Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pipek
Date: Sat, 30 Sep 2000 17:43:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 27
Message-ID: <8r51jc$bgo$1@news.tpi.pl>
References: <3...@n...qdnet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 970328492 11800 213.25.246.186 (30 Sep 2000 15:41:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Sep 2000 15:41:32 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34686
Ukryj nagłówki
"Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> wrote in message
news:39c13a75.0@news.qdnet.pl...
> Witam wszystkich!
>
> Szukam przepisu na pipek, który jakiś czas temu był podawany w programie
> Roberta Makłowicza przez pana Leopolda Kozłowskiego.
Witaj Kasiu
Umyć żołądki drobiowe (najlepsze są z kurczaków).Sparzyć wrzątkiem. Włożyć
do garnka, dodać podsmażoną cebulę w kostkę(na 1/2 kg żołądków dajemy 4
większe cebule), szklankę wody i vegetę. Dusić do miękkości (dolewać wody w
razie potrzeby)+ przyprawy,np.curry, imbir,pieprz.Kiedy są już miękkie,dodać
czerwoną fasolkę meksykańską z puszki(1/2 puszki i pół zalewy z tej
fasolki).Całość zagrzać.Sos zawiesić lekko mąką.
Pipki najlepiej smakują z blinami.
Bliny:
2 dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru,soli do smaku, mąka tortowa i
woda.Wymieszać dobrze (wybić łyżką)-konsystencja jak na racuchy(nie za
gęsta,bo twarde i nie za rzadka,bo się rozlewają na patelni). Zostawić w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Smażyć na oleju małe blinki- wielkości
ziemniaczanych placków.
To przepis mojej Mamy - spisała pod dyktando Jola
|