Data: 2000-09-15 16:35:38
Temat: Re: Tiramisu
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> czy sama przyrzadzasz tiramisu?
> masz sprawdzony przepis?
> Tiramisu zawsze wydawalo mi sie przepysznym, lecz bardzo pracochlonnym
> deserem.
Wbrew pozorom nie tak bardzo.
na ok. 8 porcji potrzeba
1 opakowanie(100g) biszkoptów-mogą być te podłużne
1 filiżanka mocnej kawy z ekspresu
4 kieliszki likieru kawowego,wiśniowego lub pomarańczowego (ja raz z
braku takowego zrobiłam to z whisky + zapach pomarańczowy+ odrobina
wody)
2 kubki(po200g)słodkiej śmietany
3 torebki zagęstnika do śmietany(może być Oetkera)
75 g drobnego cukru
1 łyżeczkamielonego cynamonu
wydrążony miąższ z 1 strąka wanilii(można zastąpić cukrem waniliowym)
200 g sera mascarpone lub śmietankowego twarożku
Biszkopty położyć jeden obok drugiego w prostokątnej formie i pokropić kawą
i likierem. Śmietanę ubijać 1 min. mikserem. Zagęstnik do śmietany wymieszać
z cukrem, cynamonem i miąższem wanilii, dodać do śmietany i ubić na
sztywno.Ser mascarpone lub twarożek wymieszać ze śmietaną.Połowę biszkoptów
włożyć do np szklanej miski i przykryć połową kremu
serowo-śmietanowego.Następnie pozostałe biszkopty i znowu na wierzchu
krem.. Wstawić do lodówki.Przed podaniem oprószyć deser proszkiem kakao i
udekorować np. listkami mięty i cieniutkimi paskami skórki z cytryny.
Deser oryginalny i nieporównywalny z żadnym innym:))
Pozdrawiam i życzę smacznego
Jola
|