« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-14 20:05:52
Temat: TiramisuWitam wszystkich.
Mam pewne pytanie dotyczace tiramisu. Mianowice jak sie nazywa ser z którego
robiony jest ten deser?.
Kiedys pamietalam ale wyleciolo mi z glowy.
Z gory dzieki
Paula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-14 20:37:55
Temat: Re: Tiramisu
Użytkownik Paula <s...@p...wp.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8prb9b$o7k$...@n...tpi.pl...
> Witam wszystkich.
>
> Mam pewne pytanie dotyczace tiramisu. Mianowice jak sie nazywa ser z
którego
> robiony jest ten deser?.
> Kiedys pamietalam ale wyleciolo mi z glowy.
Mascarpone (mniam, mniam :-))
Camille
(dla przyjaciół Kamila Perczak)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-15 05:46:45
Temat: Re: TiramisuTo MASCARPONE
----- Original Message -----
From: Paula <s...@p...wp.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, September 14, 2000 10:05 PM
Subject: Tiramisu
> Witam wszystkich.
>
> Mam pewne pytanie dotyczace tiramisu. Mianowice jak sie nazywa ser z
którego
> robiony jest ten deser?.
> Kiedys pamietalam ale wyleciolo mi z glowy.
>
> Z gory dzieki
>
> Paula
>
>
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-15 06:34:30
Temat: Re: Tiramisujak smakuje ten serek?
z czym (oprócz tiramisu) się komponuje?
słodki, słony, kwaśny?
dzięki :-)
Dorota
Użytkownik "Camille" <c...@m...pl> napisał w wiadomości
news:8prc7d$ps4$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Paula <s...@p...wp.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:8prb9b$o7k$...@n...tpi.pl...
> > Witam wszystkich.
> >
> > Mam pewne pytanie dotyczace tiramisu. Mianowice jak sie nazywa ser z
> którego
> > robiony jest ten deser?.
> > Kiedys pamietalam ale wyleciolo mi z glowy.
>
> Mascarpone (mniam, mniam :-))
>
> Camille
> (dla przyjaciół Kamila Perczak)
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-15 07:08:29
Temat: Re: TiramisuTen pieszczotliwie zwany SEREK to ponad 80% tłuszczu!!! Dla porównania
dodam, że masło ma powyżej 82%. To kwintesencja tłuszczu, do niczego innego
go nie stosuję. Ale w TIRAMISU' smakuje WYŚMIENICIE.
Pozdrawiam
Justy
----- Original Message -----
From: Dorota <b...@f...hoga.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, September 15, 2000 8:34 AM
Subject: Re: Tiramisu
> jak smakuje ten serek?
> z czym (oprócz tiramisu) się komponuje?
> słodki, słony, kwaśny?
>
> dzięki :-)
> Dorota
>
> Użytkownik "Camille" <c...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:8prc7d$ps4$1@news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik Paula <s...@p...wp.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych
> > napisał:8prb9b$o7k$...@n...tpi.pl...
> > > Witam wszystkich.
> > >
> > > Mam pewne pytanie dotyczace tiramisu. Mianowice jak sie nazywa ser z
> > którego
> > > robiony jest ten deser?.
> > > Kiedys pamietalam ale wyleciolo mi z glowy.
> >
> > Mascarpone (mniam, mniam :-))
> >
> > Camille
> > (dla przyjaciół Kamila Perczak)
> >
> >
>
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-15 08:12:38
Temat: Re: Tiramisumarscapone
--
pozdrawiam bardzo serdecznie
g. ostrovsky well deren
ps. always take the west
Użytkownik Paula <s...@p...wp.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8prb9b$o7k$...@n...tpi.pl...
> Witam wszystkich.
>
> Mam pewne pytanie dotyczace tiramisu. Mianowice jak sie nazywa ser z
którego
> robiony jest ten deser?.
> Kiedys pamietalam ale wyleciolo mi z glowy.
>
> Z gory dzieki
>
> Paula
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-15 08:28:25
Temat: Re: Tiramisudzieki :-))
wyglada na to, ze ow serek to po prostu tluste serzysko
:-))
czy sama przyrzadzasz tiramisu?
masz sprawdzony przepis?
Tiramisu zawsze wydawalo mi sie przepysznym, lecz bardzo pracochlonnym
deserem.
Użytkownik "Justyna Rudowska" <j...@m...com.pl> napisał w
wiadomości news:000901c01ee3$c2ab7580$8b8d808b@zakupy...
> Ten pieszczotliwie zwany SEREK to ponad 80% tłuszczu!!! Dla porównania
> dodam, że masło ma powyżej 82%. To kwintesencja tłuszczu, do niczego
innego
> go nie stosuję. Ale w TIRAMISU' smakuje WYŚMIENICIE.
> Pozdrawiam
> Justy
>
> ----- Original Message -----
> From: Dorota <b...@f...hoga.pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Friday, September 15, 2000 8:34 AM
> Subject: Re: Tiramisu
>
>
> > jak smakuje ten serek?
> > z czym (oprócz tiramisu) się komponuje?
> > słodki, słony, kwaśny?
> >
> > dzięki :-)
> > Dorota
> >
> > Użytkownik "Camille" <c...@m...pl> napisał w wiadomości
> > news:8prc7d$ps4$1@news.tpi.pl...
> > >
> > > Użytkownik Paula <s...@p...wp.pl> w wiadomości do grup
> > dyskusyjnych
> > > napisał:8prb9b$o7k$...@n...tpi.pl...
> > > > Witam wszystkich.
> > > >
> > > > Mam pewne pytanie dotyczace tiramisu. Mianowice jak sie nazywa ser z
> > > którego
> > > > robiony jest ten deser?.
> > > > Kiedys pamietalam ale wyleciolo mi z glowy.
> > >
> > > Mascarpone (mniam, mniam :-))
> > >
> > > Camille
> > > (dla przyjaciół Kamila Perczak)
> > >
> > >
> >
>
> --
> Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
> http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-15 12:00:35
Temat: Re: TiramisuMozna z niego zrobic krem czekoladowy - po prostu wymieszac z roztopiona
czekolada. Super sprawa do "napychania" np. nalesnikow.
Pozdr.,
Danka
"Dorota" <b...@f...hoga.pl> schreef in bericht
news:8psfi6$qhg$1@flis.man.torun.pl...
> jak smakuje ten serek?
> z czym (oprócz tiramisu) się komponuje?
> słodki, słony, kwaśny?
>
> dzięki :-)
> Dorota
>
> Użytkownik "Camille" <c...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:8prc7d$ps4$1@news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik Paula <s...@p...wp.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych
> > napisał:8prb9b$o7k$...@n...tpi.pl...
> > > Witam wszystkich.
> > >
> > > Mam pewne pytanie dotyczace tiramisu. Mianowice jak sie nazywa ser z
> > którego
> > > robiony jest ten deser?.
> > > Kiedys pamietalam ale wyleciolo mi z glowy.
> >
> > Mascarpone (mniam, mniam :-))
> >
> > Camille
> > (dla przyjaciół Kamila Perczak)
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-15 16:35:38
Temat: Re: Tiramisu> czy sama przyrzadzasz tiramisu?
> masz sprawdzony przepis?
> Tiramisu zawsze wydawalo mi sie przepysznym, lecz bardzo pracochlonnym
> deserem.
Wbrew pozorom nie tak bardzo.
na ok. 8 porcji potrzeba
1 opakowanie(100g) biszkoptów-mogą być te podłużne
1 filiżanka mocnej kawy z ekspresu
4 kieliszki likieru kawowego,wiśniowego lub pomarańczowego (ja raz z
braku takowego zrobiłam to z whisky + zapach pomarańczowy+ odrobina
wody)
2 kubki(po200g)słodkiej śmietany
3 torebki zagęstnika do śmietany(może być Oetkera)
75 g drobnego cukru
1 łyżeczkamielonego cynamonu
wydrążony miąższ z 1 strąka wanilii(można zastąpić cukrem waniliowym)
200 g sera mascarpone lub śmietankowego twarożku
Biszkopty położyć jeden obok drugiego w prostokątnej formie i pokropić kawą
i likierem. Śmietanę ubijać 1 min. mikserem. Zagęstnik do śmietany wymieszać
z cukrem, cynamonem i miąższem wanilii, dodać do śmietany i ubić na
sztywno.Ser mascarpone lub twarożek wymieszać ze śmietaną.Połowę biszkoptów
włożyć do np szklanej miski i przykryć połową kremu
serowo-śmietanowego.Następnie pozostałe biszkopty i znowu na wierzchu
krem.. Wstawić do lodówki.Przed podaniem oprószyć deser proszkiem kakao i
udekorować np. listkami mięty i cieniutkimi paskami skórki z cytryny.
Deser oryginalny i nieporównywalny z żadnym innym:))
Pozdrawiam i życzę smacznego
Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-15 22:07:07
Temat: Re: Tiramisu
Użytkownik Dorota <b...@f...hoga.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8psfi6$qhg$...@f...man.torun.pl...
> jak smakuje ten serek?
> z czym (oprócz tiramisu) się komponuje?
> słodki, słony, kwaśny?
>
Ja jadłam mascarpone tylko w postaci tiramisu (prawie się uzależniłam;-)),
ale niedawno w książce pt. "Kuchnia włoska" znalazłam przepis na "Copa di
mascarpone" - deser z mascarpone i truskawkami. Jeśli chcesz przepis, to
wstukam.
Camille
(dla przyjaciół Kamila Perczak)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |