« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-14 19:04:57
Temat: Kurczak po chińsku (?)Ostatnio w chińskiej knajpce jadłam kawałeczki kurczaka smażone w cieście i
polane takim fajnym kisielkowatym sosem . Było to bardzo smaczne i
chciałabym powtórzyć to w domu, ale nie mam pomysłu na to ciasto - mam
wrażenie, że nie było to zwykłe ciasto naleśnikowe. Może ktoś jadł coś
podobnego i wie jak zrobić?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-14 22:25:34
Temat: Re: Kurczak po chińsku (?)
Użytkownik AniaS <a...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8pr7g4$c47$...@n...tpi.pl...
> Ostatnio w chińskiej knajpce jadłam kawałeczki kurczaka smażone w cieście
i
> polane takim fajnym kisielkowatym sosem . Było to bardzo smaczne i
> chciałabym powtórzyć to w domu, ale nie mam pomysłu na to ciasto - mam
> wrażenie, że nie było to zwykłe ciasto naleśnikowe. Może ktoś jadł coś
> podobnego i wie jak zrobić?
>
>
Słyszałem, że w chinszczyźnie kawałki filetu z kurczaka obtacza się w mące
kartoflanej rozmieszanej z jajkiem (1 jajko - 1 łyżka mąki) i smaży na
głębokim tłuszczu przez
1 - 2 min.
--
Nowy, atrakcyjny, chetnie zmieni wlasciciela. http://konkurs.rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-15 13:19:20
Temat: Re: Kurczak po chińsku (?)Ciasto do kurczaka po chińsku co skośni nazywają Gon Bao robię z jaja, mąki,
bułki tartej i wiórków kokosowych. Można dodać trochę mąki kartoflanej.
AniaS napisał(a) w wiadomości: <8pr7g4$c47$1@news.tpi.pl>...
>Ostatnio w chińskiej knajpce jadłam kawałeczki kurczaka smażone w cieście i
>polane takim fajnym kisielkowatym sosem . Było to bardzo smaczne i
>chciałabym powtórzyć to w domu, ale nie mam pomysłu na to ciasto - mam
>wrażenie, że nie było to zwykłe ciasto naleśnikowe. Może ktoś jadł coś
>podobnego i wie jak zrobić?
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-15 20:17:52
Temat: Re: Kurczak po chińsku (?)Dzięki, wypróbuję. A w kwestii kisielkowatego sosu nie macie może jakichś
doświadczeń? Na pewno mąka ziemniaczana, ale co jeszcze?
Pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-17 20:00:00
Temat: Re: Kurczak po chińsku (?)
Użytkownik AniaS <a...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8pr7g4$c47$...@n...tpi.pl...
> Ostatnio w chińskiej knajpce jadłam kawałeczki kurczaka smażone w cieście
i
> polane takim fajnym kisielkowatym sosem . Było to bardzo smaczne i
> chciałabym powtórzyć to w domu, ale nie mam pomysłu na to ciasto - mam
> wrażenie, że nie było to zwykłe ciasto naleśnikowe. Może ktoś jadł coś
> podobnego i wie jak zrobić?
>
>
To moglo byc zwykle ciasto nalesnikowe, ale zamiast zwyklej maki daje sie
moke kukurydziana, sojowa albo ryzowa (wszystkie do kupienie w
hipermarketach). Mozna tez dodac odrobine jakiegos alkoholu (chocby zwyklej
wodki) to nie bedzie ciasto tak wchlanialo tluszczu ze smazenia i bedzie
bardziej chrupiace. Acha, i calosc sie oczywiscie smazy na glebokim
tluszczu.
diGoose
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-18 10:36:50
Temat: Re: Kurczak po chińsku (?)Użytkownik AniaS <a...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8q32jc$7e1$...@n...tpi.pl...
> Dzięki, wypróbuję. A w kwestii kisielkowatego sosu nie macie może jakichś
> doświadczeń? Na pewno mąka ziemniaczana, ale co jeszcze?
> Pozdrawiam
> Ania
>
Np. Szklanka bulionu, 1-2 lyzki miodu, 2 lyzki octu winnego, 2 lyzki sosu
sojowego, chili (albo imbir, zalezy jaka ma byc glowna nuta) i 2 lyzki maki
ziemniaczanej. To najprostsza wersja.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |