« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-27 13:42:03
Temat: bakłażanMoze znacie jakies pyszne przepisy na potrawy z baklazana?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-27 16:33:24
Temat: Re: bakłażan
Użytkownik "Pesti" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:99q57v$l4u$1@news.tpi.pl...
> Moze znacie jakies pyszne przepisy na potrawy z baklazana?
>
Bakłazan to "trudne" warzywo.
Bakłazan "a la schabowy"
Obrać sredniej wielkosci bakłażany. Pokroic w plastry 1-1,5 cm
grubosci. Obtoczyć w bułce tartej z tartym parmezanem.(1 łyżka
stołowa na szklankę bułki tartej). Kłaść na patelnię z rozgrzaną
zieloną oliwą . Polewać plastry (1 łyzeczka na kazdy plaster) białym
wermuthem. by nie twardniały .
Podawać posypane siekaną pietruszką z frytkami Dobrze komponuje
się z zieloną fasolką szparagową polaną masłem.
Uwaga. Potrawa "lubi" dużo pieprzu i soli
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-27 18:49:30
Temat: Re: bakłażan
Użytkownik Orion <o...@h...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3ac0c0af$...@n...astercity.net...
>
> Bakłazan to "trudne" warzywo.
> Bakłazan "a la schabowy"
> Obrać sredniej wielkosci bakłażany. Pokroic w plastry 1-1,5 cm
> grubosci. Obtoczyć w bułce tartej z tartym parmezanem.(1 łyżka
> stołowa na szklankę bułki tartej). Kłaść na patelnię z rozgrzaną
> zieloną oliwą . Polewać plastry (1 łyzeczka na kazdy plaster) białym
> wermuthem. by nie twardniały .
> Podawać posypane siekaną pietruszką z frytkami Dobrze komponuje
> się z zieloną fasolką szparagową polaną masłem.
> Uwaga. Potrawa "lubi" dużo pieprzu i soli
Przepis pycha. Dodam tylko, że przed zrobieniem czegokolwiek z bakłażana
należy plastry z niego dość mocno posolić, zostawić na ok. pół godziny, a
potem wylać sok, który puszczą. W przeciwnym razie warzywo będzie tak
gorzkie, że nie da się go do ust wziąć.
Kamila Perczak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-27 19:02:17
Temat: Re: bakłażan
Użytkownik "Pesti" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:99q57v$l4u$1@news.tpi.pl...
> Moze znacie jakies pyszne przepisy na potrawy z baklazana?
na www.puszkkka.vege.pl znajdziesz w wyszukiwarce ok. 40 przepisow. ja
wyprobowalam 1 i bardzo go polecam!!!!
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=819
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-29 11:44:03
Temat: Re: bakłażanDziekuje bardzo wszystkim za pomoc, baklazanek w domku juz czeka , mam
nadzieje ze bedzie to udany poczatek znajomosci :))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-29 12:32:11
Temat: Re: bakłażanOberzyna to przysmak, takze kuchni staropolskiej,choc obecnie po okre4sie
zapomnienia na nowo go odkrywaja polscy smakosze{czyli my).Polecam Ci np.:
faszerowanego mielonym miesem przesmazonym z cebulka i
pomidorami(przyprawiony moze byc swieza bazylia).Baklazana tniesz wzdluz,
wypelniasz farszem,posypujesz zoltym serem i zapiekasz w zamknietym
naczyniu.Skora mimo "plastikowego" wygladu jest przysmakiem.Naslynniejszym
daniem z baklazana jest oczywiscie musaka-narodowe danie
greckie-pysznosc!!Pozdrawiam.Artur z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |