Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Piwko grzane

Grupy

Szukaj w grupach

 

Piwko grzane

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-27 15:56:05

Temat: Piwko grzane
Od: "pluton" <p...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Temat pewnie współgra z ostatnimi wybrykami zimy.

Ostatnio wypraktykowałem pewien prosty przepis:

Do szklanki piwnej wlać na 3 palce miodu, dorzucić
jeden goździk, ziarenko pieprzu, w 2 palce cynamonu,
kawalątek gałki muszkatołowej też nie zaszkodzi.

Grzać w kąpieli wodnej, razem z puszką piwa.
Jak puszka już parzy w palce, to można ją wyjąć,
ale miodek trzeba grzać aż będzie bardzo płynny,
a goździk puści zapach.

Dalej wiadomo - zalać miodek piwem, ciągle mieszając.
Piwo mimo wszystko powinno być więcej niż ciepłe.

Uwaga - puszkę otwierać ostrożnie, napierw maleńka
szparka dla upuszczenia gazu.

-
CUL
pluton


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-28 05:57:44

Temat: Re: Piwko grzane
Od: Grzegorz M. Mucha <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

pluton napisal byl:

> Witam
>
> Temat pewnie współgra z ostatnimi wybrykami zimy.
>
> Ostatnio wypraktykowałem pewien prosty przepis:
>
> Do szklanki piwnej wlać na 3 palce miodu, dorzucić
> jeden goździk, ziarenko pieprzu, w 2 palce cynamonu,
> kawalątek gałki muszkatołowej też nie zaszkodzi.
>
Ja niespecjalnie przepadam za cieplym piwem, natomiast polecam "nurka" z
Becherovki. U mnie prawie zawsze butelka w domu jest (w ostatnim czasie to
tak wypadalo, ze w Czechach czy na Slowacji bylem czesciej niz co miesiac).
Ale uwaga - strasznie ekonomiczne...

--
Grzegorz Mucha <m...@t...pl> ICQ #91619595, tel.(502)261417
----------------------------------------------------
------------
An optimist is a man who looks forward to marriage.
A pessimist is a married optimist

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-28 07:07:37

Temat: Re: Piwko grzane
Od: "Jader" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "pluton" <p...@n...pl> napisał w wiadomości
news:99qd48$h49$1@news.tpi.pl...
> Witam
>
> Temat pewnie współgra z ostatnimi wybrykami zimy.
>
> Ostatnio wypraktykowałem pewien prosty przepis:
>

Ja zwykle robie prosciej: 4-5 gozdzikow+lyzka lub dwie miadu i z odrobina
wody podgrzac w garnku (chwile), a potem dolac piwo - na malym ogniu az
bedzie gorace (nie moze sie zagotowac). Stwierdzilem, ze w wypadku piwa
zbytnia rozmaitosc przypraw tylko "rozprasza" smak, dlatego wersja
gozdziki_miodas wydaje mi sie najlepsza (ale to oczywiscie kwestia gustu).
Na przeziebienie/mozne rozgrzanie take piwko jest rewelacyjne.

Jader

p.s. O ile moge unikam piwa w puszkach, bo w butelkach jest lepsze (rowniez
po przelaniu do kufla :).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-28 07:18:07

Temat: Re: Piwko grzane
Od: "Agnieszka Litwin" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

No wlasnie mam butle becherowki i za nic nie wiem jak ja skonsumowac ( sama
nijak nie idzie)
Aga

--

_______________________________________________
a...@a...com.pl
http://nasze-dzieci.dobrestrony.pl/dzieci/julia_litw
in/index.htm



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-28 07:25:49

Temat: Re: Piwko grzane
Od: GB <g...@n...usa.net> szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka Litwin wrote:

> No wlasnie mam butle becherowki i za nic nie wiem jak ja skonsumowac (
> sama nijak nie idzie)

Z tonikiem. Bardzo dobrze 'idzie' ;-) Ja przynajmniej jestem wielka
entuzjastka beherowki z tonikiem z cytrynka.

Pozdrawiam
--
GB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-28 07:28:41

Temat: Re: Piwko grzane
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Grzegorz M. Mucha <m...@t...pl> wrote in message
news:99s1is$6c6$1@news.formus.pl...
> >
> Ja niespecjalnie przepadam za cieplym piwem, natomiast polecam "nurka" z
> Becherovki.
jak przygotowujesz tego "nurka"? Akurat mam Becherovke ...
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ryż basmati
bakłażan
grecka kuchnia - co polecacie a czego unikać?
hej po przerwie :)
Wasz najlepszy przysmak

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »