za rzadka,bo się rozlewają na patelni). Zostawić w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Smażyć na oleju małe blinki- wielkości
ziemniaczanych placków.
To przepis mojej Mamy - spisała pod dyktando Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |