Data: 2000-09-30 15:43:02
Temat: Re: Pipek
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> wrote in message
news:39c13a75.0@news.qdnet.pl...
> Witam wszystkich!
>
> Szukam przepisu na pipek, który jakiś czas temu był podawany w programie
> Roberta Makłowicza przez pana Leopolda Kozłowskiego.
Witaj Kasiu
Umyć żołądki drobiowe (najlepsze są z kurczaków).Sparzyć wrzątkiem. Włożyć
do garnka, dodać podsmażoną cebulę w kostkę(na 1/2 kg żołądków dajemy 4
większe cebule), szklankę wody i vegetę. Dusić do miękkości (dolewać wody w
razie potrzeby)+ przyprawy,np.curry, imbir,pieprz.Kiedy są już miękkie,dodać
czerwoną fasolkę meksykańską z puszki(1/2 puszki i pół zalewy z tej
fasolki).Całość zagrzać.Sos zawiesić lekko mąką.
Pipki najlepiej smakują z blinami.
Bliny:
2 dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru,soli do smaku, mąka tortowa i
woda.Wymieszać dobrze (wybić łyżką)-konsystencja jak na racuchy(nie za
gęsta,bo twarde i nie za rzadka,bo się rozlewają na patelni). Zostawić w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Smażyć na oleju małe blinki- wielkości
ziemniaczanych placków.
To przepis mojej Mamy - spisała pod dyktando Jola
|