Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tiramisu
Date: Fri, 15 Sep 2000 18:35:38 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <8ptj3r$84b$1@news.tpi.pl>
References: <8prb9b$o7k$1@news.tpi.pl> <8prc7d$ps4$1@news.tpi.pl>
<8psfi6$qhg$1@flis.man.torun.pl> <000901c01ee3$c2ab7580$8b8d808b@zakupy>
<8psm7q$4ss$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 969035707 8331 213.25.246.186 (15 Sep 2000 16:35:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Sep 2000 16:35:07 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33909
Ukryj nagłówki
> czy sama przyrzadzasz tiramisu?
> masz sprawdzony przepis?
> Tiramisu zawsze wydawalo mi sie przepysznym, lecz bardzo pracochlonnym
> deserem.
Wbrew pozorom nie tak bardzo.
na ok. 8 porcji potrzeba
1 opakowanie(100g) biszkoptów-mogą być te podłużne
1 filiżanka mocnej kawy z ekspresu
4 kieliszki likieru kawowego,wiśniowego lub pomarańczowego (ja raz z
braku takowego zrobiłam to z whisky + zapach pomarańczowy+ odrobina
wody)
2 kubki(po200g)słodkiej śmietany
3 torebki zagęstnika do śmietany(może być Oetkera)
75 g drobnego cukru
1 łyżeczkamielonego cynamonu
wydrążony miąższ z 1 strąka wanilii(można zastąpić cukrem waniliowym)
200 g sera mascarpone lub śmietankowego twarożku
Biszkopty położyć jeden obok drugiego w prostokątnej formie i pokropić kawą
i likierem. Śmietanę ubijać 1 min. mikserem. Zagęstnik do śmietany wymieszać
z cukrem, cynamonem i miąższem wanilii, dodać do śmietany i ubić na
sztywno.Ser mascarpone lub twarożek wymieszać ze śmietaną.Połowę biszkoptów
włożyć do np szklanej miski i przykryć połową kremu
serowo-śmietanowego.Następnie pozostałe biszkopty i znowu na wierzchu
krem.. Wstawić do lodówki.Przed podaniem oprószyć deser proszkiem kakao i
udekorować np. listkami mięty i cieniutkimi paskami skórki z cytryny.
Deser oryginalny i nieporównywalny z żadnym innym:))
Pozdrawiam i życzę smacznego
Jola
|